Iransk atomforsker dræbt i attentat

Forsvarsministeriet i Teheran omtaler gerningsmændene som 'væbnede terrorister'

Mohsen Fakhrizadeh blev dræbt, da en bevæbnet gruppe skød mod hans bil. Foto: Ritzau Scanpix
Mohsen Fakhrizadeh blev dræbt, da en bevæbnet gruppe skød mod hans bil. Foto: Ritzau Scanpix

En iransk atomforsker, der regnes som en af lederne af landets atomprogram, er blevet dræbt ved et attentat.

Det oplyser det iranske forsvarsministerium ifølge AFP.

Den 63-årige Mohsen Fakhrizadeh, der var kernefysiker med raketter som speciale, var mål for en bombe, da han kom kørende i sin bil i Absard 70 kilometer øst for hovedstaden Teheran, skriver det iranske nyhedsbureau Fars.

Derefter blev han beskudt af flere gerningsmænd. Tre eller fire af dem døde ifølge nyhedsbureauet under en efterfølgende skudveksling med Fakhrizadehs vagter. Atomforskeren afgik ved døden på et hospital, skriver Reuters.

Anklager Israel
Irans udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, siger, at meget tyder på, at Israel stod bag angrebet, skriver AFP.

- Terrorister dræbte i dag en dag en fremtrædende iransk videnskabsmand. Denne kujonagtige adfærd – som i alvorlig grad peger mod Israel – viser gerningsmændenes desperate krigsmageri, siger han.

Forsvarsministeriet i Teheran omtaler gerningsmændene som 'væbnede terrorister'.

Hemmeligt program
Mohsen Fakhrizadeh var under mistænke for at have stået bag et hemmeligt iransk atomvåbenprogram, som skulle være blevet afbrudt i 2003.

I 2015 blev der indgået en aftale med stormagterne om en neddrosling af det iranske atomprogram, så landet ikke ville være i stand til at udvikle atomvåben. Men den amerikanske præsident Donald Trump trak i 2017 USA ud af den internationale aftale med Iran. Han beskyldte den for at være alt for svag over for Iran.