Kendt fra omstridt protest: Overlæge død - 43 år

Den fynske overlæge Kristian Rørbæk Madsen, der er kendt for sine protester mod kritisable arbejdsforhold, er gået bort

Kristian Rørbæk Madsen, der blev landskendt for sin stemme i kritikken af lægers dokumentationskrav, er gået bort. Foto: Tim Kildeborg Jensen
Kristian Rørbæk Madsen, der blev landskendt for sin stemme i kritikken af lægers dokumentationskrav, er gået bort. Foto: Tim Kildeborg Jensen

Svendborg-lægen Kristian Rørbæk Madsen, der var ansat som overlæge på anæstesiologisk-intensivafdeling på Odense Universitets Hospital, er død, 43 år gammel.

Han havde gennem de seneste måneder lidt under en svær depression, som nu har kostet ham livet.

Det oplyser familien, skriver Dagens Medicin.

Kristian Rørbæk Madsen blev landskendt for sit engagement i lægers ret til at ytre sig i offentligheden om kritisable arbejdsforhold.

I begyndelsen af året stod han bag et mistillidsvotum til Styrelsen for Patientsikkerhed, som over 8000 læger skrev under på, skriver Fyens.dk.

Overlæge raser: Brød loven 500 gange på én vagt

2700 læger kritiserer styrelse i åbent brev: - Man er gået alt for vidt

Her blev en læge på Svendborg Sygehus idømt en bødestraf for at have udvist grov forsømmelse og skødesløshed i behandlingen af en sukkersygepatient.

I dommen lød det, at den yngre læge ikke havde nedskrevet en besked, der var givet mundtligt, og det var dette dokumentationskrav, der fik Kristian Rørbæk Madsen til at råbe op.

'Han var formentlig ikke forberedt på opgaven som rebel, og det må have slidt utroligt på ham at passe sit arbejde, være bannerfører og sikkert også bekymre sig for, hvilke konsekvenser, det kunne få for ham. Men han fremviste det fineste, man kan som læge og menneske, nemlig civil courage. Modet til at holde fast i anstændigheden, koste hvad det vil', skriver Nicolai Döllner, chefredaktør hos Dagens Medicin, i sine mindeord.

Bisættelsen har endnu ikke fundet sted.