Kan øge konflikter: Flere bander optages i internationale grupperinger

Blandt andet Satudarah og Mongols har optaget danske bander sidste år. Det kan medføre territoriale konflikter

Foto: Tariq Mikkel Khan
Foto: Tariq Mikkel Khan
Følg Krimi

Der var sidste år en stigende tendens til, at bander i  Danmark søgte optagelse i internationale grupperinger såsom Satudarah MC, Mongols MC, Black Jackets og No Surrender.

Og det kan medføre flere konflikter om kriminelle territorier. Det skriver Rigspolitiet i den netop offentliggjorte rapport 'Rockere og bander 2016'.

- Når grupperinger udvikler sig og opnår en ny og højere status, afføder det som regel et ønske om territoriale udvidelser. Dette ønske vil ofte give anledning til konflikter i miljøet, idet de fleste kriminelle miljøer allerede antages at være underlagt en vis grad af indflydelse fra organiserede kriminelle, som ikke frivilligt vil afgive markedsandele, står der i rapporten.

Mongols Mc kommunikerede allerede ved sin etablering i Danmark nedgørende om Hells Angels på sociale medier.
Mongols Mc kommunikerede allerede ved sin etablering i Danmark nedgørende om Hells Angels på sociale medier.

Konflikter i rocker/bande-miljøet medførte sidste år, at tre personer døde, mens 36 personer blev såret, og det vurderes, at miljøet var involveret i 54 skudepisoder på åben gade. Det er en stigning på ikke mindre end omkring 218 procent i forhold til sidste år.

Måde at vise dominans
En optagelse i en etableret international gruppering giver de løsere bandegrupperinger struktur og hierarkisk opbygning, ligesom de får større legitimitet i kriminelle miljøer og flere internationale kontakter.

Pludselig kan personer, der tidligere blev betegnet som medløbere og randpersoner, opnå status som hangaround eller støttemedlem og dermed føle en stærkere og tættere tilknytning til organisationen.

Black Jackets Denmark blev, ifølge banderapporten, opløst i Danmark i slutningen af sidste år.
Black Jackets Denmark blev, ifølge banderapporten, opløst i Danmark i slutningen af sidste år.

- Bandegrupperingers optagelse i internationale grupperinger er antageligvis en måde at vise styrke og territorial dominans på, idet optagelsen er med til at profilere og eksponere gruppen både i forhold til miljøet og offentligheden, står der i rapporten, der også anfører, at deltagelse i en international gruppering kan være forbundet med særlige betingelser og regler for medlemmer, der vil forlade organisationen. For eksempel i form af betaling af større pengebeløb.

Det er særligt følelsen af fællesskab, som tiltrækker de personer, der søger rocker- og bandegrupperingerne, har et studie vist.

- Denne faktor er muligvis særlig stærk ved optagelse i en international gruppering, idet medlemmerne herved bliver en del af noget større. På samme måde vil konfliktniveauet kunne spille ind, idet Rigspolitiet vurderer, at involvering i konflikter kan være en identitetsskabende og rekrutteringsunderstøttende faktor, står der i rapporten.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Det er fuldstændig hat og briller