Jødiske samfund: Vi vil have mere sikkerhed

Det jødiske miljø i Danmark har tidligere fået afslag på mere beskyttelse

Finn Rudaizky. Foto: Carsten Snejbjerg
Finn Rudaizky. Foto: Carsten Snejbjerg
Følg Krimi

Oven på nattens terroranslag, hvor en jødisk mand, 37-årige Dan Uzan, blev dræbt uden for synagogen på Krystalgade i indre København, rejses der i det jødiske miljø kritik af det generelle sikkerhedsopbud omkring jødiske interesser.  

Finn Rudaizky, der er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Dansk Folkeparti og har jødisk baggrund, siger til Ekstra Bladet:

- Politikerne må spørge sig selv, om de for alvor har forstået problemerne og truslen fra fundamentalisterne. Jeg tror, at der skal mere drastiske metoder til.

Sådan blev Dan dræbt

- Mit budskab er, at man må lytte til de samfund og de borgere, som føler sig truet, og som kender truslen.

Finn Rudaizky peger på, at Det Jødiske Samfund i Danmark i september sidste år holdt møde med Justitsministeriet og PET, fordi man efter angrebene i henholdsvis Toulouse i marts 2012 og Belgien i maj 2014, hvor jøder begge steder blev ofre for terror, frygtede, at noget lignende kunne ske i Danmark.

- Men beskeden, var, at der ikke var grund til at øge sikkerheden. Først efter angrebet i Paris (mod Charlie Hebdo, red.) kunne justitsministeren se behovet for at øge beredskabet. Det er tragisk, at det skal komme så vidt, før alvoren går op for myndighederne, siger Finn Rudaizky.

Dræbt jødisk vagt kerede sig om menighedens sikkerhed

Rudaizky understreger at han ikke udtaler sig om politiets arbejde ved den konkrete episode i nat, der kostede et dødsoffer.

Formanden for Det Jødiske Samfund i Danmark Dan Rosenberg Asmussen bekræfter, at man tidligere har været i kontakt med myndighederne med henblik på øget beskyttelse.

- Vi tog også kontakt til politiet i går eftermiddag efter skyderierne på Østerbro. Vi drøftede sikkerhedssituationen, og der kom heldigvis bevæbnet politi til synagogen i går aftes. Om politiet af egen drift havde fået den tanke, skal jeg lade være usagt, siger Dan Rosenberg Asmussen.

- Er I trygge ved den beskyttelse I får?

- Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi for cirka tre uger siden havde et møde med justitsministeren med henblik på at opfordre politiet til at revurdere sikkerhedsniveauet omkring jødiske institutioner i Danmark. Mødet var en direkte udløber af Paris.

Lars Løkke udtrykker dyb sorg efter angreb på synagoge

Mette F.: Politiet forhindrede det der var værre

- Vi konstaterer, at det ønske, vi har haft tidligere om, at der er politi ved gudstjenester i synagogen og når børnene møder om morgenen på Caroline-skolen, det så vi stadig gerne opfyldt.

- Ligger der nogen form for kritik af Justitsministeren og politiet i det, du siger?

- Der er en proces i gang. Jeg håber ikke, den er afsluttet. Jeg konstaterer, der var politi til stede i går aftes. Alligevel er en ung mand blevet dræbt. Så kan man stille sig selv spørgsmålet 'hvad så?'.

- Føler I, det var tilstrækkeligt fra politiets side i går?

- Jeg er ikke sikkerhedsekspert. To svært bevæbnede politifolk repræsenterer et vist sikkerhedsniveaeu. Når tingene er sket, kan man altid få den tanke, at man skulle have gjort mere. Men jeg vil ikke i dag spekulere i, om det kunne være gjort på en anden måde, siger Dan Rosenberg Asmussen.

Efter nattens terroranslag mod synagogen i Krystalgade har det fra flere sider lydt, at det kan få danske jøder til at rejse ud af landet, fordi de frygter flere angreb. Formand for Dansk Zionistforbund, Max Meyer, har blandt andet udtalt til Ekstra Bladet:

- Jeg får i forvejen mange henvendelser fra folk, der siger, at de vil udvandre til Israel. De føler sig usikre.

- Vi så, hvad der skete i Paris. Og hvis vi også herhjemme ser, at man først går efter at slå folk ihjel, fordi de har gjort grin med Muhammed med nogle tegninger - og så på vej hjem siger; så kan vi også lige slå nogle jøder ihjel, så vil det i stigende grad få danske jøder til at flygte til Israel.

Også den israelske premierminister Benjamin Netanyahu har benyttet lejligheden til at invitere danske jøder til at komme 'hjem' til Israel.

Finn Rudaizky fra Borgerrepræsentationen tror dog mere på en løsning, hvor de danske jøder løser problemerne i samarbejde med den øvrige befolkning.

- Der er en tradition for, at danske jøder føler og opfører sig som resten af befolkningen, og jeg synes ikke, der er belæg for at sige, at det er en løsning at rejse ud af landet. Vi må stå sammen, siger han.

Seneste nyt

Det er fuldstændig hat og brille

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.