Knivdræbt var i krig i Syrien som 16-årig

Men familien til den 19-årige teenagedreng, der i tirsdags blev dræbt i Guldbergsgade i Københavns Nordvestkvarter, mener, medierne tegner et forkerte billede af Hamza Samsam

Knivdræbt var i krig i Syrien som 16-årig

Det var her i Guldbergsgade, den 19-årige teenagedreng blev dræbt tirsdag. (Foto: Kenneth Meyer)

- Jeg går også på arbejde. Jeg passer også et job. Jeg læser på facebook, at mange er glade for min brors død. Forestil dig hvordan det er.

Sådan siger knivdræbte Andres vo Riis, alias Hamza Samsams, storesøster Ikhlas Samsam. 

Hun er først klar i blikket. Siden kommer tårerne.

Ekstra Bladet er torsdag inviteret med til den mindehøjtidelighed, som de kvindelige familiemedlemmer til 19-årige Hamza Samsam holdt i et beboerlokale på Møntmestervej i Københavns nordvestkvarter.'

Hamza Samsam var glad for børn. Her holder han sin niece, som han ifølge familien ikke kunne lade være med at tage op. (Privatfoto)
Hamza Samsam var glad for børn. Her holder han sin niece, som han ifølge familien ikke kunne lade være med at tage op. (Privatfoto)
 

Den 28-årige storesøster er den ældste i en søskendeflok på syv. Hun giver udtryk for, at hun taler på hele familiens vegne, når hun taler med Ekstra Bladet.

Kæmpede mod Assad
Hamza Samsams liv sluttede tirsdag eftermiddag foran en købmandsforretning i Guldbergsgade. Her blev teenagedrengen ifølge politiet af indtil videre uklare årsager stukket ihjel af den ene person i en gruppe på tre-fire stykker.

Knivstikket skete, efter at han og en kammerat blev opsøgt af gruppen på gaden.

Hamza Samsams familie er utilfreds med Ekstra Bladets og andre mediers fortælling om drengen. Også selv om Hamza Samsam selv har bidraget til fortællingen. Det har han gjort ved at lægge et billede på facebook af sig selv, mens han poserer med en kalashnikov-riffel foran et IS-flag.

Hamza Samsam fik ifølge sin familie taget dette foto, mens han i 2012 var i Syrien for at kæmpe mod Assad-regimet. (Privatfoto)
Hamza Samsam fik ifølge sin familie taget dette foto, mens han i 2012 var i Syrien for at kæmpe mod Assad-regimet. (Privatfoto)

Og det er det billede, som åbenbart har fået flere til på facebook at give udtryk for, at de er glade for, at Hamza Samsam ikke længere er iblandt os.

- Men billedet er taget i Syrien i 2012, hvor Hamza som 16-årig var nede at kæmpe imod Assad-regimet og for islam. Han kunne ikke lide at se de brutale billeder af døde børn. Han rejste af sted for at hjælpe folk. Og for at hjælpe islam, siger storesøsteren.

Hamza Samsam boede det meste af sin barndom i Odense-bydelen Vollsmose. Han var ifølge storesøsteren i Syrien, inden nogen og han selv kendte til Islamisk Stat.

Angreb politiet efter mindehøjtidelighed for knivdræbt

- Det flag har symboliseret islam i 1400 år. Det er derfor, han fik taget det billede. Fordi det på det tidspunkt alene symboliserede islam og ikke IS. Det bør man faktisk være stolt af. Tænk sig han var så passioneret i så ung en alder. Og gik i krig for sit land, forklarer storesøsteren.

Var glad for børn
Hamza var ifølge familien den sødeste og mest betænksomme bror og søn, man kan forestille sig.

- Han var så glad for børn og tog min datter op til sig, hver gang han så hende. Han hjalp, hvor han kunne, siger Ikhlas Samsam, som også afviser, at Hamza Samsam havde nogen som helst forbindelse til indvandrergruppen Black Army, sådan som det ellers fra flere sider er blevet antydet.

- Det kan godt være, han kendte nogen i miljøet. Man han var ikke selv medlem, siger hun.

Og går så i gang med at fortælle om Hamza Samsams sidste dag.

Hamza Samsam blev stukket med kniv foran en købmandsforretning i Guldbergsgade i tirsdags. (Privatfoto)
Hamza Samsam blev stukket med kniv foran en købmandsforretning i Guldbergsgade i tirsdags. (Privatfoto)
 

- Han var ude at fiske med kammerater fra morgenstunden og kommer så ud på eftermiddagen hjem til sin mor med en stor pose fisk. Efter at have været i bad forlod han klokken 17 sin mors lejlighed og tog i moskéen for at bede en af sine fem bønner.

Beskyttede måske sin bror
Nogle af Hamza SAmsams bekendte har til familien fortalt, at Hamza Samsam forlod moskéen igen, inden han blev færdig med bønnen.

- Hans storebror er ude at køre og ser ham så ved et tilfælde foran købmanden. Han ser, at han er i klammeri med nogle andre, og vælger at stoppe for at hjælpe, siger Ikhlas Samsam.

Men storebroren nåede aldrig så langt. For inden da kom Hamza Samsam gående, mens han tog sig til maven.

- Han siger 'før mig væk herfra. Før mig hen i bilen', siger storesøsteren og fortsætter:

- Vi har tænkt på, at han sagde sådan, fordi han ikke ønskede, at hans storebror også kom til skade.

Hamza Samsam blev med det samme kørt til Rigshospitalet i sin kammerats bil og med sin storebror ved sin side.

- Han gav ham kunstigt åndedræt, forklarer Ikhlas Samsam, som ikke har nogen som helst forestilling om, hvorfor Hamza Samsam skulle dø.

- Vi håber bare, at politiet hurtigt får opklaret, hvad der er sket, siger hun.

Kilder: Derfor ledte ballade til knivdrab

Til mindehøjtideligheden torsdag deltog alene kvinder. Da Ekstra Bladet var på besøg, var et dusin kvinder til stede.

Fredag mødes mandlige bekendte til familien til en mindehøjtidelighed efter fredagsbønnen i moskéen på Dortheavej.