Annonce:
Annonce:

Jens Rohde midt i Strasbourg-skuddrama

- De sigter på mig, hver gang jeg rører mig. Jeg står midt i det hele og kan ikke komme tilbage til min familie. Ekstra Bladet talte med Jens Rohde, da han stod fanget midt i kaos

Tirsdag aften er flere skyderier blevet hørt i centrum af den nordfranske by Strasbourg tæt på den tyske grænse. Dette er optagelser fra stedet. Video: CMM / AP. Redigering: Kristian Hansen
Annonce:
Følg Krimi

Jens Rohde sad sammen med sin hustru, sine to børn og sine medarbejdere tirsdag aften og spiste på en restaurant tæt på julemarkedet i Strasbourg, da de pludselig hørte ambulancer og masser af politi lige uden for restaurantens dør. Vi fik at vide, vi skulle tage den med ro. Men fordi mine børn var med, ville jeg lige tjekke, hvad der skete derude, så jeg kunne melde alt roligt.

- Derfor gik jeg ud for at se, hvad der foregik. Jeg så ambulancer og mennesker, der lå under tæpper på gaden. Nogle var sårede, skudt i armen eller kroppen. Jeg så pårørende, der brød sammen. Det er frygteligt.

- Pludselig var jeg fanget i en gyde mellem masser af politi og militær med skarpladte skydevåben. Lige nu står de helt tæt på mig. Jeg er den eneste civile her. Der er ingen andre, der er så dumme som jeg,  at de bliver fanget på der her måde.

Annonce:

- Lige nu står jeg her uden jakke på, og kan ikke få lov til at komme tilbage til min familie. Hver gang, jeg bevæger mig, sigter politi og militæret på mig. De vil ikke have mig ud på gaden, hvor jeg kan blive skudt, fortæller Jens Rohde til Ekstra Bladet.

Jeg vil ikke plaffes ned
I skrivende stund meldes fire dræbte og 11 sårede i skyderiet i gaderne omkring julemarkedet.

- Der bliver passet på min familie inde på restauranten, og vi har telefonkontakt, så jeg ved, de er i sikkerhed og er ok. Jeg vil også gerne lige berolige dem derhjemme om, at vi er i en alvorlig situation, men vi er ok, siger Jens Rohde og fortæller, at store grupper af 'Darth Vader'-lignende militærpoliti med skydevåben ligger klar lige bag ham - og i to store grupper på hver side af ham.

- Jeg står inde i en gyde mellem to butikker, og på højre side af mig er der otte meter hen til et antiterrorkorps, og 50 meter længere nede på den anden side står endnu et antiterrorkorps.

Annonce:

Hver-eneste gang, jeg går frem - eller min telefon ringer, sigter de på mig. Det er, fordi der lige bag mig er en åben dør, hvor de på et tidspunkt forsøgte at genne mig ind. Men det lugtede det af røg derfra, så jeg ville ikke gå derind. Jeg ved jo ikke, hvad der er derinde, og jeg vil ikke plaffes ned af 'ham' for at sige det lige ud.

- Er du bange?

- Nej ikke rigtigt, de har skarpladte våben omkring mig, og de er på den rigtige side, så de passer på mig. Og min familie er ok i restauranten, der er blevet låst af.

Snigskytter på tage
Omkring klokken 20 tirsdag aften blev der slået storalarm i den franske by, efter en gerningsmand åbnede ild to steder i det centrale Strasbourg på Rue des Orfevrés. Mange er nu fangede på restauranter og bygninger i området, mens politiet jagter en gerningsmand - eller mænd.

- Lige nu er det hele omringet her, der er antiterrorkorps over det hele, og de er ved at organisere snigskytter alle steder på julemarkedets tage. Jeg har efterhånden stået her i en time, fortæller Jens Rohde.

- Hvordan har du det?

- Det er surrealistisk. Jeg har det ikke godt med, at der er en åben dør bag mig. Og lige nu - hør!- de råber ind, ind, ind, fordi jeg kom til at bevæge mig.

Jens Rohde fotograferet ved en tidligere lejlighed. Foto: Ritzau Scanpix
Jens Rohde fotograferet ved en tidligere lejlighed. Foto: Ritzau Scanpix

Annonce:

- Nu står jeg lige her, men jeg er egentligt ganske rolig. Jeg rejser meget, og vi er desværre nogle, der har vænnet os til maskingeværer.

- Nå, nu går det løs.... de trak deres våben, og nu går de tilbage igen...  Så længe, jeg står her, er jeg egentlig ganske rolig. Jeg håber bare, det hele snart er overstået. Jeg vil gerne tilbage til min familie. Jeg fryser meget nu, og har for øvrigt ikke ret meget strøm på min telefon.

Nu rykker de frem igen. De står kun tre meter fra mig nu, jeg vil lige prøve at tage et billede - øjeblik, siger Jens Rohde - forbindelsen afbrydes.

Da Ekstra Bladet ringer op igen ti minutter efter, fortæller Jens Rohde, at vi blev afbrudt, fordi han blev skubbet til side, da antiterrorkorpset omringede den formodede gerningsmand. Kort efter blev Jens Rohde eskorteret af militæret tilbage til sine børn, familie og medarbejdere på restauranten.

Annonce:

Alle danskere ok
- Vi bliver hele tiden flyttet rundt i forskellige lokaler i restauranten for at gøre det så sikkert, som muligt, fortæller han og forklarer, hvordan alle er helt rolige i restauranten for ikke at skræmme børnene. Hans egne børn på syv og ti år sidder og tegner, mens de voksne holder familie og venner opdaterede.

- Vi har en 'sikker' linje hernede for alle os, der arbejder her. Derfor ved vi nu, at alle danskere og vores kolleger er ok, siger Jens Rohde.  

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Danmark skal ikke lade sig intimidere
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: