Kommune efter tv-dokumentar: Der er sket flere fejl

TV2-dokumentar om svigt i Tønder Kommune har ført til fund af flere sager, hvor der ikke er handlet hurtigt nok. Kommunen lægger sig fladt og har nu smidt flere ressourcer ind i Børne- og Ungeområdet

(Modelfoto: Colourbox)
(Modelfoto: Colourbox)

På trods af intet mindre end 14 underretninger fra forskellige parter om en pige, der mistrivedes i Tønder Kommune, valgte kommunen først efter mere end to år at undersøge sagen. Det kom frem i TV2-dokumentaren 'Hvem gør min datter fortræd', som blev sendt torsdag aften.

I dokumentaren står en mor frem og fortæller om, hvordan hun flere gange har forsøgt at råbe Tønder Kommune op, fordi hun frygtede, at hendes datter blev misbrugt.

Men på trods af de mange henvendelser fra hende - og fra blandt andre en sundhedsplejerske, der oplevede mistrivsel hos den i dag 14-årige pige - skete der i lang tid ingenting.

Måtte forlade job efter svigt
Først i juni måned fik kommunen lavet en undersøgelse af den pågældende sag, hvilket førte til, at både børne- og ungechef Henrik Mølholm og direktøren for Børn og Skole, Kultur og Fritid, Viggo Christensen, måtte forlade deres job øjeblikkeligt på grund af de mange fejl i den pågældende sag.

Forbryderpar: De fandt hinanden i fængslet

- Det var alvorligt, og der var tale om et helt uacceptabelt ledelsessvigt. Derfor fik det omgående konsekvenser for de ansvarlige, siger borgmester Laurids Rudebeck (V).

Kommunen kalder i en pressemeddelelse resultatet af undersøgelsen 'stærkt foruroligende', ligesom den beskriver, hvordan flere dele af sagsbehandlingen i sagen ikke var i overensstemmelse med lovgivningen.

Fejl i flere sager
Efterfølgende iværksatte kommunen en større undersøgelse, der skulle afgøre, om sagen om den 14-årige pige er enestående, eller om der ligeledes er sket svigt i andre børnesager.

Til Ekstra Bladet oplyser kommunen, at stikprøveundersøgelsen har vist, at der er sket adskillige fejl i øvrige sager - dog intet i samme størrelsesorden, som det er tilfældet i sagen fra TV2-dokumentaren.

Kommune om Tønder-afgørelse: Nu kan pigen komme videre

Det fremgår ligeledes af rapporten, som Ekstra Bladet har læst.

'Resultaterne viser, at der med overvejende sandsynlighed er tale om udbredte mangler i sagsbehandlingen på alle de områder, der her er undersøgt, og som udgør centrale og lovpligtige elementer i behandlingen af af børnesager,' står der blandt andet.

Flere ressourcer til området
Og derfor har kommunen øjeblikkeligt sat ind for at sikre, at der bliver strammet op i kommunen.

- Vi fik ryddet op og styrker nu Børne- og Ungeområdet - både med opkvalificering og ved at sætte flere ressourcer ind, siger borgmester Laurids Rudebeck og tilføjer, at kommunen derudover har igangsat et samarbejde med Socialstyrelsens Task Force.

Danmarks værste sexforbrydere

- Der skal ikke være tvivl om, at vi skal og vil løse denne opgave godt og effektivt og sikre, at udsatte familier får den hjælp, de har brug for, siger borgmesteren.

I sagen om den 14-årige pige har familien nu fået den nødvendige hjælp og støtte, oplyser kommunen, der dog ikke vil komme ind på detaljerne, da det er en personsag. Men ifølge Ekstra Bladets oplysninger er pigen i gang med at blive anbragt hos en anden familie uden for lokalsamfundet.

Ikke første Tønder-sag
Det er ikke første gang, Tønder Kommune gør sig uheldigt bemærket i forbindelse med svigt af børn. For omkring 10 år siden så en grusom sag om sexmisbrug af to små piger dagens lys, og også her stod det efterfølgende klart, at der var sket massive svigt fra kommunens side.

Tønder-sagen, som den er blevet døbt i medierne, omhandlede kontinuerligt misbrug af to piger, der begge blev seksuelt misbrugt af deres egen far, mens den ene desuden blev misbrugt af 14 andre mænd, som faderen lejede hende ud til.

De 15 mænd blev idømt sammenlagt 45 års fængsel, hvoraf faderen selv stod for de 10 år.

Tønder-far søn af Satan