Kondiløber voldtaget og forsøgt dræbt: Sådan er mit liv nu

Offeret for en grusom voldtægt på Østerbro i København fortæller nu i retten, hvordan overfaldet har ændret hendes liv

Politiet ved stedet, hvor kvinden blev fundet mange timer efter, at hun var taget ud for at løbe en morgentur. (Video: Mogens Flindt)

KØBENHAVNS BYRET (Ekstra Bladet): Mens den tiltalte sad i et lytterum ved siden af retssalen, forklarede en kvinde sidst i 30'erne om de uhyrlige og gennemgribende fysiske og psykiske konsekvenser, det har haft for hende, at hun blev overfaldet under en morgentur på Østerbro i København i august sidste år.

Her blev kvinden, der arbejdede som forsker og lektor i England og Danmark, voldtaget og forsøgt kvalt og efterladt blodig og hjælpeløs på gerningsstedet.

Kvinden ønskede ikke lukkede døre under sin forklaring, men havde på forhånd bedt om, at tiltalte ikke var til stede. Det var tydeligt, at hun var dybt påvirket efter overfaldet. Før hun kom ind i retssalen, brød hun sammen i gråd, ligesom hun også græd, da hun skulle forklare, hvad overfaldet har betydet for hendes arbejdsliv og sociale liv.

Kondiløber udsat for voldtægt: 'Hun var helt blodig'

- Jeg er meget glad for mit arbejde så for at have mest mulig energi til det, dropper jeg alt andet, og så virker store, sociale selskaber meget uoverskuelige, forklarede hun.

Det sidste hun husker fra morgenen var, at hun gik ud for at gå en morgentur for at få frisk luft til hjernen, før hun skulle være censor til eksamen.

Tiltalt for voldtægt med overraskende forklaring: Sådan kom mit mundvand på ofret

Selve overfaldet husker hun intet fra, men de efterfølgende fysiske og psykiske konsekvenser har været næsten ufattelige. Hun var indlagt i omkring to måneder, før hun kom til genoptræning i fem måneder på et center for hjerneskadede.

- For det første har jeg fået en hjerneskade, så jeg kunne ikke gå. Jeg skulle lære at gå igen. Og jeg kunne heller ikke snakke rigtigt. Og jeg har også stadig svært ved at sige enkelte ord. Det var genoptræning og lære at gå igen, forklarede hun.

- Var det baggrunden for, at du var indlagt, spurgte anklageren.

- Generelt var jeg bare meget syg. Der var meget galt, forklarede hun og sagde, at hun ud over skaderne i hjernen havde brækket næsen, haft kraniebrud og havde flere flænger i hovedet, der er blevet syet flere gange. Derudover blev hendes syn ødelagt, så hun måtte bruge kontaktlinser i cirka fire-fem måneder efter. Det er dog gået i sig selv igen.

Derudover er hendes balance ødelagt.

- Jeg kan ikke cykle. Jeg kan ikke holde balancen. Nu kan jeg godt gå igen, men hvis jeg bliver træt, går jeg skævt. Og det er svært at gå op af trapper og cykle. Og køre bil har jeg ikke kastet mig over endnu, siger hun.

Derudover bliver hun meget let forskrækket og lydsensitiv.

Hun er nu begyndt at arbejde igen i arbejdsprøvning, men er stadig sygemeldt.