Italiensk dommer: Mafiaen har Islamisk Stat som forbillede

Mafiaen flirter med døden og klæder sig som islamister, lyder det fra anklagere i Napoli

Fransesco Danese, der her er blevet anholdt i forbindelse med hans formodede involvering i en sag om tvang og bedrageri over for brødsælgere, er blandt medlemmerne af Camorra-mafiaen, der har tillagt sig en ny stil. Foto: AP
Fransesco Danese, der her er blevet anholdt i forbindelse med hans formodede involvering i en sag om tvang og bedrageri over for brødsælgere, er blandt medlemmerne af Camorra-mafiaen, der har tillagt sig en ny stil. Foto: AP
Følg Krimi

En ny generation af den berygtede mafia i Napoli er begyndt at klæde sig og opføre sig som islamistiske ekstremister som Islamisk Stat og Taliban.

Sådan lyder beskrivelsen fra anklagere og en dommer i den mafia-plagede syditalienske by Napoli, skriver The Telegraph.

De fortæller, at medlemmer af Camorra-mafiaen gror langt skæg og hylder en 'døds-kultur', som minder om den, som Islamisk Stat har. Således har en af klanerne fra Sanita-distriktet i Napoli døbt sig selv 'Barbuti', som betyder 'de skæggede'.

Fakta: Camorra-mafiaen

Camorra er et af Italiens ældste kriminelle netværk og kan dateres tilbage til 1500-tallet.

Gruppen hører til i regionen Campania, som har Napoli som hovedby.

I modsætning til den sicilianske mafia (Cosa Nostra), som er meget hierakisk opbygget, menes Camorra at have en mere flad struktur.

På grund af den flade struktur har Camorra også en større tradition for indbyrdes opgør mellem gruppens 'klaner'.

Ifølge en bog om den kriminelle gruppe, anslås det at der er 111 klaner og i alt 6.700 medlemmer af Camorra.

Ifølge dommeren Nicola Quatrano, der for nylig har dømt 43 medlemmer af mafiaen for forskellige forbrydelser, flirter de nye mafiosoer med døden for at give deres liv mening. Samtidig ønsker de at skræmme deres fjender ved at fremstå lige så kyniske og morderiske som IS-kæmpere.

- En eksistentiel tråd kæder de unge mænd, der hærger Napolis gader med våben, sammen med jihadistiske militante. Begge grupper er besat af døden, lyder det fra Quatrano i et retsdokument, hvor han argumenterer for fængslingen af de 43 gangstere.

Vil ikke konvertere
Dommeren understreger, at mafia-medlemmerne ikke er interesseret i at konvertere til islam, men alligevel har de medlemmerne af Islamisk Stat som rollemodeller.

Et eksempel på kulturen er ifølge dommeren den blot 19-årige Emanuele Sibillo, som sidste sommer blev skuddræbt i forbindelse med et opgør med en rivaliserende klan.

- I dag bliver han betragtet som en helt i stræderne og de snævre gader i Napolis historiske centrum, agtet og æret næsten som San Gennaro (Napolis skytshelgen) på alteret, som hans familie har rejst i hans ære, lyder det fra dommeren.

Sibillo havde, da han blev dræbt, langt mørkt skæg, som minder om det, man ofte ser blandt islamistiske krigere.

Afpresser handlende
Mafiaens gangstere udgør dagligt et problem for forretningsdrivende og almindelige mennesker i blandt andet Napoli.

Så sendt som i juni blev 24 mænd anholdt for deres formodede medvirken i organiseret kriminalitet, skriver nyhedsbureauet AP.

De 24 mænd skulle have deltaget i at have tvunget butiksindehavere til at købe brød af Camorra for en betydeligt dyrere pris end de øvrige leverandører. Langt de fleste indvilligede i at betale overpriserne, men få stod imod på trods af risikoen for at få brændt deres butikker ned.

Efter længere efterforskning lykkedes det dog altså politiet at finde beviser mod 24 mafia-medlemmer. Det har dog langt fra gjort nogen ende på problemerne, og metoden med at kræve beskyttelsespenge eller tvinge forretningsdrivende til at købe produkter gennem mafiaen er langt fra ny.

- Denne gang var det brød, andre gange har det været bøffelmozzarella, lød det i juni fra Giuseppe Furciniti, der står i spidsen for indsatsen mod den organiserede kriminalitet i Napoli.

Tilbage i marts var store folkemasser på gaderne i Napoli i protest over mafiaen, som har været skyld i tabet af flere uskyldige menneskeliv. Her gik folk på gaden med skilte med slogans som 'No Camorra' og 'Mafiaen er et bjerg af lort'.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Nej Lars, dansk politik har ikke brug for dig – det er omvendt