Kendt cafékonge risikerer fængsel for bedrageri

Tirsdag afsiger byretten dom over tidligere cafékonge i omfattende sag om bedrageri, brud på fødevarelovgivningen og momssvindel

Bahram Sari Beliverdi stod bag et imperium, der blandt andet omfattede de københavnske cafeer Sommersko, Dan Turèll og XO Burger. Retssagen mod ham begyndte i december. Der afsiges dom i morgen, tirsdag. Foto: Finn Frandsen
Bahram Sari Beliverdi stod bag et imperium, der blandt andet omfattede de københavnske cafeer Sommersko, Dan Turèll og XO Burger. Retssagen mod ham begyndte i december. Der afsiges dom i morgen, tirsdag. Foto: Finn Frandsen

Tre år og ni måneders fængsel, lyder anklagerens krav i sagen mod den tidligere cafékonge Bahram Sari Beliverdi.

Den 38-årige er tiltalt i en omfattende sag om bedrageri ved Københavns Byret. Der afsiges dom tirsdag.

Beliverdi nægter sig skyldig i anklagerne mod ham og kræver frifindelse, oplyser hans forsvarer Kåre Pihlmann til Ekstra Bladet.

Beliverdi er tidligere ejer af det såkaldte Cafe Sommersko-imperium, som på sit højeste bestod af flere kendte cafeer i København og omegn, herunder Café Sommersko og Café Dan Turell, ligesom blandt andet XO Burger, Café Emma, Café Sari, Meat, Burger Corner og Frederiks Café også var en del af koncernen.

Den legendariske cafés ejers selskab er gået konkurs. (Foto: ritzau/Finn Frandsen) Krimi Cafékonge er gået konkurs

Varer for millioner
Anklageskriftet mod Beliverdi og en medtiltalt fylder 20 sider og indeholder 44 tiltalepunkter, som overordnet kan deles op i tre dele:

Bedrageri, brud på fødevarelovgivningen og momssvindel.

Bedrageridelen omfatter 14 forhold.

Ifølge anklageskriftet har Beliverdi og hans medtiltalte bestilt kød, fisk og grønt til restaurant Meet i Hellerup og til Frederiks Cafe og Bar på Frederiksberg for flere millioner kroner.

Det er sket, uden at de to har haft 'vilje eller evne til at betale for de leverede varer', lyder det i anklageskriftet. Dermed har de to altså ifølge politiets opfattelse svindlet en række leverandører, som aldrig har fået betaling for deres varer.

Brud på fødevarelovgivningen handler blandt andet om, at man på en række restauranter ikke har kunnet fremvise dokumentation i form af fakturaer eller andet for kød og fisk, samt om, at man ikke har oplyst om ejerskifter mellem cafeer.

Derudover nævnes der eksempler på dårlig hygiejne og manglende ophængning af kontrolrapporter fra Fødevarestyrelsen.

Momsdelen fordeler sig over 13 punkter og beløber sig samlet til cirka en million kroner.

Fandt kokain i båd
Ud over de mange forhold med relation til cafédriften er Beliverdi tiltalt for overtrædelse af loven om euforiserende stoffer. Politiet fandt 3,3 gram kokain til eget forbrug i mandens båd i Tuborg Havn i oktober 2017.

Oven i fængselsstraf vil anklagemyndigheden også fradrømme Bahram Sari Beliverdi retten til at varetage ledelsesposter i selskaber.

Forsvarsadvokat Kåre Pihlmann ønsker ikke forud for dommen tirsdag at udtale sig om, hvordan hans klient forholder sig til en eventuel dom.

- Men jeg er optimistisk omkring sagens udfald, siger Pihlmann.