'Kokain-æg' var forsynet med hemmelige koder

To tiltalt for indsmugling af 30 kilo kokain, der var pakket i små 'æg' på hver 10 gram

Kokainen var pakket i 'æg' på hver 10 gram og forsynet med koder med bogstaver og tal. Billedet er fra en tilsvarende sag. Foto: Jan Halaska / Alamy Stock Photo
Kokainen var pakket i 'æg' på hver 10 gram og forsynet med koder med bogstaver og tal. Billedet er fra en tilsvarende sag. Foto: Jan Halaska / Alamy Stock Photo

Kokainen var pakket som små æg på hver 10 gram, rullet ind i cellofan og forsynet med en hemmelig kode med bogstaver og tal, der formentlig skal identificere modtageren af kokainen.

Sådan blev knapt fire kilo kokain smuglet til Danmark 10. november sidste år, hvor politiet slog til og anholdt både kurér og modtager på Bjørnsonsvej i Valby.

Siden er sagen vokset eksplosivt, og der er nu rejst tiltale mod den formodede kurér, en 27-årig kroatisk kvinde, og modtageren, en 42-årig herboende nigeriansk mand, for indsmugling af godt 30 kilo kokain eller heroin.

Parret, der nægter sig skyldige, stilles for Retten på Frederiksberg 8. juni i en retssag, der varer i seks dage. Hvis parret kendes skyldige står de til adskillige år i fængsel. Begge kræves udvist af Danmark for bestandig.

10 indsmuglinger
´Narkotikaen blev smuglet ind ved 10 transporter fra maj til november sidste år. Det skete i partier på fra to til 4,5 kilo narkotika. Politiet ved ikke med sikkerhed, om der var tale om kokain eller heroin eller begge dele.

Da parret blev anholdt beslaglagde politiet 3725 gram kokain og 199 gram heroin, som den 27-årige kvinde, ifølge tiltalen, netop havde overdraget til den nigerianske mand. Indsmuglingerne er, siger tiltalen, sket i samarbejde med en anden nigeriansk mand, men sagen mod ham kommer for retten i en særskilt sag.

Det er ikke lykkedes for politiet at afdække netværket af afsendere eller modtagere af narkoen. Politiet kan dog se på kvindens rejsemønster, at hun ofte har været i Amsterdam.

Anklageskriftet beskriver, at når den 27-årige kom til København med stofferne i sin kuffert, overdrog hun narkotikaen til den 42-årige på forskellige lokaliteter i Valby eller ved Nørrebro Station.

Koderne
Politiet mener, at indsmuglingerne har været professionelt organiseret. Pakningen af stofferne som ’æg’ i cellofan på hver næsten præcist 10 gram narkotika er set internationalt i andre narkosager - også i danske narkosager med forbindelse til Nigeria.

Det samme er de koder, som hvert ’æg’ var forsynet med, bestående af flere tal og bogstaver.

Ifølge senioranklager Rasmus von Stamm mener politiet, at koderne henviser til bestemte personer, der formentlig skulle modtage ’æggene’.

– Der er også et sammenfald med tidligere sager, hvor vi har set de samme koder, siger anklageren. Det er dog ikke lykkedes for politiet at ’knække’ koderne og dermed identificere personerne.

Ved anholdelserne fandt politiet større beløb hos de anholdte. Kvinden havde 5000 euro og manden 1050 euro. Pengebundterne var pakket ind i reklameaviser fra T-Hansen. Hos den 42-årige mand fandt politiet fire mobiltelefoner. To kufferter menes brugt til transporten af narkotika.