Annonce:
Annonce:

Kræver dansk statsborger udleveret for folkedrabet i Rwanda

49-årig flygtning skal stilles til regnskab for massakre i 1994

800.000 mennesker blev dræbt under folkemordet i Rwanda i 1994. Nu indhenter fortiden tilsyneladende en 49-årig flygtning i Danmark. Foto: Sven Torfinn
800.000 mennesker blev dræbt under folkemordet i Rwanda i 1994. Nu indhenter fortiden tilsyneladende en 49-årig flygtning i Danmark. Foto: Sven Torfinn
Annonce:
Følg Krimi

Ved du noget? Tip os på sms 1224 (koster alm. takst) eller på mail 1224@eb.dk

En 49-årig flygtning fra Rwanda, der nu er blevet dansk statsborger, kræves udleveret til Rwanda, hvor han er tiltalt for at have medvirket til folkedrabet i 1994. Han er anklaget for at have været med til at slå flere end 1000 mennesker ihjel i en kirke og på et universitet.

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet vil onsdag kræve den 49-årige varetægtsfængslet ved et grundlovsforhør ved retten i Hillerød med henblik på at udlevere ham til Rwanda.

Senioranklager Martin Stassen oplyser til Ekstra Bladet, at Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet har fået en anmodning fra myndighederne i Rwanda om at udlevere den 49-årige. Der er udarbejdet et anklageskrift mod ham i Rwanda for folkemordet.

Annonce:

- Vi har vurderet sagen og mener, at betingelserne i udleveringsloven er opfyldt. Men sagen skal herefter forelægges Rigsadvokaten, siger Martin Stassen.

Hvis Rigsadvokaten ligesom politiet mener, at den 49-årige kan udleveres, har han mulighed for at indbringe sagen for retten.

- Der kan godt blive tale om en lang proces, før han eventuelt bliver udleveret, siger anklageren.

800.000 blev dræbt
På kun tre måneder blev omkring 800.000 tutsier og moderate hutuer slået ihjel af ekstremistiske hutuer og deres medløbere.

Hutuer blev med propaganda opfordret til drab på tusier. Da folkedrabet var slut lå Rwanda i ruiner, og to millioner mennesker var drevet på flugt, mens mange tusinder var kvæstede og traumatiserede.

Rwanda afskaffede dødsstraffen i 2007, og derfor risikerer den 49-årige ikke at blive idømt dødsstraf. Det er betingelse for at udlevere en person fra Danmark, at han ikke risikerer dødsstraf.

Annonce:

Den 49-årige har opholdt sig en del år i Danmark. Han bosatte sig i Danmark i 2001 og fik dansk statsborgerskab i 2014. Senere samme år sendte Rwanda en begæring om udlevering af ham.

- Vores vurdering er, at det er nødvendigt at få ham varetægtsfængslet for at sikre hans tilstedeværelse, mens sagen behandles, siger Martin Stassen.

Anklageren forventer, at grundlovsforhøret finder sted for åbne døre. Dog skal han dokumentere vidneforklaringer fra personer i Rwanda om den 49-åriges påstående deltagelse i grusomhederne, og her vil anklageren bede om dørlukning.

Senioranklager Martin Stassen ønsker ikke forud for grundlovsforhøret at oplyse nærmere om tiltalen i Rwanda mod den 49-årige.

Dog siger anklageren: - Vi står her med en meget alvorlig straffesag. Den 49-årige er mistænkt for blandt andet at have deltaget i massakrer i en kirke og på et universitet, hvor flere end 1.000 mennesker ifølge udleveringsbegæringen blev slået ihjel.

Annonce:

- Det er et alvorligt indgreb at skulle sende en dansk statsborger til strafforfølgning i Rwanda. Men efter en meget grundig undersøgelse er det SØIKs vurdering, at der er grundlag for at udlevere ham, siger senioranklager Martin Stassen.

Den 49-årige blev efter en længere indledende undersøgelse pågrebet i dag ved en planlagt anholdelsesaktion.

Andre også udleveret
- Det har været et yderst kompliceret forløb, hvor vi har været helt afhængige af at være en del af det internationale retssamfund. Den langvarige undersøgelse og strafferetlig vurdering skyldes blandt andet, at vi ad flere omgange har måttet vente i op til et år på supplerende oplysninger. Men nu er sagen fuldt belyst, og vi har derfor kunnet skride til anholdelse, siger senioranklager Martin Stassen i en pressemeddelelse om sagen.

Danmark og en række andre EU-lande har tidligere sendt personer til strafforfølgning i Rwandas retsopgør med folkedrabet.

Højesteret besluttede eksempelvis i 2013 at udlevere en 51-årig rwandisk statsborger til retsforfølgelse i Rwanda – denne sag bliver i øjeblikket behandlet ved domstolene i Rwanda.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Med jobcentrene har politikerne skabt en mur mod den sunde fornuft
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: