Jespers far er pist væk: Uvisheden er forfærdelig

MYSTERIUM: Niels Joachim Nicholaisen væk på femte døgn. Den 73-årige, aarhusianske erhvervsmands forsvinden er en gåde for både politi og pårørende 

Jespers far er pist væk: Uvisheden er forfærdelig

Her kan du se interview med Jesper Nicholaisen

Missing People: Dybt mystisk sag

Uvisheden er forfærdelig og frygten for det værst tænkelige ikke til at bære. I mellem alle spørgsmålene og bekymringerne - når de pårørende ligesom politiet og de frivillige fra organisationen Missing People - ikke er ude at lede langs vandkanten, i skoven, på havnen og på gaderne i det centrale Aarhus, er der måske tid til at fælde en tåre.

Med sit ’måske’ i den ovennævnte beskrivelse af de seneste dages sindstilstand sætter Jesper Nicholaisen en tyk streg under sit og den øvrige families følelsesmæssige kaos. Jespers far, den fysisk aktive, mentalt stærke og livsglade erhvervsmand Niels Joachim Nicholaisen, har været som sunket i jorden siden i fredags ved 18.30-tiden.

Søn om fars mystiske forsvinden: Vi har brug for en afklaring

Her gav han sit sidste livstegn fra sig i en telefonsamtale med Jespers mor, Karin Nicholaisen, der indtil sin hjemkomst dagen efter - lørdag middag - var mormor og barnepige for nogle af sine og Niels´ i alt syv børnebørn hos deres datter og Jespers storesøster på Sjælland.

– Vi er selvfølgelig meget berørte af situationen alle sammen. Uvisheden og det tomrum, den fører med sig, er forfærdelig, siger Jesper Nicholaisen, da Ekstra Bladet møder ham tirsdag foran forældrenes lejlighed ved Strandparken i det centrale Aarhus.

Gik måske tur i morgenmørket
Her - i forældrenes lejlighed igennem de seneste 20 år - har Niels Joachim Nicolaisen efterladt sig sin pung, bilnøgler og kørekort, mens han har taget sin sportstaske og sit sportstøj med sig, da han forlod hjemmet enten fredag aften efter telefonsamtalen med sin hustru eller lørdag morgen.

– Jeg hælder mere og mere til at tro, at min far er stået tidligt op lørdag morgen og har villet gå en tur, inden han skulle i fitnesscentret, siger Jesper Nicholaisen, der blandt andet bygger denne teori på, at hans far havde talt om, at han havde influenza-symptomer ved et kundemøde fredag eftermiddag og siden til hustruen i telefonsamtalen først på aftenen.

Niels forsvundet i to døgn

– Min far er så måske faldet tidligt i søvn fredag aften og er derefter vågnet tidligt lørdag morgen. Han går ture hver dag i skoven og ved vandet, så det er nærliggende at tro, at han har gået en morgentur, uddyber den 44-årige søn, som overtog styringen af sin fars firma, Nicholaisen A/S, der sælger produktionsudstyr til blandt andet træindustrien, for tre år siden. Dengang ville Niels Joachim Nicholaisen som 70-årig nyde sit otium og lade sig pensionere, men han fandt hurtigt ud af, at det var for tidligt. Således startede han konsulentfirmaet NJN Aps, og det var på dette firmas vegne, at han fredag eftermiddag havde sin sidste kendte kontakt med et par kunder ved et møde på firmaets adresse i Viby ved Aarhus.

Dårlig økonomi i sit firma
For Jesper Nicholaisen og de øvrige pårørende virker det utænkeligt, at hans far kan have ønsket at tage sit eget liv. Heller ikke, selv om hans konsulentfirma ifølge regnskaberne fra 2013 og 2014 har haft underskud og en deraf følgende negativ egenkapital på 3.5 millioner kroner. Regnskabet for 2015 er endnu ikke indleveret til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.

– Vores forældres generelle økonomi og min fars pensionsordning er så god og solid, at jeg nægter at tro, at det (underskuddene i konsulentfirmaet) kan have nogen afgørende, negativ indflydelse på min fars livsglæde, siger Jesper Nicholaisen, der med sin tre år ældre bror og sin ét år ældre søster er født og opvokset i Aarhus-forstaden Brabrand.

Missing People hjælper politiet med at finde savnet mand

Sønnen frygter, at ét af følgende to scenarier har foldet sig ud i de tidlige, mørke morgentimer lørdag:

– Selv om han går i fitnesscenter tre gange om ugen og er i god form, så er det med hans alder på 73 år naturligvis ikke utopisk, at han kan have fået et ildebefindende og er faldet et sted. Det er desværre heller ikke totalt urealistisk, at han har været udsat for et overfald.

– Vores far var som næsten altid i godt humør i fredags, og jeg kan slet ikke forestille mig, at han af egen vilje er forsvundet fra alle sine kære, tilføjer Jesper Nicholaisen.