Kæmpe bøder til fire Uber-chauffører: Dømt skyldige i ulovlig taxikørsel

Fire Uber-chauffører er netop kendt skyldige i ulovlig taxikørsel og skal betale bøder på tusindvis af kroner

Fire Uber-chauffører er nu dømt skyldige i ulovlig taxikørsel. Foto: AP
Fire Uber-chauffører er nu dømt skyldige i ulovlig taxikørsel. Foto: AP

Mandag klokken 13 faldt dommen over fire tidligere Uber-chauffører i Københavns Byret. De fire mænd er nu dømt skyldige i ulovlig taxikørsel og for i flere tilfælde at have kørt uden erhvervsmæssigt kørekort.

Alle fire tiltalte er blevet idømt høje bøder. En af de tiltalte er blevet dømt en bøde på på 486.500 kr, mens de tre resterende har fået bøder på henholdsvis 110.000 kroner, 60.000 kroner og 40.000 kroner.

- Ved fastsættelsen af bødernes størrelse tog retten udgangspunkt i den indkørte bruttoindtægt, lyder det fra Københavns Byret.

Hos Uber er de kede af afgørelsen i Københavns Byret.

- Vi er meget skuffede på vores chaufføres vegne, og vores største prioritet lige nu er at støtte dem i denne svære tid. Vores ønske er, at Uber bliver lovreguleret i Danmark. De 2.000 chauffører og 300.000 brugere af Uber-appen viser, at det er nødvendigt at modernisere reglerne, siger Sophie Smith, der er presseansvarlig for Uber.

Hos Uber ønsker de ikke at kommentere sagen yderligere.

Chauffører er skuffede
Eddie Khawaja, der er forsvarer for de fire chauffører, oplyser til Ekstra Bladet, at de er utilfredse med sagens udfald.

- Jeg kan oplyse, at mine klienter er skuffede over udfaldet og Københavns Byrets vurdering af sagerne. Jeg vil sammen med mine klienter nærlæse dommene, hvorefter vi tager stilling til, om der er grundlag for at anke sagerne, siger forsvareren til Ekstra Bladet.

Mandag eftermiddag oplyser Eddie Khawaja, at i hvert fald tre af de fire domme ankes til landsretten.

Han oplyser, at ingen af de fire chauffører har lyst til at udtale sig til pressen.

Stor glæde hos 3F
Hos 3F har de derimod modtaget nyheden om dommene med lettelse. Bo Weye Hansen, der er faglig medarbejder ved 3F Københavns Chauffører, er glad for rettens afgørelse.

- Vi har modtaget nyheden med glæden. Dommen viser jo, at loven virker, og at retfærdighed sker fyldest. Vi har hos 3F været overraskede over, at man i så lang tid har kunne køre taxa uden at have de nødvendige tilladelser, siger han til Ekstra Bladet.

- Jeg håber, at de her enormt høje bøder vil afskrække andre mennesker fra at køre pirattaxa og underminere branchen, siger han.

Flere store bøder på vej
Ud over de fire tiltalte er 1500 andre Uber-chauffører sigtet i sagen. At de fire Uber-chauffører nu er dømt kan derfor få store konsekvenser for de resterende sigtede, der også kan forvente et bødeforlæg, vurderer Sten Schamburg-Müller, professor ved juridisk institut på Syddansk Universitet.

- Anklagemyndigheden har jo i den her sag udtaget prøvesager, hvilket er meget fornuftigt, fordi de på den måde vurderer, om der er grundlag for at gå videre med de andre sigtelser og 'genere' mindst muligt, hvis sagen viser sig ikke at holde vand, siger professoren til Ekstra Bladet.

- At de fire fra prøvesagen nu er kendt skyldige får selvfølgelig betydning i forhold til de 1500 sigtede. Her vil anklagemyndigheden højst sandsynligt rejse en anklage og se på de bødeforlæg, der er givet til de fire dømte. Det kan så bruges som rettesnor til at udstede bøder i forskellig grad til de resterende 1500, som nok vil havne i deres postkasser, tilføjer han.

Liste er afgørende bevis
Der er rejst sigtelse mod de 1500 chauffører på baggrund af en liste, som Skat har fået udleveret fra Holland og videregivet til politiet.

Det helt store spørgsmål i forbindelse med retssagen har været, hvorvidt listen kunne bruges som bevismateriale, eller om det var imod EU-lovgivning. Københavns Byret har nu vurderet, at listen var tilstrækkeligt bevismateriale til, at de fire chauffører kunne dømmes.

Det er endnu uvist, hvordan de fire chauffører forholder sig til dommen, og om de ønsker at anke den.

Før afgørende dom i dag: Politiet har sigtet 1500 Uber-chauffører

Uber lukket
28. marts 2017 annoncerede Uber på et pressemøde, at de lukkede i Danmark. Årsagen var den nye taxalov, der var en for stor mundfuld for tjenesten.

- Vi er ærgerlig over og kede af, at vi er tvunget til at lukke i Danmark, hvor 2.000 chauffører har leveret prisvenlig og pålidelig transport til 300.000 passagerer. Den politiske aftale om taxaloven betyder desværre, at at vi ikke har andet valg end at lukke, sagde talsmand Kristian Agerbo til Ekstra Bladet i marts.

Uber valgte dog at bibeholde deres kontor i Århus, så det blev alligevel ikke et endegyldigt farvel til kørselstjenesten.

- Uber forlader ikke Danmark. Vi beholder vores udviklingscenter i Århus med mere end 40 højtuddannede medarbejdere, der udvikler Ubers teknologi til gavn for brugere i hele verden, sagde Kristian Agerbo.

Dansk Uber-chauffør risikerer bøde på 590.000 kr.