Kortslutter drabssag: Espen klapper i om knivmord

Den tiltalte dansker vil ikke udtale sig om selve drabene på fem vilkårlige mennesker i Norge

Torsten Ruus ætter ord på de nye oplysninger i sagen.
Følg Krimi

HOKKSUND TINGHUS (Ekstra Bladet): Straffesagen mod den danske eks-kok Espen Andersen Bråthen blev her til morgen ramt af en hård tackling sat ind af hovedpersonen selv.

- Jeg vælger ikke at forklare mig mere nu, sagde han til retsformand Liv Taraldsrud.

Det er hans ret at være tavs, men det betyder, at retsprocessen kommer til at undvære den 28-årige mands egen udlægning af, hvordan og hvorfor han dræbte fire kvinder og en mand i den gamle bydel først på aftenen 13. oktober sidste år i boligkvarteret Hyttegata i Kongsberg.

Espens glidebane: Kriminalitet, våben og sygdom

Den nu dømte Espen Andersen Bråthen har en småkriminel fortid.

I 2020 trængte han ind i sine forældres hjem i Norge og truede med at slå sin far ihjel med en revolver, som han efterlod i en sofa. Det kastede et besøgsforbud af sig.

Han blev desuden tilbage i 2012 idømt 60 dages betinget fængsel for blandt andet et museumsindbrud og for køb og forbrug af hash.

VG har beskrevet, hvordan den konverterede muslim for to år siden trænede med slagvåben.

Den norskfødte søn af en dansk mor og en norsk far har dansk statsborgerskab. Han har flere gange været på ferieophold i Danmark.

Familien var ifølge norske medier klar over, at han var psykisk syg, men han var utilbøjelig til at tage medicin. I sin ungdom stod han i lære som kok. Siden han var ganske ung, har han ikke haft fast arbejde.

Efterretningstjenesten PST registrerede i 2018, at danskeren var ude i en radikalisering og kunne udføre 'et lavskalaangreb' i Norge.

Kilder: Dagbladet, VG, norsk TV2

Det kostede først Gun Marith Madsen livet, og i løbet af få minutter opsøgte han også Hanne Merethe Englund, Andrea Meyer, Gunnar Erling Sauve og Liv Berit Borge i deres hjem. De blev alle slået ihjel med adskillige dybe knivstik og døde af forblødning.

Her på et still-billede fra et overvågningskamera affyrer Espen Andersen Bråthen en pil mod et af ofrene for hans angreb i dagligvarebutikken Coop Extra i Kongsberg. Politifoto
Her på et still-billede fra et overvågningskamera affyrer Espen Andersen Bråthen en pil mod et af ofrene for hans angreb i dagligvarebutikken Coop Extra i Kongsberg. Politifoto
 

Gerningsmanden er sindssyg
Espen Andersen Bråthen, der var bevæbnet med en bue, 80 pile og fire knive, blev kort efter anholdt af udkommanderede politifolk.

Han forklarede i onsdag i den propfyldte retsbygning, at han er 'skyldig i det hele'. Det vil sige, at den tiltalte står ved, at det var ham, der dræbte de fem mennesker og stod bag utallige trusler og yderligere 11 drabsforsøg.

Pludselig efter flere timers afhøring brød han af, og spurgte forvirret, om 'det er et forhør'. Han fremstod ellers afdæmpet og relativt rolig.

Fakta om drabssagen

Espen Andersen Bråthen har været tiltalt for at have dræbt fire kvinder og en mand. Han har under straffesagen i Hokksund erkendt sig 'skyldig i det hele' og erkendt, at hans handlinger er strafbare.

Dramaet udspillede sig 13. oktober sidste år i byen Kongsberg. Manden var bevæbnet med bue og pil og tre knive og en machete.

Drabene skete ifølge politiet efter betjentes første kontakt med gerningsmanden.

Den nu 38-årige danske statsborgers er erklæret psykisk syg og utilregnelig. Anklagemyndigheden mener, at hvis han kendes skyldig, bør han tvangsindlægges på en psykiatrisk institution.

Hans mor er dansk og han har også andre danske slægtninge. Men han har boet hele sit liv i Norge.

Der var oprindelig afsat 21 dage til retssagen i Hokksund Tinghus.

I sin egen udlægning af forløbet op til drabene havde den muslimske konvertit fået en åbenbaring om, at han skulle dræbe folk.

Retssagen vil nu fortsætte med en mere detaljeret gennemgang af overvågningsbilleder fra hans drabsforsøg med pileskud i den Coop Extra-butik, hvor hans angreb begyndte den aften klokken 18.12.

Senere vil flere politifolk afgive vidneforklaring.

Espen Andersen Bråthen er erklæret utilregnelig og stærkt psykisk afvigende. Han fik tilbage i 2007 diagnosen paranoid-skizofreni og har været tvangsindlagt to gange.

 

Læs mere om drabssagen:

Kærestepar i dødens by: - Espens anger er ikke nok

 

Kongsberg-massakre: 24 forurettede

Hørte sin vens dødsskrig: - Det er så meningsløst

Kendte to af ofrene: - Det var pragtfulde kvinder

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Lad os hermed rose de radikale

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind