Koldkrigsforsker dømt i injuriesag: - Jeg må hjem for at slagte sparegrisen

Bent Jensen skal betale 110.000 kroner til Jørgen Dragsdahl i bøde og tort. Samtidig skal han betale over 500.000 kroner i sagsomkostninger

Der var massiv mediedækning under den store injuriesag. Bent Jensen blev dømt ved Højesteret. (Foto: Lars Krabbe)
Der var massiv mediedækning under den store injuriesag. Bent Jensen blev dømt ved Højesteret. (Foto: Lars Krabbe)

HØJESTERET (Ekstra Bladet): Bent Hansen er blevet dømt i byretten, frifundet i landsretten, men er nu igen blevet dømt. Det sidste punktum er sat i en af Danmarks største injuriesag. Højesteret har netop kendt koldkrigsforsker Bent Jensen skyldig i sagen, hvor journalisten Jørgen Dragsdahl har haft ham beskyldt for bagvaskelse.

I injuriesagen har Jørgen Dragsdahl krævet Bent Jensen dømt for ærekrænkende beskyldninger om, at journalisten skulle have optrådt som agent for Sovjetunionen under den kolde krig.

Bent Jensen skal betale 10.000 kroner i dagbøder og en tortgodtgørelse på 100.000 kroner til Jørgen Dragsdahl. Han skal også betale sagsomkostningerne på 502.700 kroner til byretten og landsretten.

- Jeg må hjem for at slagte sparegrisen og se, hvad der er i den, siger Bent Jensen umiddelbart efter, at han er blevet dømt.

Fem ud af syv dommere enige
Sagen drejede om i alt 18 udtalelser - og det var kun syv af dem, Bent Jensen rent faktisk blev dømt for. De øvrige 11 blev han frikendt for. Fem ud af syv dommere i fastslog, at Bent Jensens udtalelser om, at Jørgen Dragsdahl skulle havde været KGB-agent er ærekrænkende sigtelser.

- Der har da været to, der har forstået, hvad det drejer sig om. Jeg mener, at det er meget alvorligt og får konsekvenser, hvis man risikerer at skulle bruge otte og et halvt år af sit liv på at blive slæbt igennem tre retsinstanser for at have offentliggjort noget. Der er ingen, der har sagt, at jeg har gjort noget forkert i forhold til at digte eller selv finde på noget. Så ved jeg ikke, hvordan man skal arbejde som historiker, siger Bent Jensen.

Bent Jensen vandt sagen, da den kørte ved Østre Landsret i 2013.
(Foto: Jan Unger) Krimi Koldkrigsforsker dømt i historisk injuriesag

Sagen startede i 2007, hvor Bent Jensen i flere landsdækkende aviser beskyldte Jørgen Dragsdahl for at have fungeret som agent for Sovjetunionen.

- Hele årsagen til, at jeg lagde sag an i sin tid var, at det var løgn, hvad manden skrev, og det har vi fået bekræftet i dag, siger Jørgen Dragsdahl, efter han fik medhold i sin sag.

Det er en lettelse
Dragsdahl var tydeligt påvirket af, at der nu endeligt er sat i punktum i injuriesagen.

- Det er en lettelse. Jeg synes, at det er yderst problematisk, at man på et så tyndt grundlag kan svine et menneske til, og det skal stå på i otte år, før man får en afklaring, siger han og fortsætter:

- Det har betydet, at jeg stort set ikke har kunnet få noget arbejde som journalist.

Jørgen Dragsdahl er den ene par i den historiske sag. (Polfoto) Samfund Kold krig i Højesteret

Lars Hedegaard var også at finde, da dommen blev afsagt. Han var langt fra tilfreds med dagens udfald.

- Jeg er fuldstændig lamslået. Dommen er skandaløs. Det vil gøre historikerne bange for at skrive det, som de mener, at der bliver udlagt i kilderne. Jeg mener ikke, at juraen skal undertrykke det fag, som Bent og jeg har tilfælles - nemlig historie, siger han.

Frifundet af landsretten
Oprindeligt blev Bent Jensen i 2010 dømt af byretten i Svendborg, som straffede historikeren med 20 dagbøder á 2000 kroner. Desuden skulle han betale 200.000 kroner i godtgørelse. Ud over bøderne godtgørelsen skulle Jensen ifølge dommen også trække i alt 35 ærekrænkende udtalelser om Dragsdahl tilbage.

Bent Jensen smilede efter frifindelsen. (Foto: Jan Unger) Krimi Landsret frifinder Bent Jensen for injurier

Men da sagen kom for ved Østre Landsret var dommen helt modsat. Her blev Bent Jensen i oktober 2013 frifundet. Blandt andet mente landsretten, at journalisten som offentlig person burde kunne tåle offentlig kritik.

Men Landsrettens dommere fastslog også, at agent-påstanden faktisk var og er injurierende - men de lagde også stor vægt på historikerens ret til at ytre sig i en debat om forhold, som er af stor betydning historisk, politisk og moralsk.

Hele dommen kan læses her.

1 af 2 Jørgen Dragsdahl fik medhold i Højesteret. På billedet ses han og hans døtre. (Foto: Lars Krabbe)
2 af 2 Der var massiv mediedækning under den store injuriesag. Bent Jensen blev dømt ved Højesteret. (Foto: Lars Krabbe)