Kræver rengørings-chefer udvist for slavearbejde

Der falder dom i sagen om rumænsk par, der i tre år boede på en altan i Helsingør, mens de arbejdede som 'slaver' med rengøring

Den nu 41-årige serber og hans 44-årige samlever nægter at have udnyttet to rumænere, der boede på deres altan i godt tre år. (Foto: Mogens Flindt)
Den nu 41-årige serber og hans 44-årige samlever nægter at have udnyttet to rumænere, der boede på deres altan i godt tre år. (Foto: Mogens Flindt)

I over tre år boede et rumænsk par, der har syv børn hjemme i Rumænien, på en altan i Helsingør, mens de knoklede mindst 60 timer om ugen med rengøring til  en ussel løn på 3000 kr. om måneden.

Nu falder dommen over rumænernes arbejdsgivere, en 41-årig serber og hans 44-årige samlever, der ifølge tiltalen har snydt de to rumænere for 850.000 kr. i løn. De gjorde rent på skoler i Nordsjælland og hos Danske Bank og Synoptik.

Retten i Helsingør afsiger dom tirsdag, og specialanklager Thomas Raaberg-Møller har forlangt to års fængsel til den 41-årige og halvandet år til den 44-årige kvinde.

Krimi Familie om slavearbejdere: - Vi hjalp dem jo bare

Begge skal også udvises af Danmark, mener anklageren. Den 41-årige roma er født og opvokset i Danmark, mens hans 44-årige samlever har boet en snes år i landet. Men begge er stadig serbiske statsborgere.

Købte hus i Serbien
Serberne, der drev flere små rengøringsselskaber, som var underleverandører til rengørings-giganten 'Forenede Service', snød samtidigt med skat og moms og modtog i lange perioder også kontanthjælp fra Helsingør Kommune, lyder tiltalen.

Roma-parret tjente så fedt, at de var i stand til at købe flere biler, guldsmykker og et hus i den serbiske by Vrsac. Politiet opdagede hushandlen, da betjente under ransagningen af parrets lejlighed fandt en cd-rom med fotos af huset, der ifølge serbisk politi ejes af parret med hver en halvdel.

Samtidigt solgte den 41-årige stribevis af brugte biler via Den Blå Avis, men overskuddet blev ikke opgivet til SKAT.

Parret snød, ifølge tiltalen, for 600.000 kr. i skat og moms og fik 175.000 kr. i uberettiget kontanthjælp. Foruden fængsel kræver anklageren, at de to serbere skal betale henholdvis 450.000 og 200.000 kr. i bøder.

Dette rumænske par boede i tre år på en altan i Helsingør, mens de knoklede 12 timer om dagen for 3000 kr. om måneden. (Foto: Fagbladet3F) Krimi Politiaktion: Holdt slavearbejdere på altan

Oprindeligt var serberne sigtet for menneskehandel, men tiltalen er endt på 'åger' ved at have udnyttet rumænernes økonomiske vanskeligheder og manglende indsigt samt dokumentfalsk og bedrageri.

- Levede som i et kongehus
Parret har nægtet sig skyldige i at have udnyttet rumænerne, og den 44-årige kvinde sagde i retten, at rumænerne på altanen 'levede som i et kongehus'.

Hun syntes, at lønnen var rimelig, og at rumænerne var godt tilfredse.  De fik jo både kost og logi. I Rumænien kunne de nemlig kun tjene små 400 kr. om måneden, sagde den 44-årige.

Serbernes forsvarere mener, at de skal frifindes eller have en meget mildere straf, end den anklageren kræver.

Krimi 3F om slavesagen: - Umenneskeligt

Efter to års 'sort' ansættelse hos roma-parret, sørgede de for, at rumænerne blev knyttet til Forenede Service som ansatte og oprettede lønkonti til dem.

Men samtidigt beholdt de, ifølge tiltalen, begge hævekort til banken og hævede den løn, som Forenede Service satte ind på rumænernes lønkonti.

3F anmeldte
Det var fagforeningen 3F, der i august 2012 satte Nordsjællands politi på sporet af 'altan-slaverne', og efter at rumænerne var blevet interviewet af 'Center Mod Menneskehandel', som vurderede, at de var udsat for menneskehandel, blev rumænerne 'befriet' af 3F og politiet i oktober 2012.

Tre måneder senere slog politiet til i januar 2013 og fik varetægtsfængslet rengøringsbosserne.

Dengang forklarede rumænerne, at de i starten gjorde rent på tre skoler om dagen, men endte med at arbejde på 17 skoler hver dag.

I den sparsomme fritid måtte de også gøre rent i serbernes lejlighed, hvor rumænerne selv kun rådede over en sovesofa og et bord på den overdækkede alatan.

Denne 39-årige er sigtet som bagmand i slavesagen. To rumænske slavearbejdere boede i tre år på hans altan i Vapnagård i Helsingør. (Foto: Mogens Flindt) Krimi Slavesagen: Korrupt serviceleder fyret

1 af 3 Dette rumænske par, han i dag 55 og hun 52 år, knoklede for 3000 kr. om måneden. (Foto: Fagbladet3F)
2 af 3 - De boede som i et kongehus, hævdede den 44-årige kvinde i retten om rumænernes 'bolig' på denne overdækkede altan i Helsingør. (Foto: Mogens Flindt)
3 af 3 Den nu 41-årige serber og hans 44-årige samlever nægter at have udnyttet to rumænere, der boede på deres altan i godt tre år. (Foto: Mogens Flindt)