Kæmpe narko-handel var ren snyd

Kriminelt netværk købte 30 kilo amfetamin, men det var et ufarligt og lovligt pulver

Et lejet lagerrum i denne bygning i Årslev på Fyn indeholdt 40 skydevåben. Foto: Tim Kildeborg Jensen
Et lejet lagerrum i denne bygning i Årslev på Fyn indeholdt 40 skydevåben. Foto: Tim Kildeborg Jensen

Et kriminelt netværk på Fyn og Sjælland, der havde 64 skydevåben klar til salg, blev snydt af bagmænd i en kæmpe narkohandel.

Netværket købte 30 kilo amfetamin til videresalg. Men da politiet anholdt en kurer, der havde 22 kilo af stoffet i sin bil, viste amfetaminen sig at være 'bøf', et ufarligt og i øvrigt legalt pulver.

Politiet troede også først, at der var tale om amfetamin, men en narko-test gav ikke udslag og en kemisk analyse bekræftede, at pulveret var lovligt.

Men køberne af 'amfetaminen' er nu alligevel tiltalt for besiddelse af de 30 kilo 'narkotika' med henblik på videresalg, fordi stoffet var købt i den tro, at der var tale om amfetamin.

Den mislykkede narko-handel indgår i tiltalen mod 13 personer fra det kriminelle netværk, der blev optrevlet af politiet i september 2019 i en operation, der kaldes 'Copy'. Flere af de tiltalte har relationer til bande-miljøet, herunder den nu forbudte bande LTF.

Politiet slog til mod 18 adresser på Fyn 20. september sidste år, og i en lagerhal blev der fundet 40 skydevåben, herunder 13 af typen Glock 25, og 10 kilo ammunition.

På andre adresser blev fundet endnu flere våben, og den samlede mængde våben kom op over de 60. Politiet oplyste dengang, at våbnene formentlig skulle sælges til bande-miljøet.

13 er tiltalt
Politi-aktionen skete i et samarbejde mellem Særlig Efterforskning Øst og Vest. Der er nu rejst tiltale mod 13 af de anholdte for besiddelse af skydevåben og narkotika til videresalg, herunder kokain, hash og piller. Alle nægter sig skyldige.

Anklageskriftet indeholder cirka 30 forhold. 'Vi mener, at politiet har fået fat i alle led i organisationen fra bagmænd til  medhjælpere og aftagere,' siger sagens anklager Thomas Hugger til Ekstra Bladet.

Aktionen skete efter længere tids efterforskning, hvor politiet blandt andet havde overvåget en våbenleverance på den københavnske vestegn. Det største våbenfund gjorde politiet i en lagerbygning i Årslev syd for Odense, hvor der lå 40 skydevåben.

Politiet efterforsker fortsat netværkets forbindelser til bandemiljøet. Derfor har anklagemyndigheden i anklageskriftet taget forbehold for, at 'bandeparagraffen' 81a kan blive taget i anvendelse under den kommende retssag.

Den giver mulighed for at fordoble straffen for eksempelvis våbenbesiddelse, hvis det sker i forbindelse med en væbnet bandekonflikt.

Sagen skal afvikles over 25 retsdage fra oktober 2020 til marts 2021 ved retten i Odense. Sagen føres af anklagere fra både SEØ og SEV.