- Står du op til ’en stille dag på kontoret’, eller skal du være klar på det værste? Det gør det spændende.
Sådan beskriver 33-årige Jesper følelsen, når han står op om morgenen for at tage på arbejde. Eller rettere sagt i praktik, for Jesper er stadig i gang med sin uddannelse til fængselsbetjent.
At blive fængselsbetjent var ikke nødvendigvis det specifikke job på toppen af barndommens liste over fremtidige drømmejobs, men det kan sætte hak på nogle vigtige punkter for Jesper.
- Jeg har været overbevist om, at jeg skulle arbejde med mennesker. Og i det her job er der også alle de forskellige udfordringer, du kan stå i. Man kan ikke forberede sig på, hvad der sker hver dag.
En anderledes rejse
Inden Jesper i tog beslutningen om at starte uddannelsen som fængselsbetjent i 2019, havde han prøvet nogle lidt anderledes jobs af.
Han har både taget uddannelse som murer, inden han begyndte som rejsemontør. For en ung gut i 20’erne gav det en masse oplevelser, men der manglede alligevel noget: arbejdet med mennesker. Det var dog alligevel med til at ruste Jesper til den karriere, der venter ham som fængselsbetjent.
- I min sidste tid som rejsemontør kunne jeg rejse rundt uden forpligtelser. Og det gjorde mig klar til at prøve den nye udfordring som fængselsbetjent, som stillede lysten til at hjælpe mennesker. I mine tidligere jobs fik jeg også noget livserfaring, som jeg bruger nu, fortæller Jesper, der er i praktik i Storstrøms Fængsel små 20 kilometer fra fødebyen Nykøbing Falster.
Som fængselsbetjent får Jesper også mulighed for en hverdag, der ikke var som rejsemontør.
- Det, der adskiller sig mest sammenlignet med før er, at jeg har en fast arbejdsplads. Nu kan jeg planlægge efter de vigtige ting som fødselsdage og den slags. Nu kan jeg ønske mine vagter på forhånd.
Artiklen fortsætter efter billedet...
To sider af samme job
Det har ikke krævet lang tid i praktik for Jesper at opdage den omskiftelige hverdag, Danmarks fængselsbetjente arbejder i.
For udover at skulle tage del i den kriminalitetsforebyggende del af de indsattes afsoning, er der selvfølgelig – og desværre – også nogle svære situationer, der skal tackles. Men det er også de dage, der gør jobbet ekstra spændende.
- De fede dage er også dem, hvor man skal tage hurtige beslutninger i skarpe situationer. Hånden på hjertet har jeg set nogle ting, også slåskampe. Og det har også krævet magtanvendelse, siger den vordende fængselsbetjent og fortsætter:
- Det er ikke i sig selv fedt, men det giver et kick at skulle tage de hurtige beslutninger. Og så det er det selvfølgelig også en fantastisk del af jobbet, at man på andre dage kan være med til at give de indsatte et smil på læben i en ellers kedelig hverdag.
- Det smil gør, at man glæder sig til at komme på arbejde, og det giver også lysten til at dygtiggøre sig. Til at kunne hjælpe dem med at være klar til den anden side af murene.
Der mangler fængselsbetjente – men ikke for enhver pris
Når Jesper ikke er i praktik under uddannelsen til fængselsbetjent, går han på Kriminalforsorgens skole i Birkerød nord for København. Og her skal han gerne have flere studiekammerater, for der er mangel på fængselsbetjente i Danmark.
Det var Jesper faktisk ikke klar over, da han søgte ind på uddannelsen, men han kan godt mærke det nu, hvor han er i praktik. Og selvom han gerne ser, at han får flere kollegaer i fremtiden, understreger han også, at jobbet som fængselsbetjent ikke er for alle og enhver.
- Dels er der de fysiske krav, som alle skal igennem. Men det kræver også en form for livserfaring. Det skal ikke lyde negativt, men der er en grund til, at aldersgrænsen for at søge ind er 21 år. Men der er forskel på, om du har livserfaring som en på 32 år eller 18 år.
Livserfaring kommer dig blandt andet til gode, når du skal håndtere de indsattes svære livssituationer, siger Jesper. Og det stiller yderligere krav til, hvordan du håndterer at skulle, ja, håndtere det.
Artiklen fortsætter efter billedet...
- Man skal være åben omkring de følelsesmæssige ting. Man skal kunne snakke åbent med sine kollegaer om det, for man kan hurtigt blive påvirket af de indsatte. De får nogle gange dårlige nyheder, som for eksempel dødsfald eller skilsmisser.
Netop åbenheden over for kollegaerne var dog noget, som Jesper siden har opdaget, betyder rigtig meget for glæden ved jobbet.
- Jeg opdagede, hvor godt fællesskabet er, og man bliver tættere med kollegaerne, end man skulle tro. Og man kan mærke, at man kan hjælpe mennesker til en bedre hverdag. Man kan få et smil frem, uanset hvilken situation de står i. At kunne hjælpe et andet menneske på den måde.
I sidste ende er Jesper glad for sit valg om at vælge vejen som fængselsbetjent. Han har allerede nævnt flere grunde til hvorfor, så da han bliver bedt om at koge det ned til én sætning, bliver skruen strammet.
- Det er svært at sige på stående fod, men det er bare fedt. Hvis man vil have spænding, udfordringer og en ny tilgang til hverdagen, og vil du være med til at gøre et menneske bedre og få et smil frem, så kan jeg kun anbefale andre at gøre det, afslutter han.