Jura Levakovic kæmper med næb og klør mod udvisning

Jura Levakovic vil hellere sidde i fængsel i Danmark end være en fri mand i Kroatien

Jura Levakovic afsoner i Nyborg Statsfængsel. Her har blandt andet ladet sig interviewe af TV2 i forbindelse med en dokumentarserie om Levakovic-familien. Foto: TV2
Jura Levakovic afsoner i Nyborg Statsfængsel. Her har blandt andet ladet sig interviewe af TV2 i forbindelse med en dokumentarserie om Levakovic-familien. Foto: TV2

27-årige Jura Levakovic, der står bag den groveste kriminalitet i den berygtede familie, kunne lige nu nyde tilværelsen som en fri mand i Kroatien, men i stedet sidder han frivilligt fængslet i Nyborg Statsfængsel.

Det fortæller Jura Levakovics advokat Gert Dyrn til Ekstra Bladet.

Jura Levakovic fik ved Københavns Byret i december 2012 fem års fængsel og en udvisningsdom for et hjemmerøveri og et bankrøveri. Dommen blev senere stadfæstet ved Østre Landsret, og i april 2014 afviste Højesteret at antage sagen.

Han er nu så langt fremme i sin afsoning, at han er blevet tilbudt en aftale om, at han løslades, hvis han indvilliger i straks at rejse til Kroatien, hvor han har statsborgerskab.

Igen-igen: Ny tiltale kan sende Levakovic-søskende ud af landet

– De var nede hos ham for et par måneder siden og bad ham under at skrive under på aftalen, men det ville han ikke, fortæller Gert Dyrn.

Forsvarsadvokaten har bragt udvisningsspørgsmålet til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, og det er en af grundene til, at hans klient takkede nej til tilbuddet fra de danske myndigheder.

Erfaringen viser, at det kan tage flere år, før Menneskerettighedsdomstolen afgør, om de vil antage sagen, og før der i sidste ende fældes dom. Jura Levakovic ville i mellemtiden kunne rejse til middelhavslandet Kroatien og leve som en fri mand, men han har altså valgt at tilbringe sin tid i en fængselscelle.

Jura Levakovic - Kriminel fra han var otte år

– Indtil videre har han valgt den her løsning, men han er meget i vildrede. Det siger jo noget om, at han føler sig som dansker og slet ikke kan forestille sig en tilværelse i Kroatien, siger Gert Dyrn og fortsætter:

– Han har ikke noget med det land at gøre. Den eneste gang, han har været ude af Danmark, var da han blev født, fordi familien var på ferie i Holland. Det er kun en formalitet, der gør, at han ikke er dansk statsborger.

Jura Levakovic har da heller ingen relationer i Kroatien, ligesom han hverken taler eller forstår sproget.

Han har, ifølge sin forsvarer Gert Dyrn, et håb om at stifte familie med sin kæreste, der også er bosiddende i Danmark.

Levakovic-brødre smides endegyldigt ud

Jura Levakovic er opvokset i en vanekriminel familie og var ikke mere end otte år, da han første gang blev taget for tyveri. Hans familie er romaer, men har rødder i Kroatien. Familien havde dog boet i Danmark i en længere årrække, da Jura kom til verden, og det er mere eller mindre en tilfældighed, at han aldrig har fået dansk statsborgerskab.

Før sin udvisningsdom i slutningen af 2012 havde Jura Levakovic to gange tidligere fået betingede udvisningsdomme.

Hvis Jura holder fast i sin beslutning om ikke at rejse frivilligt til Kroatien, kan han ende med at sidde i fuld tid, hvis ikke myndighederne tillader, at han prøveløslades på dansk jord.

Det er den indsatte selv, der skal søge om prøveløsladelse.


Hør Jeanette Birk fortælle om hvordan hun blev et offer for Levakovic-familiens kriminalitet. (Video: Line Ritz)


Her er det et andet medlem af Levakovic-klanen, Alpacino Petrovic, som udviser grov foragt for færdselsloven.