Kæmpe maskine bag dødsulykke: - I virkeligheden er det en lille speedbåd

- Det er en alvorlig sag, hvis den rammer en person. Der er faktisk tale om en lille speedbåd, siger Steen Petersen, der har arbejdet med vandscootere i over 20 år

Ekspert sammenligner vandscooterne med speedbåde i kraft og størrelse - her suser de rundt i Københavns havn forud for ulykken. (Privatoptagelser)

Det er en stor maskine, som lørdag dræbte to amerikanske piger i Københavns Havn.

Det fortæller Steen Pedersen, der er tidligere ejer af firmaet Jet-Trade, og som har arbejdet med motorbåde i over 20 år.

- I folkemunde kalder man det en vandscooter, men i virkeligheden er det en lille speedbåd, og den er godkendt af EU som en speedbåd, fortæller han til Ekstra Bladet og fortsætter:

- Det er en alvorlig sag, hvis man bliver ramt af sådan en, siger han.

Familie efter tragisk vandscooter-ulykke: Vi er alle knuste

Steen Pedersen har ud fra billeder vurderet, at der var tale om en stor vandscooter, der slog de to piger ihjel.

I grundlovsforhøret kom det frem, at den 24-årige mand, der er sigtet for uagtsomt manddrab, lige havde købt en beige Kawasaki vandscooter med røde sidespejle

- De store maskiner er 3,6 meter lang og 1,3 meter bred. Den vejer altså mellem 400-450 kilo, så det er en stor maskine. Og de koster altså også derefter. Jeg mener, at de store ligger på en pris mellem 140.000 kroner til 160.000 kroner, siger han

Det kræver derfor et speedbådskørerkort, hvis man skal håndtere sådan en maskine. Kortet koster omkring 1200 kroner, og man skal ligesom et almindeligt kørekort op til en teoretisk og praktiskprøve.

Unge kvinder mindes efter vandscooter-ulykke

- Men selvom man har fået sådan et speedbådskørekort, så kræver det altså lige, at man øver sig lidt, inden man sejler steder, hvor der er mange mennesker. Man skal lige lære sit produkt at kende.

Politiet undersøgte båden, hvor de dræbte sad i. Foto: Kenneth Meyer
Politiet undersøgte båden, hvor de dræbte sad i. Foto: Kenneth Meyer
 

Sejlede hurtigt
Flere vidner har over for Ekstra Bladet forklaret, at de mange vandscootere sejlede stærk, da de lørdag var i Københavns Havn. Det var også derfor at politiet var til stede i havnen lørdag aften.

24-årig dræbte to unge kvinder: Det var hans første tur på vandscooter

Steen Pedersen fortæller, at sådan en kan sejle mellem 80 og 100 kilometer i timen, men at man kun må sejle så stærk, når man er 300 meter fra kysten.

I retten kom det frem, at kæresten til den person, der er sigtet for drabet, flere gange bad ham om at sætte farten ned.

- I Københavns Havn må man sejle mellem fire og seks knob (7,5 og 11 km i timen). Så man må jo ikke sejle særligt stærkt i havnen. Det er jo forfærdeligt, at man har sejlet så stærkt, når der er så mange mennesker derinde, siger han og fortsætter:

- Speedbådsfolkene er ligeså slemme, som dem der sejler vandscooter. Hvis man nu satte numre på speedbåde, vandscootere og andre både, så havde man jo chancen rimeligt hurtigt finde de mennesker, der overtræder loven.

24-årig fængsles efter dødsulykke i København

I grundlovsforhøret kom det frem, at de to amerikanske kvinder døde af voldsomme hovedlæsioner. Den ene lå på bunden af båden i en stor blodpøl, den anden hang livløs ud over rælingen.

En akutlæge erklærede den ene død på kajkanten. Den anden blev kørt til traumecenteret, men var hjernedød. Hun blev holdt kunstigt i live til klokken 01.13 natten til søndag, fordi hendes organer skulle bruges til transplantation.

Kvinderne er endnu ikke blevet obduceret, men retsmedicinerne siger, at dødsårsagen umiddelbart er kraniebrud og læsioner i hovedet. På den ene blev fundet glasfiberrester på hendes krop og tøj fra vandscooteren. Den anden kvinde fik foruden kraniebrud ødelagt begge sine halspulsårer i halsen, så overlevelse ikke var mulig.


Her anholder politiet gerningsmændene, der var flygtet fra stedet. Video: Kenneth Meyer