Kampsoldat erkender skuddrab: Jeg ramte ham tre gange

En nu 44-årig tidligere udsendt soldat i de danske kamptropper erkender nu at have slået tre år ældre mand ihjel med militært håndvåben i marts 2019

Få et overblik over sagen her. Video: Kenneth Meyer.
Følg Krimi

RETTEN I GLOSTRUP (Ekstra Bladet): En spinkel, garderhøj tidligere soldat i de danske kamptropper i Irak og Afghanistan har her til formiddag forsøgt at sætte ord på, hvorfor han en tidlig morgen 22. marts sidste år bevæbnede sig med en skarpladt pistol i sit og ekskærestens hus i Lyngby nord for København.

Kort efter var kvindens nye kæreste, en 47-årig mand, død. Ramt af et skud i hjertet og skud i brystet og den ene lyske. Det var omkring klokken syv.

- Jeg frygtede, at der skulle ske noget voldeligt nu. Han havde truet mig tidligere, fortalte den drabstiltalte mand, som i retten virker bitter på sin ekskæreste men også rolig og rank i sin kropsholdning.

Ramt med tre skud
Manden erkender, at han havde hentet drabsvåbnet og ammunition i sikrede rum på Høvelte Kasserne aftenen i forvejen. Han var forsyningshjælper i Livgarden og var kommet hjem fra en opgave i Tyskland.

Parrets forhold var gået i stykker, og de boede nu i hver deres bygning i villaen med hver deres indgange.

Kvinden og hendes nye kæreste opsøgte ham, mens han var gået i seng. Der opstod en banal strid, som resulterede i, at han senere samme aften hentede pistolen og ammunitionen på Høvelte Kasserne.

Næste morgen stod han op og ladede våbnet, og da rivalen opsøgte ham i kælderen var han klar til med sine egne ord 'at forsvare sig'.

- Tager du pistolen og skyder ham? Gør du det tre gange, spurgte senioranklager Peter Rask.

- Det er korrekt. Ja, svarede den drabstiltalte.

- Sigtede du efter hjertet eller noget andet, før du skød, spurgte forsvareren, Finn Bachmann.

- Jeg skød bare. Jeg brugte jo et enhåndsgreb, forklarede den tiltalte.

Hellere død end levende
Han har svært ved at sætte ord på sit motiv for at hente våben og dræbte den 47-årige mand. Ikke udover, at han hævder at have fået konkrete trusler om vold af rivalen og sin ekskærste.

- Man ser mig hellere død end levende. Det fik jeg at vide. De truede mig også med en hund i Schäfer-størrelse og med værktøj, hævdede han.

Eks-soldaten lægger heller ikke skjul på, at han ikke brød sig om den nye mand i hendes liv.

- Men jeg vil ikke kalde det jalousi. Jeg bider ikke på det der psykologiske spil. På det tidspunkt havde jeg givet slip. Hun kunne jo ikke være sammen med én mand den ene dag og en anden den næste, lød hans forklaring.

Professionelle reddere måtte opgive at holde det 47-årige drabsoffers i live, da de kom til stede efter hans kærestes alarmopkald 22. marts omkring klokken 7.18. Foto: Kenneth Meyer
Professionelle reddere måtte opgive at holde det 47-årige drabsoffers i live, da de kom til stede efter hans kærestes alarmopkald 22. marts omkring klokken 7.18. Foto: Kenneth Meyer

Manden har en fortid som professionel soldat i de danske kamptropper og flere skarpe udsendelser bag sig i Kosovo, Irak og Afghanistan. Han beskriver i retten, hvordan forholdet til hans kæreste, som han har en lille datter sammen med, kørte skævt, da hun efter hans mening var han utro med den nu afdøde rival helt tilbage i 2017.

Forholdet var derefter præget af, at de med hans ord kun 'var enige om at være uenige'.

- Jeg håbede på et tidspunkt, at vi kunne blive sammen. Men det gik ikke. Der var jo kæmpekonflikter. Vi kunne ikke lege tre sammen, sagde den nu 44-årige mand, som beskriver, hvordan parrets samliv i to år frem til drabet var præget af stridigheder om, hvordan han 'skulle købes ud' af parrets fælles hus.

Samtidig var der problemer med at enes om samværet med datteren.

