Jernring om Folkemødet

Politiet og andre sikkerhedsfolk er massivt til stede ved årets udgave af Folkemødet

Politiets tilstedeværelse er synligt overalt ved Folkemødet. (Video: Anthon Unger)

ALLINGE (Ekstra Bladet): Årets udgave af Folkemødet på Bornholm er pakket fuldstændigt ind i sikkerhedsopbud.

Hvor man end drejer blikket hen, så er der politi eller andre dele af det samlede sikkerhedsapparat i nærheden.

I luften over Allinge summer jævnligt helikoptere. Ude på vandet - tæt ved kysten - kredser et marinehjemmeværnsfartøj og Søværnets patruljefartøj, Nymfen.

Politiet er massivt til stede på årets Folkemøde i Allinge. (Foto: Anthon Unger) Krimi Politi om Folkemøde: Usædvanligt fredeligt

Indfaldsvejene til Folkemødet er bevogtet af politibetjente. Hvilket i øvrigt også gælder lufthavnen i Rønne og færgelejet samme sted.

Inde på selve området for Folkemødet er der gående politipatruljer. Det gælder både uniformerede og betjente i civil, der nok søger at gå i et med tapetet - men alligevel er ganske genkendelige, når de i mindre grupper kommer gående iklædt fornuftigt outdoor-tøj og praktiske sko. Medlemmer af politiets Aktionsstyrke - i daglig tale AKS - er også til stede.

To medlemmer af AKS står ved deres motorcykel ved indgangen til Folkemødet.
To medlemmer af AKS står ved deres motorcykel ved indgangen til Folkemødet.

Med sært udseende rygsække til våben og udstyr og svære sorte BMW-motorcykler uden kendetegn skiller de sig også ud i forhold til de 'almindelige' betjente.

Desuden er også medlemmer af forsvarets special-styrker tilstede. Blandt andet fra Frømandskorpset, hvis medlemmer kan genkendes på en haj-tatovering på benet.

I baggrunden - ikke synligt - er der hele den elektroniske overvågning.

Ifølge Ekstra Bladet oplysninger er mindst 600 politifolk - inklusive medlemmer af PET og Aktionsstyrken - på Bornholm i disse dage. Betjentene er indkaldt fra hele landet.

Ind imellem hæves det i forvejen høje beredskab. Det skete blandt andet da den amerikanske ambassadør, Rufus Gifford i går deltog i et arrangement.

Her kunne det trænede øje midt på eftermiddagen iagttage, hvordan først et amerikansk militært transportfly af typen V22 Osprey ankom til Bornholm for nogle minutter senere at få følgeskab af et gråt transportfly af typen Hercules.

Selve arrangementet, ambassadøren deltog i, var omgivet af både politifolk, danske sikkerhedsfolk og sikkerhedsfolk fra den amerikanske ambassade.

Politifolk på vej ud af havnen i Allinge.
Politifolk på vej ud af havnen i Allinge.

- Som udgangspunkt kommenterer vi ikke på, hvor mange vi er og hvad, vi præcis laver, siger Carsten Andersen, pressetalsmand ved politiet, til Ekstra Bladet.

- Vi vil ikke spille bolden over på eventuelle modstanderes banehalvdel, siger han og tilføjer:

- Sådan er det altid, når politiet arbejder.

- Men selvfølgelig er det ikke nogen hemmelighed, at vi er tilstede. Det handler om at skabe rammerne for et trygt og godt Folkemøde, hvor dem, der måtte ønske det, kan gøre brug af deres demokratiske ret til at ytre sig, siger Andersen.

Blandt årets gæster er den hollandske politiker og islamkritiker, Geert Wilders, der er inviteret af Trykkefrihedsselskabet.

Manden er åbenlyst terrortruet og står højt på islamisters dødsliste.

- Det handler ikke kun om Wilders. Han er selvfølgelig en del af den samlede vurdering, siger Carsten Andersen.

- Men selv han ikke var kommet, så havde det sikkerhedsmæssige beredskab været højere i år end tidligere. Det skal ses i lyset af hændelser i februar i København og den generelle situation rundt om i Europa, siger Carsten Andersen.

- Ind i mellem er der selvfølgelig nogle VIP-folk, der kræver, at vi foretager ændringer i det samlede sikkerhedsbillede, men det er heller ikke noget, vi kommenterer, siger han.

- Generelt set er Bornholm det tryggeste sted i Danmark. Det gælder også i denne uge, hvor Folkemødet holdes. Det er jo derfor vi er her, siger han.

1 af 3 Her hives en fritidsdykker op af vandet af uniformeret politi ved stranden i Allinge-Sandvig. (Foto: Privatfoto)
2 af 3 Søværnets patruljefartøj, Nymfen, patruljerer ud for kysten ved Allinge. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
3 af 3 Politiets tilstedeværelse er synligt overalt ved Folkemødet. (Foto: Anthon Unger)