Kommune om knivdræbte Vivi: Det var hendes egen skyld

Kritiserer knivdræbt medarbejder for at have overtrådt sikkerhedsregler - lod dør til medicinrum stå åben og blev stukket ned bagfra

Vivi Nielsen blev knivdræbt på Lindegården. Nu mener den ansvarlige chef i Københavns Kommune, at hun brød reglerne og det førte til hendes død. (Foto: Privat og Rasmus Flindt Pedersen)
Vivi Nielsen blev knivdræbt på Lindegården. Nu mener den ansvarlige chef i Københavns Kommune, at hun brød reglerne og det førte til hendes død. (Foto: Privat og Rasmus Flindt Pedersen)

SENESTE: Socialborgmesteren i Københavns Kommune beklager nu udtalelserne fra centerlederen. Se hans reaktion her.

Sikkerhedsreglerne blev groft overtrådt, da 57-årige Vivi Nielsen i slutningen af marts blev knivdræbt på Bocenter Lindegården i Roskilde.

Og det var kvinden selv, der stod for regelbruddet, som endte med at koste hende livet. Det siger den ansvarlige centerchef Birger Jacobsen i dag til Politiken:

- Den afdøde medarbejder overholdt ikke de sikkerhedsaftaler, som vi har på stedet.

- Det er ikke noget, jeg har nævnt tidligere, for jeg ønsker ikke at hænge medarbejderen ud. Hun og familien har betalt den højeste pris.

På Lindegården i Roskilde gik flaget på halv dagen efter drabet på 57-årige Vivi Nielsen. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Polfoto) Krimi Vivis fagforening om kommune: Utidigt at give afdød skylden

Chef: Hun blev dræbt bagfra
Drabet skete, da en psykisk syg beboer på stedet stak Vivi ned med en 23 centimeter lang kniv. Hun var i stedets medicinrum, hvor døren ikke var låst:

- Hun stod med ryggen til den åbne dør, og gerningsmanden gik uhindret ind og stak hende ned bagfra.

- Det fik en uhyggelig konsekvens, at hun ikke lukkede og låste den dør, siger centerchef Birger Jacobsen til Politiken.

Der er igen sket et overfald på Lindegården i Roskilde (Foto: Rasmus Flindt Pedersen) Krimi Beboer igen amok på omstridt bosted - to ansatte kørt på hospitalet

FOA: Drabet kunne være sket alligevel
Hos kvindens fagforening, FOA, er man stærkt kritisk over for, at kommunen nu kaster skylden på den afdøde:

- Gerningsmanden kunne lige så godt have stået ude foran døren og stukket medarbejderen ned, da hun kom ud, forklarer FOA's formand Dennis Kristensen til avisen. Han mener også, at der er en række andre faktorer, der fører frem til drabet.

Til Ekstra Bladet udtrykker Dennis Kristensen det mere direkte:

- Det er det mest usmagelige indlæg, jeg længe har set.

- Jeg er dybt overrasket over den udmelding fra Københavns Kommune.

Blandt andet har myndigheder været kritiseret for at placere en alt for psykisk syg mand på et sted som Lindegården. Han burde i stedet være på en mere sikret institution.

Arbejdstilsynet har også udtalt kritik mod Københavns Kommune for ikke at have tilrettelagt arbejdet på Bocenter Lindegården forsvarligt.

SENESTE: Socialborgmesteren i Københavns Kommune beklager nu udtalelserne fra centerlederen. Se hans reaktion her.

Dansk politik Socialpædagoger efter knivdrab: Politikerne nøler, mens vi dør