En af politiets teknikere arbejder her på gerningsstedet i Lyngby. Den nu 44-årige, drabstiltalte mand affyrede ifølge anklageskriftet tre skud med en Neuhausen-pistol stjålet i et våbendepot på Høvelte Kasserne. Foto: Kenneth Meyer
En af politiets teknikere arbejder her på gerningsstedet i Lyngby. Den nu 44-årige, drabstiltalte mand affyrede ifølge anklageskriftet tre skud med en Neuhausen-pistol stjålet i et våbendepot på Høvelte Kasserne. Foto: Kenneth Meyer

Drabet var den fatale afslutning på uenighederne. Den 47-årige mand blev ramt i hjertet af et skud, og yderligere af et skud i venstre side af brystkassen og et skud i venstre lyske. Det overlevede han ikke.

Drabsmanden forklarer, at han affyrede skuddene fra cirka fem meters afstand men i første omgang ikke troede, at rivalen var død. Han konstaterede, at manden lå helt stille. Men at hjælpe ham overvejede han ikke.

Det var soldatens ekskæreste, der slog alarm. På det tidspunkt havde hun bragt sig i sikkerhed med parrets datter, som også havde været til stede.

Soldaten lagt i håndjern
Redningsmandskabet var ude af stand til at redde skudofrets liv, mens politifolk anholdt kampsoldaten på adressen, lagde ham i håndjern og kort efter kørte ham til afhøring.

Her føres den nu tiltalte eks-kampsoldat klædt i hvid sporsikringsdragt væk i minutterne efter den fatale skudepisode i en villa i Lyngby. Foto: Kenneth Meyer
Her føres den nu tiltalte eks-kampsoldat klædt i hvid sporsikringsdragt væk i minutterne efter den fatale skudepisode i en villa i Lyngby. Foto: Kenneth Meyer

Drabssagen i Lyngby og det forhold, at den nu tiltalte mand angiveligt benyttede sig af et våben, som han skulle have skaffet sig gennem sit arbejde som soldat i Den Kgl. Livgarde fik en overgang debatten om Forsvarets procedurer for opbevaring af skydevåben til at blusse op igen.

Det førte til ændringer, så der nu i Forsvaret skal to betroede medarbejdere til at udlevere et våben. Den ene har kun adgang til selve våbnet uden pibe eller bundstykke, mens den anden kun har adgang til våbendelene.

Drabssigtet er fra kamptropperne

Hærchef: Forsvarets våben brugt til drab

Overfor Berlingske Tidende har soldatens ekskæreste forklaret, at hun flere gange havde advaret mandens foresatte i Forsvaret, om at manden havde psykiske problemer efter især en udsendelse til Afghanistan med danske dødsfald tilbage i 2011.

Men Forsvaret lod ham alligevel fortsat have adgang til våbendepotet på Høvelte Kaserne, hvor han arbejdede på forsyningskontoret, fordi han ifølge Livgarden passede jobbet upåklageligt.

'Jeg er ikke sindssyg'
Kvinden forklarede i artiklen, at politiet to gange i 2017 var hos parret, fordi manden havde truet med at begå selvmord.

Han var angiveligt destruktiv, sov dårligt med voldsomme mareridt og for sammen ved høje lyde.

I 2018 blev han kortvarigt indlagt på psykiatrisk afdeling. Samme år gik parrets forhold i stykker, og to måneder før drabet skal kvinden have anmeldt sin ekskæreste for chikane.

I retten afviser den drabstiltalte mand, at han har været psykisk syg.

- Jeg er ikke sindssyg. Jeg har ikke PTSD. Det der har været et led i, at min ekskæreste arbejdede målrettet på at smide mig for løverne og slippe af med mig, mener manden, som angiveligt selv 'i fortvivlelse' har anmeldt ekskæresten for trusler og chikane.

Et forberedt polititilhold mod manden blev aldrig til noget, og politiets opkald til mandens arbejdsplads, om at han måske ikke burde have adgang til våben, kastede tilsyneladende heller ikke handling af sig.

Soldaten gik til gengæld i aktion tidligt om morgen 22. marts 2019. I baghånden havde han den pistol, som han dræbte den 47-årige rival med.

Familie i sorg: - Jeg har mistet min søn

Mere fra Ekstra Bladet+

Vi kan ikke have en rigspolitichef, der lyver

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind