Annonce:
Annonce:

Købte våben for at begå terror: 26-årig kendt skyldig

En 26-årig mand er efter at have købt våben af en PET-agent i dag blevet kendt skyldig i forsøg på terror ved Københavns Byret

Explainer: Få overblikket over Team Dawahs tråde til terrorsager

Annonce:
Følg Krimi

En 26-årig mand er i dag ved Københavns Byret blevet kendt skyldig i at ville begå et eller flere terrorangreb.

Det sker, efter at han købte våben af en PET-agent, som han havde mødtes med gentagne gange, og som han troede var Islamisk Stat-sympatisør.

Den 26-årige var tiltalt sammen med en 27-årig mand, som er blevet frifundet for terror, men kendt skyldig for medvirken til våbenhandel, da han havde lånt den 26-årige penge.

Det vides endnu ikke, om mændene anker sagen.

Der er fortsat navneforbud i sagen, der kører ved Københavns Byret, og der skal nu tages stilling til strafudmåling.

Den 26-årige har igennem sagen nægtet sig skyldig og nægtet at være tilhænger af Islamisk Stat.

Artiklen fortsættes under billedet ...

I højre hjørne ses den 26-årige. Billedet er fra et Team Dawah-arrangement. Ekstra Bladet sætter i podcasten 'Homegrown' fokus på netop Team Dawah. Foto: Slettet billedemateriale fra Team Dawahs Facebook-profil
I højre hjørne ses den 26-årige. Billedet er fra et Team Dawah-arrangement. Ekstra Bladet sætter i podcasten 'Homegrown' fokus på netop Team Dawah. Foto: Slettet billedemateriale fra Team Dawahs Facebook-profil
 

Annonce:

Købte våben af PET-agent
11. december 2019 købte den 26-årige to pistoler af typen Glock og CZ75, lyddæmpere til begge våben og ammunition for 6800 kroner.

Personen, han købte våbnene af, var imidlertid en PET-agent. Efterretningstjenesten havde infiltreret en lukket gruppe i den krypterede beskedtjeneste Telegram, hvor de med en fiktiv profil foregav at være Islamisk Stat-støtter og fik kontakt til den 26-årige.

En PET-agent mødtes efterfølgende flere gange med den 26-årige. Sidste gang 11. december for at gennemføre våbenhandlen. På vej væk fra handlen med en taske indeholdende de to våben blev den 26-årige anholdt og har siden været varetægtsfængslet.

I løbet af retssagen har et vidne fra PET forklaret, at den 26-årige har sagt til ham, at han ville begå gentagne angreb, og at der derfor skulle være lyddæmpere på de to våben, som den 26-årige købte af samme PET-agent.

Annonce:

Den 26-årige har i retssagen erkendt at have købt de to våben, men har nægtet sig skyldig i at ville begå terror.

Hør sagen foldet ud i Ekstra Bladets podcast-serie 'Homegrown' her eller i din foretrukne podcast-app:

Team Dawah har fyldt i retssagen
Under retssagen mod den 26-årige mand har anklagemyndigheden haft et fokus på organisationen Team Dawah, og en højtstående medarbejder i PET har vidnet om deres vurdering af gruppen.

- PET vurderer Team Dawah som en islamistisk gruppe, der sympatiserer med Islamisk Stat, lød det.

Den 26-åriges advokat, Janus Malcom Pedersen, afviser, at hans klient er tilknyttet Team Dawah.

Hvad er Team Dawah?
Dawah er arabisk og betyder 'at kalde til en religion'. Team Dawah beskriver sig selv som en organisation bestående af 'unge muslimer fra forskellige dele af landet og med forskellige nationaliteter forenet af vores tro - Islam'.

Deres formål er ifølge organisationen selv, 'at oplyse om islam i sin nøjagtige form uden kompromis'.

På sine sociale profiler ses Team Dawah som en organisation, der laver sociale arrangementer sammen, deltager i undervisning sammen og tager på hytteture. Der er også billeder af, at de laver 'street-dawah', hvilket vil sige, at gå på gaden og missionere for sin sag. Her ses Team Dawah dele flyers ud forskellige steder i landet.

En anden side bag facaden
En række kilder fortæller imidlertid til Ekstra Bladet, at organisationen har en anden side bag facaden, hvor de angiveligt sympatiserer med ekstremistiske ideologier.

Et højtstående medlem af PET vidnede i oktober i en retssag, hvor en person, der har haft tilknytning til organisationen, er tiltalt. Her beskrev han efteretningstjenestens vurdering af gruppen og sagde, 'at PET vurderer Team Dawah som en islamistisk gruppe, der sympatiserer med Islamisk Stat'.

