Jokede med svindel over frokostbordet

På sjette retsdag tegnede Britta Nielsen et skræmmende billede af, hvor let det var at snyde med midlerne fra Tilskudsadministrationen

En tømt bankboks, Britta Nielsens barndom og uhyggeligt let spil. Få en gemmegang af det vigtigste fra sjette retsdag her. Producer: Lasse Brøndahl
Følg Krimi

Britta Nielsen og hendes kolleger i Socialstyrelsen lavede sjov med, hvor let det var at snyde med Tilskudsadministrationens it-systemer.

Det fortalte Britta Nielsen i retten tirsdag.

- Det var en stående joke, at man kunne tage pengene. Sætte sit eget kontonummer på og tage en tur til Bahamas. Det var så let, at en af vores studenter kunne komme ind og gøre det, lød det fra Britta Nielsen.

Med god hjælp fra sin forsvarsadvokats spørgsmål tegnede Britta Nielsen et billede af en offentlig instans, hvor sikkerhedsprocedurer blev tilsidesat for at opnå besparelser og hurtigere sagsbehandling.

Ubegrænset adgang
Britta Nielsen og de øvrige superbrugere af Socialstyrelsens it-system 'TAS' blev fremstillet som almægtige guder, der stort set kunne gøre, hvad er passede dem i systemerne uden at blive opdaget.

Hendes forklaring om it-systemerne og medarbejdernes enorme adgang til disse, blev bakket af hendes forsvarsadvokat Nima Nabipour, der læste op af en rapport udarbejdet af PwC om de mildest talt kritisable forhold i Socialstyrelsen.

Britta Nielsen fortalte videre, hvordan menige medarbejdere godkendte projekter med kontorchefens stempel.

Nima Nabipour gjorde en dyd ud af at få Britta Nielsen til at fortælle, hvor let det var for Britta Nielsen at snyde. Foto: Kenneth Meyer
Nima Nabipour gjorde en dyd ud af at få Britta Nielsen til at fortælle, hvor let det var for Britta Nielsen at snyde. Foto: Kenneth Meyer
 

Kontorelever fik fri leg
Hun fortalte også, hvordan kontorelever igennem en årrække fik lov at låne superbrugeres login til Socialstyrelsens udbetalingssystem, så de grønne administrative medarbejdere kunne prøve kræfter med de tunge opgaver.

- Kontrollen fungerede ikke. Man har ikke kontrolleret, at de bilag, der skulle være der, har været der, lød det fra Britta Nielsen.

Flere gange modtog Socialstyrelsen da også kritik fra Rigsrevisionen. Kritikken lød blandt andet på, at regnskabsgodkendelsen var flere år bagud, at den enkeltstående bruger havde for stor adgang til systemet, og der ikke var tofaktorgodkendelse.

Læs mere om, hvad der ellers kom frem ved tirsdagens retsmøde nedenfor.

Brittas hårde barndom: Jeg blev ladt i stikken

Nye oplysninger om døtrene: Var i Brittas bankboks under flugten

Nye detaljer: Britta Nielsen i pengenød

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+