Kendt politimand dømt for læk i bog

Tom Christensen skulle have holdt mund med detaljer om sexmorderen Steffen Kristensen, mener byretten

Tidligere kriminalassistent Tom Christensen fik seks dagbøder a´550 kr. Københavns Byret mente, at han røbede tavshedsbelagte detaljer i sin bog.  (Foto: Mik Eskestad/Polfoto)
Tidligere kriminalassistent Tom Christensen fik seks dagbøder a´550 kr. Københavns Byret mente, at han røbede tavshedsbelagte detaljer i sin bog. (Foto: Mik Eskestad/Polfoto)

Københavns Byret mener, at den tidligere drabs-efterforsker i Rigspolitiets rejsehold Tom Christensen, 68, overtrådte sin tavshedspligt, da han skrev sin bog 'Han fik morderne til at tilstå'.

Det var i kapitlet om sexmorderen Steffen Kristensen, der i 2003 voldtog og kvalte den 12-årige Mia Teglgaard Sprotte i Benløse på Sjælland, at Tom Christensen røbede detaljer om drabsmanden, som han ifølge byretten burde have holdt for sig selv.

Derfor idømmer Københavns Byret den tidligere kriminalassistent seks dagbøder a' 550 kr., oplyser byretten til Ekstra Bladet.

Tom Christensen siger til Ekstra Bladet, at han finder dommen urimelig:

- Jeg har svært ved at se, hvorfor de går efter mig alene, når der er så mange andre, der har skrevet bøger, også folk indenfor anklagemyndigheden, siger Tom Christensen.

Nægtede at betale bøde
Statsadvokaten i København sendte et bødeforlæg på 3500 kr. til Tom Christensen, som han nægtede at betale.

Tidligere kriminalassistent Tom Christensen nægter at betale en bøde på 3500 kr. for brud på tavshedspligten. Krimi Kræver kendt politimand straffet for bog om Mia-mordet

Derfor endte sagen i retten, hvor statsadvokaten rejste tiltale mod Tom Christensen for overtrædelse af tavshedspligten, som stadig gælder efter pensioneringen.

Statsadvokaten havde blandt andet besværet sig over oplysningen om, at Steffen Kristensen var 'svært ordblind', selvom det var en oplysning, der var fremme i retten, da mentalundersøgelsen af drabsmanden blev læst op. Men lige netop dén sætning frafaldt anklageren da også under retssagen mod Tom Christensen.

- Den skal ankes
Hans forsvarer, advokat Torben Koch mener, at dommen er forkert, og han vil nu ansøge Procesbevillingsnævnet om tilladelse til at anke sagen, som advokaten mener er principiel.

- Dommen er forkert, fordi de oplysninger, som Tom Christensen er dømt for, ikke er fortrolige og ikke vedrører Steffen Kristensens personlige forhold. Desuden er Steffen Kristensen anonymiseret i bogen, siger Torben Koch.

Tom Christensen var 29 år i rejseholdet og blev kendt for sine evner til at få morderne til at tilstå.

En række politifolk har de senere år skrevet bøger om deres karrierer og sager. Foruden Tom Christensen er det for eksempel tidligere drabschef Ove Dahl, Kurt Kragh fra rejseholdet, de tidligere kriminalinspektører Jørgen Bach og Jørn Moos og politiinspektør Bent Isager-Nielsen, der også var mange år i rejseholdet.

- En principsag
Statsadvokaten rejste sagen som en prøvesag:

- Det er en principiel sag. Man skal passe rigtigt meget på, hvad man skriver om oplysninger, som man har erfaret fra tjenesten. Tavshedspligten gælder, selvom en sag har været stærkt offentligt omtalt og har været behandlet i offentlige retsmøder, sagde Gyrithe Ulrich fra Statsadvokaten i København til Ekstra Bladet om tiltalen.

- Vores holdning er også, at man ikke skal kunne tjene penge på disse sager ved at skrive bøger om dem. Vi mener, at tæppet lukker ned, når en sag er afgjort, og at man ikke kan blive ved med at offentliggøre oplysninger fra den. Tidligere politifolk skal manøvrere indenfor grænserne af tavshedspligten, sagde anklageren.

Her er rettens grunde
I dommen skriver Københavns Byret: - Når oplysningerne ses i lyset af, at det blandt andet er en beskrivelse af Steffen Kristensens reaktioner og referat af hans udtalelser under afhøringere, er disse trods deres tildels banale og almindelige karakter omfattet af straffelovens § 152 stk 1 jævnfør § 264 d, om fortrolige oplysninger.

- Tiltalte, der er en erfaren efterforsker, må have været klar over, at en videregivelse af disse oplysninger var i strid med hans tavshedspligt og dermed uberettiget, mener byretten.

Dommer Helle Hastrup mener heller ikke, at bogen kan sidestilles med pressens lovlige referater af sagen fra åbne retsmøder. Hun siger, at anonymiseringen af Steffen Kristensen i bogen reelt er uden værdi, fordi han ganske enkelt kan identiciferes.

1 af 3 Steffen Kristensen som han så ud, da han myrdede Mia. Den nu 34-årige mand afsoner forvaring. (privatfoto)
2 af 3 Her blev Mias lig fundet i skovbunden efter tre døgn. (Foto: Jens Dresling)
3 af 3 Tidligere kriminalassistent Tom Christensen fik seks dagbøder a´550 kr. Københavns Byret mente, at han røbede tavshedsbelagte detaljer i sin bog. (Foto: Mik Eskestad/Polfoto)