Ifølge en række kilder samlede Team Dawah i 2018 dele af det danske ekstremistiske miljø på tværs af landsdele.

Samtidig er en række personer med tilknytning til organisationen involveret i en række nyere terrorsager.

Team Dawah trækker dermed tråde rundt i det ekstremistiske miljø på tværs af Danmark, der forbinder organisationen med en række sager, som et form for 'fluepapir for terror'.

Du kan høre hele historien om Team Dawah i Ekstra Bladets podcast 'Homegrown'

IS-propaganda på telefonen
Under retssagen er det kommet frem, at der blev fundet 55 videoer og 20 lydfiler på den 26-åriges telefon.

Videoerne indeholdt IS-propaganda, men anklagemyndigheden har i mange tilfælde ikke kunne fastslå, om den 26-årige selv aktivt havde downloaded dem.

Annonce:

En video, der er produceret af IS, var det dog muligt at fastslå, at han selv havde hentet. I videoen bliver der afspillet en nasheed, som er en form for a capella-sang, der ofte omhandler død og ødelæggelse. Denne sang lå også på den 26-åriges telefon.

Meme og honning har været centralt i sagen
PET har gennem en fiktiv profil en længere dialog med den 26-årige efter at have etableret kontakt til ham, og PET's agent mødes i alt fire gange med den 26-årige op til anholdelsen.

I korrespondancen sender den 26-årige et meme til den fiktive profil, hvilket har været et centralt element i sagen, da flere PET medarbejdere har vidnet i sagen og forklaret, at de tolkede memet som kodesprog for våben.

Memet indeholder forskellige billeder med teksten 'when girs sneeze' over en pistol med en lyddæmper, 'when boys sneeze' over en pistol uden lyddæmper og 'when dad sneeze' og et billede af en bombe.

Efterfølgende kommunikerer den fiktive profil og den 26-årige om et salg af honning, og det har også været centralt i sagen, da den 26-årige aftaler at købe bosnisk honning af PET-agenten.

Annonce:

Et vidne fra PET forklarede i retssagen, at han vurderede at honningen var en eufemisme og kodesprog for våben, men at de tog honning med til et af møderne, da de ville være sikre.

Afviser forbindelser og sympatier
I forbindelse med podcasten 'Homegrown' har Ekstra Bladet været i kontakt med Team Dawah og forelagt dem de anklager, som bliver rettet imod dem. Team Dawah har afvist at stille op til interview, men i stedet har sendt et skriftligt svar:

- Der vil altid være noget snik og snak dog typisk uden beviser som altid, men én ting er stensikkert: Vi har intet med Islamisk Stat at gøre og vi vil hverken associeres med dem eller andre lignende terrororganisationer. Det er simpelthen for grænseoverskridende.

- Vi hverken roser eller opfordrer til at skade andre mennesker. Vores eneste mål er at forkynde Islam som den står skrevet i Koranen og Sunnah til muslimer såvel ikke-muslimer - hverken mere eller mindre.

- Vi har ingen relationer til andre grupperinger eller bevægelser i Danmark eller udenfor Danmark og vi tager afstand fra enhver form for ekstremisme, hvad end de måtte kalde sig.

Ekstra Bladet går tæt på sagen og det danske ekstremistiske miljø i podcast-serien 'Homegrown'. Du kan høre serien her eller i din foretrukne podcast-app:

Ekstra Bladets podcast 'Homegrown'
Artiklen bygger på materiale fra Ekstra Bladets nye podcast 'Homegrown', hvor vi sætter fokus på Team Dawah-netværket og det ekstremistiske miljø i Danmark.

Podcasten er lavet af Ekstra Bladets graverredaktion i samarbejde med terrorforsker Tore Hamming og er baseret på samtaler med kilder i miljøet og tæt på Team Dawah.

Af hensyn til de kilders sikkerhed er de anonymiseret. Deres fortællinger er blevet sammenholdt med en gennemgang af en lang række aktindsigter, retsdokumenter, vores egen research og indsamlet materiale fra åbne såvel som lukkede og krypterede grupper.

Du kan høre hele historien i Ekstra Bladets podcast 'Homegrown', der er tilgængelig på alle streamingtjenester for podcast
Du kan høre hele historien i Ekstra Bladets podcast 'Homegrown', der er tilgængelig på alle streamingtjenester for podcast
 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Omkvædet klinger hult fra den socialdemokratiske regering

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: