Jakob Scharf tiltales for brud på tavshedspligt

Tidligere PET-chefs oplysninger til bog er af 'væsentlig betydning for statens sikkerhed', siger anklager

Arkivfoto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Arkivfoto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Anklagemyndigheden rejser tiltale mod tidligere PET-chef Jakob Scharf for groft at have brudt sin tavshedspligt i forbindelse med bogen 'Syv år for PET'.

- Tiltalen skal ses i det lys, at videregivelsen af oplysningerne er foretaget af en tidligere øverste chef for PET og den helt særlige samfundsrolle og det formål, som denne institution varetager, siger vicestatsadvokat Jakob Berger Nielsen fra Statsadvokaten i Viborg.

- Det betyder også, at oplysninger om PET's arbejdsmetoder, samarbejdspartnere med videre er forbundet med helt særlige fortrolighedshensyn. Vi mener, at disse fortrolighedshensyn er overskredet – og derfor har vi rejst tiltale, siger han.

I bogen beretter Scharf om en række konkrete terrorsager, som tidligere har været omtalt, og som har været for retten. Desuden fortæller han om samarbejdet med udenlandske efterretningstjenester.

I sidste uge meddelte Københavns Politi, at der var rejst sigtelse mod Jakob Scharf i sagen. I den forbindelse ønskede Jakob Scharf ikke at kommentere sagen.

Og det fik altså hans tidligere arbejdsgiver til at politianmelde ham 11. oktober 2016. Inden da var PET gået til domstolene for at få stoppet bogen, der er skrevet af Morten Skjoldager.

En dommer valgte at bremse udgivelsen af bogen ved at nedlægge et midlertidigt forbud mod offentliggørelse.

Men det forbud mente dagbladet Politiken var problematisk, og avisen besluttede derfor at offentliggøre hele bogen.

Det udløste en sag, hvor PET kræver mediekoncernen JP/Politikens Hus idømt bøde på 15 millioner kroner. Desuden er der krav om, at chefredaktør Christian Jensen straffes med fængsel.

Denne del af sagen skal behandles ved Københavns Byret 12. november i år. Men endnu er det ikke bestemt, hvornår sagen mod Jakob Scharf kommer for retten.

Scharf forlod posten som øverste chef for Politiets Efterretningstjeneste i december 2013 efter tiltagende kritik af hans ledelse.