Koldkrigsforsker går til Menneskerettighedsdomstolen efter injurie-nederlag

Historikeren Bent Jensen vil nu bringe sag om KBG-beskyldninger for Menneskerettighedsdomstolen efter højesteretsnederlag.

Historikeren Bent Jensen blev i går dømt for injurier rettet mod journalisten Jørgen Dragsdahl.
(Foto: Polfoto/Lars Krabbe)
Historikeren Bent Jensen blev i går dømt for injurier rettet mod journalisten Jørgen Dragsdahl. (Foto: Polfoto/Lars Krabbe)

Historikeren Bent Jensen vil efter nederlag i Højesteret onsdag indbringe sag om agentbeskyldninger mod journalist Jørgen Dragsdahl for Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg. Det skriver b.dk.

Højesteret dømte onsdag Jensen til at betale en bøde på 10.000 kroner samt at betale godtgørelse til Jørgen Dragsdahl på 100.000 kroner.

Baggrunden var en række udsagn, hvor Jensen i landsdækkende medier tilbage i 2007 og 2008 beskyldte Dragsdahl for at have været agent for den sovjetiske efterretningstjeneste KGB under Den Kolde Krig.

Der var massiv mediedækning under den store injuriesag. Bent Jensen blev dømt ved Højesteret. (Foto: Lars Krabbe) Krimi Koldkrigsforsker dømt i injuriesag: - Jeg må hjem for at slagte sparegrisen

Sagen er med højesteretsdommen endeligt afgjort i det danske retssystem. Men Jensen vil nu forsøge at få Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg til at blåstemple hans ret til at ytre de udsagn, som han har gjort.

- Jeg kan forsikre om, at jeg aldrig nogensinde lægger mig ned, så længe jeg er fysisk i stand til at stå op, siger Bent Jensen ifølge b.dk.

Ved onsdagens dom blev Bent Jensen desuden dømt til at betale for Jørgen Dragsdahls sagsomkostninger for by- og landsret. De løber op i cirka en halv million kroner.

Sagen kort:

1977-1995: Jørgen Dragsdahl arbejder som sikkerhedspolitisk reporter på Dagbladet Information.

1983-86: PET overvåger Dragsdahl, som mistænkes for at være agent for Sovjetunionen.

1992: Ekstra Bladet omtaler Jørgen Dragsdahl som agent for den sovjetiske sikkerhedstjeneste KGB.

1994: Parterne indgår forlig ved Østre Landsret, hvorefter avisen trækker påstanden tilbage og betaler en erstatning til Dragsdahl.

2007: Jensen beskylder Dragsdahl for at være agent i en artikel i Jyllands-Posten, Dragsdahl anlægger injuriesag.

2010: Retten i Svendborg dømmer Jensen for injurier. Dommen lyder på 20 dagbøder på hver 2000 kroner og en godtgørelse på 200.000 til Dragsdahl.

2013: Østre Landsret frifinder Jensen. Hans udtalelser er ærekrænkende, men der var tilstrækkeligt belæg for dem, og de er ikke strafbare.

2015: Højesteret idømmer Bent Jensen 10 dagbøder på hver 1000 kroner i sagen. Jensen skal desuden betale 100.000 kroner i godtgørelse til Dragsdahl samt dække Dragsdahls sagsomkostninger på cirka en halv million kroner.

Landsretten anerkendte, at Jensens beskyldninger mod Dragsdahl havde ærekrænkende karakter, men fordi de blandt andet var baseret på efterforskningsmateriale fra PET og i øvrigt var fremsat som en del af den offentlige debat, så var de ikke strafbare.

Højesteret så dog anderledes på sagen. Landets øverste domstol mener, at flere af Jensens beskyldninger mod Dragsdahl har karakter af beskyldninger om overtrædelse af straffeloven.

Samfund Fri proces til juridisk opgør om kold krig

Og da beskyldninger er fremsat velvidende, at PET opgav at rejse tiltale i sagen, så skal de ifølge Højesteret straffes.

- Jeg har ikke fortrudt noget. For jeg ved, at det, jeg har skrevet, er rigtigt, lød det fra Bent Jensen efter højesteretsafgørelsen.

- Der er ingen, der har beskyldt mig for at digte. Jeg har ikke lagt noget til, og jeg har ikke trukket noget fra, sagde Bent Jensen.

1 af 2 Jørgen Dragsdahl ved Højesteret i går. Bent Jensen Østre Landsret
2 af 2 Historikeren Bent Jensen blev i går dømt for injurier rettet mod journalisten Jørgen Dragsdahl. (Foto: Polfoto/Lars Krabbe)