Iraner får syv års fængsel i sag om attentatplan

Retten i Roskilde idømmer en 40-årig mand syv års fængsel for at medvirke til iransk efterretningstjenestes attentatplan mod iransk flygtning i Danmark

Iraner får syv års fængsel i sag om attentatplan

Planerne om drab fik Politiets Efterretningstjeneste (PET) til at iværksætte en storstilet politiaktion 28. september 2018, hvor store dele af landet blev lukket ned. Foto / Redigering: Dansk Drone Netværk, Per Rasmussen, Henning Hjorth, Kenneth Meyer, Ole Steen / Kristian Hansen

Retten i Roskilde har fredag idømt den 40-årige norsk-iraner Mohammed Davoudzadeh Lolei syv års fængsel for at medvirke til en iransk efterretningstjenestes attentatplan mod en iransk flygtning i Danmark.

Retsformand John Larsen fortæller, at alle rettens medlemmer - tre dommere og seks nævninger - er enige om straffens længde.

- Vi har lagt vægt på forholdets karakter og grovhed, og at sagen drejer sig om bistand til en fremmed efterretningstjeneste, lyder det fra retsformanden.

Utroværdig
Den 40-årige har under sagen nægtet sig skyldig. Han har forklaret, at han udspionerede en 50-årig eksil-iraner i Ringsted, fordi manden for år tilbage havde haft et forhold til Loloeis kone.

Men den forklaring har retten fejet af bordet som utroværdig. Af den grund er det sidste ord heller ikke sagt i sagen.

- Vi vil gerne anke til landsretten med påstand om frifindelse, lyder reaktionen fra forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen efter dommen.

Retten i Roskilde har baseret væsentlige dele af sin kendelse om skyld mod norsk-iraneren på et for offentligheden ukendt vidne, som afgav forklaring bag lukkede døre. Dørene blev lukket af hensyn til Danmarks forhold til fremmede magter.

OVERBLIK: Mand spionerede og ville dræbe flygtning

En 40-årig norsk-iraner er kendt skyldig i spionage og medvirken til drabsforsøg. Det har Retten i Roskilde afgjort fredag.

Han er idømt syv års fængsel for at have spioneret for en iransk efterretningstjeneste på dansk jord. Drabsmålet var en iransk flygtning i Ringsted.

Det er dog ikke den eneste sag, der er udsprunget af episoden. Den person, manden spionerede mod, skulle ifølge politiet havde indsamlet informationer til Irans ærkefjende Saudi-Arabien.

Fire andre mænd er sigtet i de to sager.

Læs om de involverede personer her:

* Den 40-årige mand fra Norge med iransk baggrund er kendt skyldig i at have deltaget i planlægningen af et drab på en eksiliraner i Ringsted.

Han har også spioneret for en iransk efterretningstjeneste i Danmark under forberedelserne af drabet.

Over tre dage i september 2018 fotograferede han og optog video i området omkring eksiliranerens hjem.

Planerne om drab fik Politiets Efterretningstjeneste (PET) til at iværksætte en storstilet politiaktion 28. september 2018, hvor store dele af landet blev lukket ned.

Den norsk-iranske mand blev anholdt knap en måned senere i Sverige og har siddet varetægtsfængslet lige siden.

* En føringsofficer fra en iransk efterretningstjeneste er sigtet for spionage og medvirken til planlægning af drabet på eksiliraneren i Ringsted.

Han menes at have givet ordrer og instruktioner til den 40-årige, ligesom han ifølge politiet har været spionens kontaktperson.

Føringsofficeren blev i begyndelsen af februar 2020 varetægtsfængslet uden at være til stede. Han opholder sig højst sandsynligt i Iran.

* Tre ledende medlemmer af bevægelsen ASMLA (Arab Struggle Movement for the Libération of Ahwaz) er sigtet for spionage i Danmark til fordel for Saudi-Arabien samt for at have billiget et terrorangreb i Iran.

Spionagen for Saudi-Arabien fandt angiveligt sted fra 2012 til 2018.

Sigtelsen for billigelse af terror går på, at de tre mistænkte på sociale medier har hyldet et terrorangreb begået mod en militærparade i Iran i 2018.

Den ene af de tre personer er eksiliraneren fra Ringsted, som menes at have været udset som mål for et attentat arrangeret af Iran.

Han har en ledende rolle i ASMLA. Bevægelsen kæmper for arabisk selvstændighed i Ahvaz-regionen i Iran. ASMLA anses af det iranske regime for at være en terrororganisation.

De tre mænd har været varetægtsfængslet siden 4. februar 2020.

To af dem sættes desuden i forbindelse med en terrorsag fra Holland. Her er en hollænder med iransk baggrund sigtet for at planlægge angreb mod mål i Iran. Også han er medlem af ASMLA.

Kilde: Anklagemyndigheden, DR, Ritzau.


Hold jer væk!
Senioranklager Søren Harbo krævede før domsafsigelsen fredag otte års fængsel til den 40-årige norsk-iraner, som er kendt skyldig i at bistå en iransk efterretningstjeneste med at planlægge et attentat på en iransk flygtning i Danmark.

- Jeg må bede retten om at sende et klart signal. Ikke bare til tiltalte og til den iranske efterretningstjeneste, men også til andre efterretningstjenester, som måtte have planer om at udføre attentater i Danmark, sagde Harbo i den forbindelse.

- Hold jer væk, og løs jeres konflikter på en anden måde end ved at udføre attentater på dansk jord, lød det videre fra anklageren.

Sagens tiltænkte offer er en del af den arabiske separatistbevægelse ASMLA, som kæmper for, at den delvist arabiske region Ahvaz skal rive sig løs fra Iran.

Offeret - en 50-årig flygtning - blev udspioneret og skygget af den 40-årige, som videregav oplysningerne til en iransk efterretningstjeneste, der ifølge Retten i Roskilde planlagde at dræbe den 50-årige.