Købte pistol af politimand - men slap for fængsel

21-årig østjysk narkohandler gik i ulovlig politifælde under køb af skydevåben på internettet

På det lukkede TOR-internet faldt den 21-årige MN for fristelsen til at købe en ni millimeters Glock-postol mage til denne. Hvad han ikke vidste var, at salgsannoncen var lokkemad fra australsk politi. Australierne videregav straks alle oplysninger om MN til PET, som i stedet for at forpurre købet lod MN løbe hele linen ud. (Privatfoto)
På det lukkede TOR-internet faldt den 21-årige MN for fristelsen til at købe en ni millimeters Glock-postol mage til denne. Hvad han ikke vidste var, at salgsannoncen var lokkemad fra australsk politi. Australierne videregav straks alle oplysninger om MN til PET, som i stedet for at forpurre købet lod MN løbe hele linen ud. (Privatfoto)

Hvad der normalt  udløser en straf på fire-fem års fængsel, endte med løsladelse i retten i Aarhus, da en 21-årig østjysk narkohandler forleden blev dømt for både narko og besiddelse af en pistol.

Den 21-årige MN blev løsladt efter otte måneders varetægt på den psykiatriske afdeling i Randers. Ved anholdelsen lå han inde med 604 af de livsfarlige  MDMA-piller, 30 gram kokain, 50 gram ketamin og næsten 700 gram amfetamin.

Stofferne blev fundet under en ransagning i hans hjem 1. juni i fjor kort efter, at han var gået i en politifælde på Tangkrogen i Aarhus under et forsøg på formedelst 11.500 kroner at købe en ni millimeters Glock-pistol og 50 skarpe skud.

Politifælden er nu blevet underkendt af retten i Aarhus, fordi den i sin tid blev lagt i Australien uden dansk godkendelse.

Tilstod, men slap for tremmer
Den 21-årige tilstod ellers det hele - både narko og våbenkøb. Ikke desto mindre slap han for at komme bag tremmer. I stedet skal han gå til ambulant psykiatrisk behandling.

Trods tidligere domme for tyveri og vold valgte retten at se bort fra frihedsstraf til den dømte.

Det skyldes, at han hører under straffelovens bestemmelse om mangelfuld psykisk udvikling som følge af en medfødt hjerneskade. Ved fødslen i 1996 vejede han blot 1000 gram, og gennem hele sin opvækst har han 'været bagud'.

Dansk-australsk politifælde
Pistolkøbet skete i foråret 2017 på det lukkede internet TOR, hvor MN hoppede på en lokkende annonce med foto af en ni mm Glock-pistol og tilhørende skarpe skud.

Hvad MN ikke vidste var, at annoncen både var falsk og indrykket af australsk politi. Da MN bed på, overlod australierne alle data på MN til Politiets Efterretnings Tjeneste, PET, som fik en retskendelse på at fortsætte.

En dansk politiagent overtog kontakten med MN, der på intet tidspunkt anede uråd. I mellemtiden fik PET fat i en ubrugelig Glock og nogle patronattrapper.

Overmandet af PET-folk

Efter at have aftalt at mødes på Tangkrogen i Aarhus, gjorde MN sig klar til at blive ejer af et skydevåben. På et aftalt tidspunkt 1. juni troppede han op med betalingen for at overtage Glock'en og de 50 skud.

Pistol og penge skiftede hænder, og MN fik sit ulovlige våben overdraget i en lille rygsæk.

Men den 21-årige nåede kun at bevæge sig nogle få meter væk, inden tre PET-folk og en hund sprang på ham. En af agenterne var udstyret med en teaterparyk og et båthorn.

Advokat vil klage over politiet
I en kommentar til dommen siger forsvarsadvokat Jan Schneider, at han overvejer at klage til Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP)over politiets adfærd.

- Politiet kendte MNs identitet og kunne nemt have stoppet våbenkøbet. Dette er blot endnu et eksempel på politiets brug af ulovlig efterforskning, siger Jan Schneider.

Anklageren har undladt at anke dommen.