Københavnere efter Christiania-episode: Legalisér hash

Overborgmesteren i København vil flytte hashsalget fra kriminelle til kommunen. Beboere i Københavns Nordvestkvarter er enige

Beboere i Københavns Nordvestkvarter frygter, at hashsalget vil øges i området. FOTO: Kenneth Meyer/Thomas Borberg
Beboere i Københavns Nordvestkvarter frygter, at hashsalget vil øges i området. FOTO: Kenneth Meyer/Thomas Borberg
Følg Krimi

Torsdag aften opstod et slagsmål i Københavns Nordvestkvarter, der angiveligt havde forbindelse til hashsalg. Fire personer blev anholdt, og politiet fandt efterfølgende en signalpistol.

Ekstra Bladet talte med et vidne til slagsmålet. Han ønsker at være anonym, men hans fulde identitet er kendt af Ekstra Bladet.

- Der står nogle pushere og sælger hash foran nummer 65. Pludselig kommer der to biler og nogle knallerter. De hopper ud af bilerne med køller og knive og begynder at slå de til pusherne, fortæller vidnet og fortsætter:

- Pusherne stikker af og idet de gør det, er der en, som trækker en pistol, han dog ikke får affyret, siger vidnet.

Efter to betjente blev skudt under en rutinemæssig anholdelse på Pusher Street på Christiania, er hashgaden blevet lukket. Eksperter mener, at det kan resultere i, at hashsalget spredes til andre bydele i København i et stort omfang.

Overborgmester i København Kommune, Frank Jensen, har tidligere foreslået den såkaldte 'københavnermodel', der er et forsøg med kontrolleret salg af hash på lovlig vis. Han mener, at salget skal overtages af kommunen og ud af de kriminelles hænder.

- Fra Københavns Rådhus har vi efterlyst en anden vej. En vej hvor vi prøver at lægge et legaliseringsspor ud og taget ansvar for, hvilken hash der sælges, og hvem det sælges til, siger Frank Jensen.

TIP OS OM SALG AF HASH

Har du oplevet, at salget af hash er rykket til nye steder, efter at beboerne på Christiania har revet boderne ned? Ved du noget, eller har du konkrete oplysninger?

Tip os på sms 1224 (alm. Sms-takst) eller send en mail til 1224@eb.dk.

Bekymrede beboere
Dagen derpå er beboerne i området bekymret for hashsalget og bekymret for, om det kan blive værre, hvis hashsalg ikke længere er centreret om Pusher Street.

John Anderson. FOTO: Kenneth Meyer
John Anderson. FOTO: Kenneth Meyer
 

- Jeg er født og opvokset her i Nordvest, og det har altid været her, men det er jo klart, at der kommer endnu mere, når Pusher Street bliver ryddet. Jeg ser helst, at det bliver på Christiania, men jeg synes, at hash burde legaliseres, så der kan holdes kontrol med det, siger John Anderson.

Anders Mortensen. FOTO: Kenneth Meyer
Anders Mortensen. FOTO: Kenneth Meyer
 

- Jeg vil gerne have hashsalg på afstand, men det er selvfølgelig også forståeligt, at christianitterne heller ikke gider at have det derude. Jeg synes ikke, at lovgivningen stemmer overens med virkeligheden, som den er nu, så det ville måske være en meget god idé at legalisere det, siger Anders Mortensen.

Afshan Gorgin. FOTO: Kenneth Meyer
Afshan Gorgin. FOTO: Kenneth Meyer
 

- Det er ikke rart, at det foregår herude. Her bor mange børn og unge, og nogle af dem bliver jo inspireret af det, der foregår. Jeg synes, det er en god idé at gøre det lovligt at købe hash, så man undgår kriminaliteten omkring det, Afshan Gorgin.

Hashsupermarked er aldrig gavnligt
Christiania-advokat Knud Foldschack er enig i, at salget af hash vil spredes sig i København, hvis Pusher Street ikke eksisterer.

- Selvfølgelig kan Christiania bestå uden Pusherstreet. Men man kan sige: Kan samfundet bestå uden Pusherstreet. Forstået på den måde at det har konsekvenser at nedlægge Pusherstreet. Det er fuldstændig naivt at forestille sig, at hashhandlen forsvinder. Det kommer jo til at sprede sig til andre steder i byen. Så derfor er det helt afgørende, hvordan næste kapitel bliver skrevet, siger  Knud Foldschack til Ekstra Bladet.

Politidirektør ved Københavns Politi, Thorkild Fogde, sagde ved en pressebriefing fredag, at selv om hashsalget vil blive flyttet, er alternativet ikke bedre.

- Vi er ikke så naive at tro, at den her hashhandel ikke vil forsøge at finde et marked. Vi regner med, at de kriminelle forsøger at afsætte deres produkter andre steder.

- Uanset om hashhandlen sendes andre steder hen, kan det aldrig være gavnligt, at der ligger et kæmpestort hashsupermarked midt i København, hvor gymnasieelever og andre kan gå hen.

Du kan få det fulde overblik over sagen herunder:

Intet tyder på ro i Dansk Folkeparti

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.