Københavns politi om Berlin-angreb: Vi er massivt til stede ved vore julemarkeder

Københavns Politi vil 'intensivere patruljeringen' ved flere julemarkeder i København

En lastbil er mandag aften kørt ind i en folkemængde under et julemarked i Berlin. Ni er meldt dræbt. Københavns Politi intensiverer nu patruljeringen ved danske julemarkeder. Foto: AP
En lastbil er mandag aften kørt ind i en folkemængde under et julemarked i Berlin. Ni er meldt dræbt. Københavns Politi intensiverer nu patruljeringen ved danske julemarkeder. Foto: AP

Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

Lastbil-angrebet på en folkemængde under et julemarked ved Gedächtniskirche i Berlin mandag aften har fået Københavns Politi til at intensivere sin patruljering ved julemarkeder i hovedstaden. Blandt andet i Nyhavn og på Axeltorv.

Det fortæller vagtchef ved Københavns Politi, Kristian Aaskov, til Ekstra Bladet.

Politiet har i forvejen været synligt under julemarkederne i indre by, siden de åbnede i november, men hændelserne i Berlin gør, at politiet nu prioriterer indsatsen endnu mere massivt.

- Den tid, vi lever i, og de ting, der er sket, gør, at vi altid prioriterer indsatser og patruljering på steder, hvor mange mennesker er samlet. Her er julemarkederne ikke en undtagelse. Vi har patruljeret massivt siden november, siger Kristian Aaskov.

Ni er dræbt
En stor lastbil med anhænger er mandag aften kørt ind i en folkemængde under et julemarked i det centrale Berlin. Ni er foreløbig meldt dræbt, mens flere end 50 er kvæstet. Indtil videre er det ikke fra officiel side blevet bekræftet, om der er tale om en ulykke, eller om det er et planlagt angreb, men politiet i Berlin arbejder ud fra en teori om, at det er en terrorhandling.

Manden, der har kørt lastbilen, meldes anholdt, mens en passager, som sad ved siden af i lastbilen, skulle være blevet dræbt.

Ifølge vagtchefen ved Københavns Politi er der indsat såkaldte reaktionspatruljer, som patruljerer ved julemarkederne i København, fra markederne åbner om formiddagen, til de lukker hen under aften.

Chaufføren af lastbilen meldes anholdt, mens en passager er blevet dræbt. Foto: AP
Chaufføren af lastbilen meldes anholdt, mens en passager er blevet dræbt. Foto: AP
 

Kørte lastbil ind i folkemængde: Gerningsmand anholdt og medpassager død

- Og efter det skete i Berlin til aften, er vi massivt til stede. Det vil vi også være i den kommende tid, siger vagtchefen.

Vagtchefen henviser i øvrigt til PET, hvis Ekstra Bladet skal have mere at vide om, hvordan politiet helt præcist gør for at forhindre lignende angreb i Danmark.

- Og også hvis I skal vide noget om, hvad PET og Rigspolitiet mere præcist har taget initiativ til her til aften, siger vagtchefen.

Hos PET har man tidligere mandag aften efter drabet på en russisk ambassadør i Tyrkiets hovedstad Ankara afvist at kommentere på PET's arbejde. Herfra lyder det:

- PET følger situationen nøje, men vi kan af sikkerhedsmæssige hensyn ikke udtale os om de sikkerhedstiltag, der er iværksat eller bliver iværksat.

På Twitter skriver Rigspolitiet, at man er i dialog med de lokale politikredse om, hvordan man håndterer situationen efter angrebet i Berlin.

Lastbil torpederer julemarked i Berlin: Ni dræbt