Kinesere er de bedste til at overholde loven i Danmark

Ikkevestlige efterkommere har et højt kriminalitetsniveau. Men etniske danskere står for mest kriminalitet

Kinesere er de mest lovlydige i Danmark.

Det synes at være en af konklusionerne i Danmarks Statistiks udgivelse om indvandrere i Danmark, hvor ikkevestlige efterkommere får den tvivlsomme ære som de mest kriminelle.

Det er dog etniske danskere, der står for den klart største andel af kriminalitet herhjemme. 83 procent af al kriminalitet bliver begået af personer med dansk oprindelse.

Indvandrere og efterkommere fra vestlige lande står for 4 procent og personer fra ikkevestlige lande for 13 procent.

Mænd, som er efterkommere af ikkevestlige indvandrere, har et kriminalitetsniveau, der er 152 procent højere end hele den mandlige befolkning, når det handler om straffelovskriminalitet, oplyser Danmarks Statistik.

Mogens Nygaard Christoffersen, seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, mener, at en forklaring kan være, at personerne ikke har været stimuleret nok i barndommen.

- Den største faktor her er uddannelse. Det er det, der ser ud til at betyde meget. Mange af de ikkevestlige efterkommere kan komme fra voldelige hjem, siger han.

Han tilføjer, at den skæve start på livet typisk kan være årsagen til, at personerne ikke får taget en uddannelse.

Mogens Nygaard Christoffersen anbefaler flere fripladser i børnehaver og vuggestuer, der kan stimulere den næste generation.

- Tyske undersøgelser viser, at det kan gøre en forskel, jo tidligere man kommer i vuggestuer og børnehaver. Så kan personerne komme i gang med en udvikling, og det kan være en del af baggrunden for de her tal, siger han.

Hyppigheden af kriminaliteten blandt mænd med oprindelse i Libanon, Jugoslavien og Marokko er dobbelt så stor som kriminaliteten blandt hele den mandlige befolkning i Danmark.

Udsvinget skal fortolkes med forsigtighed, da vestlige efterkommere er en lille befolkningsgruppe, hvor forholdsvis små ændringer i antallet af kriminelle kan påvirke indekset.

Foruden folk med oprindelse i Kina har personer fra Norge og Tyskland det laveste kriminalitetsindeks.