Jane blev også afpresset: - Godt at Ali står frem

Ligesom bager-Ali fra Tingbjerg har værtshus-ejer Jane Birgitte Pedersen oplevet at blive afpresset. Hun mener, Ali Parnian har gjort det rigtige ved at stå frem, og han har derfor hendes fulde opbakning

Indehaveren af Kaj Bageri, Ali Parnian, har Jane Birgitte Pedersens fulde opbakning. Hun mener, at han gør det helt rigtige ved at stå frem. Arkivfoto: Mogens Flindt
Indehaveren af Kaj Bageri, Ali Parnian, har Jane Birgitte Pedersens fulde opbakning. Hun mener, at han gør det helt rigtige ved at stå frem. Arkivfoto: Mogens Flindt

Har du oplevet noget lignende? I så fald hører vi meget gerne fra dig! Du kan kontakte vores journalister på 1224@eb.dk eller SMS 1224 (alm.takst)

Adskillige har offentligt været ude og ytre deres støtte til Ali Parnian, efter hans bagerbutik, Kaj Bageri, flere gange henover weekenden har været udsat for brutalt hærværk.

Hærværket fandt angiveligt fandt sted, fordi Ali Parnian pure har nægtet at betale 100.000 kroner i beskyttelsespenge til bagmændene, der i følge bageren opkræver penge fra forretningsdrivende i Tingbjerg.

Bageri smadret for øjnene af kunder: Nu er den gal igen

En, der lidt for let kan sætte sig i Ali Parnians sted, er Jane Birgitte Pedersen, som er indehaver af Cafe Viking på Nørrebro. For omtrent fem år siden stod hun nemlig i selvsamme situation, da hun ligesom bageren fra Tingbjerg nægtede at lade sig kue af folk fra bandemiljøet, der ville have hende til at punge ud.

Værtshus-ejeren er en af de mange, der udtrykker der mandag udtrykker deres sympati for Ali Parnian.

- Jeg synes, det er ganske forfærdeligt, at det er sket, men jeg synes, det er fedt, at han står frem. Det skal stoppes, og det er den eneste måde, det kan blive stoppet på.

Udstyret med baseballbat og jernstænger lagde maskerede mænd deres vej forbi Kaj Bageri både lørdag aften og natten til mandag, hvor de smadrede både ruder og inventar i bagerbiksen. Foto: Anthon Unger
Udstyret med baseballbat og jernstænger lagde maskerede mænd deres vej forbi Kaj Bageri både lørdag aften og natten til mandag, hvor de smadrede både ruder og inventar i bagerbiksen. Foto: Anthon Unger

Nægtede at bukke under
I august 2012 var flere små forretningsdrivende på Nørrebro udsat for afpresning. Beskeden fra klar: Host op med pengene, eller det vil få konsekvenser. Alligevel nægtede flere. Heriblandt Jane Birgitte Pedersen.

Og så kom konsekvenserne.

Politiet om hærværk og afpresning: En alvorlig sag

En dag fløj to store sten ind igennem ruderne til Cafe Viking, der ligger på hjørnet af Ægirsgade og Mimersgade i København. Men heller ikke det fik Jane Birgitte Pedersen til at bukke under for det, hun dengang kaldte 'mafiametoder'.

Hun råbte op, nøjagtigt som Ali Parnian gør det nu.

- At han har så meget mod til at stå frem, synes jeg er godt. Der sker ikke en skid, hvis man ikke står frem, fastslår hun overfor Ekstra Bladet og fortsætter:

- Han har min fulde opbakning. Det er så godt, at han står frem, for man skal ikke bukke under, og man skal ikke betale. Det må man aldrig nogensinde gøre, for så har de (afpresserne, red.) hold på en.

Fandt mod i sin stædighed
Selvom Jane Birgitte Pedersen beundrer Tingbjerg-bageren for at stå frem og sige fra, har hun også forståelse for dem, der ikke har modet til at gøre det samme..

- Jeg forstår godt, hvis det er nogen, der ikke tør sige fra og stå frem. Jeg forstår også godt, hvis Ali ikke tør at åbne sit bageri igen. Han er under et stort pres.

- Hvor fandt du selv modet til at fortsætte?

- I min stædighed. Hvorfor skulle jeg betale? Jeg passede mit arbejde og havde altid gjort det, hvorfor skulle jeg så afpresses? Det var ikke retfærdigt. Jeg forstår slet ikke, der er nogen, der skal afpresses. Så må de (afpresserne, red.) begynde at gå med aviser, hvis de mangler penge, lyder det fra værtshusejeren, der til have politikerne til at tage ansvar.

Pape efter brutalt hærværk: 'Maskerede kujoner'

Det spøger stadig
På trods af, at Jane Birgitte Pedersen dengang fandt sin stædighed og sit mod frem og valgte at tage kampen op, ligger chokket fortsat og lurer i kulissen:

- Nu har jeg jo selv fået lagt min oplevelse på hylden efterhånden, men da jeg tidligere i dag fandt de sten, der gik igennem vinduet dengang, frem, kunne jeg mærke, at jeg blev ked af det. Så ramte det igen, fortæller hun og uddyber:

- Ind i mellem rammer det stadig. Især hvis der kører biler forbi, der speeder op, så kommer frygten igen. Det er ikke så slemt, som det var i starten, men jeg kan stadig mærke det nu, fem år efter.