Konflikt før Folkemødet: Hvor skal politifolk bo

Der er endnu ikke styr på indkvarteringen til flere hundrede politifolk - Politiforbundet frygter for betjentes sikkerhed

Politiforbundet frygter for betjentes sikkerhed på Folkemødet på Bornholm. Foto: Martin Lehmann
Politiforbundet frygter for betjentes sikkerhed på Folkemødet på Bornholm. Foto: Martin Lehmann

Godt en uge før den største sikkerhedsmæssige opgave herhjemme siden terrorattentaterne i København 14.-15. februar mangler politiet stadig at få styr på indkvarteringen til mindst 400-500 betjente under Folkemødet, der afholdes i nordbornholmske Allinge 11.-14. juni.

Det erfarer Ekstra Bladet fra kilder med kendskab til sagen.

Situationen har angiveligt skabt en konflikt mellem Rigspolitiet på den ene side og Politiforbundet, der varetager betjentenes interesser, på den anden.

Efter Politiforbundet tidligere har afvist et udkast fra Rigspolitiet, forhandles der nu om en ny plan for, hvordan de flere hundrede betjente skal indkvarteres på Bornholm.

Politiet er massivt til stede i og omkring København efter terrorhandlingerne i februar. Her ransages der i Mjølnerparken på Nørrebro på baggrund af efterretninger om opbevaring af våben. (Foto: Kenneth Meyer) Krimi Grønt lys til kriminelle efter terror

Ifølge Ekstra Bladets kilder har der fra Politiforbundets side været en stærk frustration, fordi der har været problemer med at finde tag over hovedet til en stor del af politifolkene, ligesom der er lagt op til, at politistyrken skal spredes ud over øen på blandt andet hoteller, kaserner, sommerhuse og i telte.

Det har ifølge Ekstra Bladets oplysninger fået Politiforbundet til at frygte for betjentenes sikkerhed.

Erfaringer fra terrorangrebene i Paris og København tidligere i år viser, at terroristerne går målrettet efter politifolk.

Næstformand i Politiforbundet, Claus Hartmann, vil på nuværende tidspunkt ikke kommentere sagen, men bekræfter, at at der er drøftelser mellem blandt andet Rigspolitiet og Politiforbundet vedrørende det store sikkerhedsopbud på Folkemødet.

Siden terrorangrebet i København 14.-15. februar har politifolk fra provinsen flittigt deltaget i bevogtningsopgaver i København. Her er det betjente med maskinpistoler foran byretten. Foto: Jens Dresling Krimi Fællestillidsmand: Mindre politi til borgerne efter terror

Pressechef Mikael Scholler fra Bornholms Politi, der udtaler sig om den store politiindsats i forbindelse med Folkemødet, afviser derimod, at der er nogen problemer med indkvarteringen af politifolk.

- Der er helt styr på det, siger han.

Retsordfører: Jeg forstår betjentenes bekymring

Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup er bekendt med konflikten mellem Rigspolitiet og Politiforbundet i forbindelse med betjentenes spredte indkvartering på Folkemødet på Bornholm, og han opfordrer til, at man hurtigst muligt finder en løsning:

- Jeg forstår fuldt ud den bekymring, der er fra de menige betjente. Skulle det værst tænkelige ske, at Folkemødet skulle blive udsat for terror, så vil det også betyde, at betjentene kommer i skudlinjen. Det så vi jo under terrorangrebet i København.

- Så vi skal gøre det yderste for at beskytte politifolkene, og det betyder også, at de skal bo samlet et sted, så de er mindre sårbare for angreb og har hurtig adgang til deres våben, siger Peter Skaarup.

Dansk politik Grønt lys til højrefløjspolitikere på folkemøde

Det er det forhøjede trusselsbillede mod Danmark efter anslagene i Paris og København i henholdsvis januar og februar, der kombineret med besøg fra blandt andet Geert Wilders og det højreorienterede græske parti Gyldent Daggry har fået politiet til at skrue voldsomt op for sikkerhedsopbuddet på Folkemødet.

Anders Gravers Pedersen i demonstration på Rådhuspladsen i Århus. (Arkivfoto: Claus Bonnerup) Samfund Muhammed-tegninger kommer med i telt på Folkemøde

Det er Rigspolitiets Koordineringsstab i Nationalt Beredskabscenter, der står for at lave en model for sikkerhedsopbuddet og inddrage de relevante personalegrupper.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg.