Journalist mødte Omar: Han virkede afstumpet og koldblodig

Den nu dræbte terrormistænkte blev i december 2014 dømt for alvorligt knivstikkeri i et S-tog

Her ligger den formodede gerningsmand dræbt
Følg Krimi

Ved du noget, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

-  Han virkede som en utilpasset ung mand, som havde let til at ty til afstumpet vold.

Sådan lyder Jesper Braarud Larsens beskrivelse af den unge 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein, som formodes at stå bag weekendens terrorangreb og tidligt søndag morgen blev dræbt af politiet på Nørrebro.

Afsløring: Her er gerningsmanden

Før det dræbte han ifølge politiet en 55-årig filminstruktør og en 37-årig jøde og sårede fem politifolk med skud. Som Ekstra Bladet søndag aften afslørede, er det dog langt fra første gang, at Omar Abdel Hamid El-Hussein har begået alvorlig kriminalitet.

Terrormistænkt løsladt for to uger siden

For få uger siden sad den i dag afdøde mand fængslet i en helt anden sag, hvor han i december 2014 fik en dom for grov vold.

I november 2013 stak den formodede attentatmand tilsyneladende fuldstændig umotiveret en 19-årig mand med en stor kniv i et S-tog ved Ny Ellebjerg Station.

Jesper Braarud Larsen, som i dag er journalist på Dagens.dk og tidligere ansat på Ekstra Bladet, kom dengang tæt på den nu dræbte formodede terrorist.

Hårdt liv
Han var til stede i retten, da Omar Abdel Hamid El-Hussein fik sin dom. Jesper Braarud Larsen beskriver den nu afdøde som en utilpasset kriminel mand uden nogen spor af ekstrem religiøsitet.

Alligevel kan Braarud Larsen sagtens se en lighed mellem Omar Abdel Hamid El-Husseins handlinger.

- Knivstikkeriet virkede ligeså afstumpet som det, der skete i weekenden, fortæller Jesper Braarud Larsen til Ekstra Bladet

Gik i klasse med gerningsmand: Han kunne godt lide at diskutere islam

Ifølge Braarud Larsen fremstod Omar Abdel Hamid El-Hussein i retten i december 2014 som en ung mand, der har levet et hårdt liv i samfundet. Han var kronraget og havde synlige ar i hovedbunden.

Som Ekstra Bladet dengang skrev, steg Omar Abdel Hamid El-Hussein i november 2013 på toget på Åmarken Station. Overvågning fra toget viser, hvordan han et øjeblik forholdt sig afventende, før han greb en medbragt stor kniv og bevægede sig igennem kupeen.

Da han passerede en 19-årig mand, som sad yderst mod midtergangen, stak han ham pludselig i venstre lår to til fire gange og truede ham herefter med kniven.

Spillede fuld for at komme tæt på synagoge

Efterfølgende opstod tumult mellem den forurettedes venner og gerningsmanden, som truede de tilstedeværende passagerer væk med kniven.

Den 19-årige var ifølge lægerne i overhængende livsfare - han var meget tæt på at forbløde.

Uenighed i retten
I den efterfølgende retssag ved Retten på Frederiksberg var dommere og nævninge uenige om, hvorvidt der var tale om drabsforsøg eller grov vold.

Voteringen faldt dog ud til fordel for den tiltalte, der slap med en dom på to års fængsel.

En enkelt dommerstemme reddede Omar Abdel Hamid El-Hussein fra at blive dømt for drabsforsøg.

Den 22-årige havde i retten svært ved at forklare sin forbrydelse. Det nærmeste, han kom på en forklaring, var, at han led af angst, var påvirket af hash og tidligere selv var blevet overfaldet.

Han forklarede, at han troede, at den 19-årige havde været med til at overfalde ham, og han var bange for, at han ville gøre det igen.

Ikke desto mindre fandt nævningetinget det bevist, at den 22-årige uprovokeret og uden tøven overfaldt den 19-årige og stak ham flere gange med stor voldsomhed.

Braarud Larsen så overvågningsvideoen fra knivstikkeriet i S-toget. Han beskriver knivstikkeren på overvågningsvideon som koldblodig og en, som ikke viste følelser.

Anholdt ved tilfælde
Desuden husker Braarud Larsen, hvordan dommeren under retssagen efter at have kigget på overvågningsoptagelserne understregede, at det var tydeligt, at det 19-årige offer på ingen måde havde virket truende overfor den 22-årige.

Han var en helt tilfældig S-togpassager.

Syv dage efter forbrydelsen gik politiet ud med en offentlig efterlysning af den 22-årige, som politiet betegnede som farlig.

Der gik dog to måneder, før han blev anholdt. Det skete tilfældigt i forbindelse med et indbrud på Tagensvej i København.

At den 22-årige allerede nu var på fri fod skyldes angiveligt, at han havde afsonet en stor del af straffen som varetægtsfængslet.

Fra lørdag eftermiddag til sin død tidligt søndag morgen gjorde Omar Hamid El-Hussein sig efter alt at dømme både skyldig i terror mod det land, hvor han er født og opvokset, og frarøvede to uskyldige mænd deres liv.

Ekstra Bladet har siden de første skud på Østerbro lørdag eftermiddag dækket terrorangrebene i København tæt. Fra mandag klokken 07 kan du igen se med på Ekstra Bladet TV, når vi fortsætter dækningen fra klokken 07 mandag.

Her giver politiet en briefing om deres aktioner

Han er komplet fucked up i hovedet, siger terror-ekspert Lars Erslev

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Nej Lars, dansk politik har ikke brug for dig – det er omvendt