Kidnappet og kvalt med pose over hovedet: Jeg forsøgte at gnave hul

36-årig mand blev kidnappet, ført ned i kælder, bagbundet og kvalt med en plastikpose, så han mistede bevidstheden flere gange, forklarede han tirsdag i retten

Tre af de tiltalte i sagen, som ifølge politiet og den forurettede tog del i kidnapningen af en 36-årig mand. Fra venstre en 34-årig dansk mand, der tidligere er dømt for drab, en 25-årig colombianer og en 47-årig dansk-vietnameser, som politiet formoder er bagmanden bag to kidnapninger. (Privatfoto/Retstegninger: Jørgen Bitsch)
Tre af de tiltalte i sagen, som ifølge politiet og den forurettede tog del i kidnapningen af en 36-årig mand. Fra venstre en 34-årig dansk mand, der tidligere er dømt for drab, en 25-årig colombianer og en 47-årig dansk-vietnameser, som politiet formoder er bagmanden bag to kidnapninger. (Privatfoto/Retstegninger: Jørgen Bitsch)

RETTEN PÅ FREDERIKSBERG (Ekstra Bladet): Det var længere tids afpresning, der 25. august sidste år kulminerede i, at en 36-årig mand blev kidnappet, tæsket og kvalt med en plastikpose, så hans liv var i fare.

Sådan lyder i hvert fald den 36-åriges egen forklaring. Han indledte med at fortælle, at han forud for kidnapningen kendte både den formodede bagmand, en 47-årig dansk-vietnameser KH, samt en 34-årig dansk mand, AN, der tidligere er dømt for drab.

- AN mødte jeg på pension Engelsborg i 2012, hvor vi afsonede sammen. KH mødte jeg for 12-15 år siden gennem fælles venner, forklarede den 36-årige i retten.

Tiltalt i spektakulær kidnapningssag: - Offer slog sig selv

Gennem de seneste mange år havde KH og den 36-årige et mere eller mindre konstant økonomisk udstående, hvor den 36-årige hele tiden blev bedt om at overføre flere penge til KH.

Hvor den tilsyneladende uendelige gæld stammede fra var mere uklart - men ifølge den 36-årige førte den blandt andet til, at både han og hans familie modtog trusler fra KH.

Hør om sagen her

Lokket i baghold
Om selve kidnapningen forklarede den 36-årige, at det var hans tidligere kammerat AN, der lokkede ham i baghold.

- Jeg læste på det tidspunkt til elektriker på Teknisk Skole, og omkring frokostpausen kunne jeg se, at der var tre ubesvarede opkald fra AN. Da jeg gik ud, så jeg ham udenfor og gik hen til ham, og der blev jeg omringet af tre andre mænd, forklarede den 36-årige og pegede på en anden af de tiltalte, DK, som en af de tre mænd, mens de to andre fortsat er uidentificerede.

- Jeg blev truet med en kniv til at gå med, så det gjorde jeg. Jeg havde ikke rigtig noget valg, forklarede den forurettede og berettede derefter, hvordan han blev kørt til Birkerød og ført ned i en kælder.

To kidnappede ofre nær kvalt med plastikposer over hovedet

- Lynhurtigt blev jeg sat ned og fik jeg gaffatape om armene og benene. De fandt en plastikpose frem, og DK satte den over hovedet på mig og tapede den fast, lød den 36-åriges forklaring.

- Jeg kunne ikke trække vejret, men det lykkedes mig at få gnavet et hul. Men så satte de bare en hånd for min mund, forklarede offeret og tilføjede, at han samtidig blev både slået og sparket.

Målet med kidnapningen var angiveligt at lokke 250.000 kroner fra den 36-årige, som de havde hørt, han skulle have modtaget i forsikringspenge. Det var dog ikke tilfældet.

Mistede bevidstheden
- Efter en halv times tid kom KH og overtog styringen. Han satte også plastikposen om mit hoved, forklarede den 36-årige, som mente, han mistede bevidstheden to eller tre gange i løbet af de timer, han var tilbageholdt.

Han mistede også kontrollen over sin krop og havde på et tidspunkt ufrivillig afføring. Ifølge hans egen forklaring var han bevidstløs i 15-20 minutter af gangen. Efter et par timer blev han kørt hjem til sine forældre.

Ifølge hospitalsrapporten, som blev lavet i timerne efter overfaldet, var han i overhængende livsfare. Det sås blandt andet ved punktformede blødninger under huden i hans ansigt.To kidnappede ofre nær kvalt med plastikposer over hovedet

Overvågning skal fælde kidnapperbande

Sagen fortsatte tirsdag eftermiddag med, at forsvarsadvokaterne afhørte den 36-årige, og derefter skal offerets mor og far vidne i sagen.

I løbet af formiddagen kom det frem, at den 36-årige gentagne gange har lånt penge af sine forældre for at kunne betale KH, og de forventes derfor blandt andet at kunne kaste lys over det forhold, som angiveligt endte i kidnapning.

Forældrene har også selv modtaget trusler, fortalte den 36-årige. Truslerne er politianmeldt, men der er aldrig kommet en sag ud af det.

Opsøgt af tiltaltes familie
Før anklageren indledte afhøringen af den 36-årige, forsøgte hans bistandsadvokat at få dørene lukket, så hans forklaring ikke blev kendt for offentligheden.

Begrundelsen var til dels, at det ville være krænkende for den 36-årige at give forklaring foran tilhørere, til dels at det kunne ’hindre sagens oplysning’. Den 36-årige er nemlig angiveligt blevet opsøgt af familie til den ene af de tiltalte, som har forsøgt at påvirke hans forklaring.

Det er ifølge bistandsadvokaten sket inden for den seneste måned og er meldt til politiet. Men efter protest fra fem af seks forsvarsadvokater samt Ekstra Bladets udsendte valgte dommeren at holde dørene åbne.

Der er i alt seks tiltalte i sagens otte forhold, og der ventes dom  14. december.