Krig i Malmø: - Jeg tør ikke gå ude

Malmø har to aftener i træk været ramt af eksplosioner

Ifølge Sophia Willander er det ikke kun, når betjentene er på arbejde, at deres sikkerhed er i fare. Video: Stine Tidsvilde
Følg Krimi

MALMØ (Ekstra Bladet): - Det er de unge mennesker, der står bag. De render ude om natten og brænder biler og skraldespande af. De kaster sten på ambulancerne og brandbilerne, og nu kaster de også bomber på politiet, siger Faridah Amiri til Ekstra Bladet en iskold dag i Rosengården.

Anledningen er en episode, der fandt sted klokken 21.06 onsdag aften. Her lød en eksplosion så kraftig, at den sprængte ruderne i de omkringstående biler og et hul i asfalten i den aflukkede gård til politistationen i Malmø-ghettoen Rosengården.

Det er blot det seneste angreb inden for kort tid, der er rettet direkte imod politiet.

I oktober måned detonerede en kraftig sprængladning uden for en politistation i Helsingborg, og i december blev en politibil sprængt i luften i Uppsala.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Faridah har boet i Rosengården i 11 år, og hun beskriver en hverdag, der bliver værre dag for dag. Foto: Stine Tidsvilde.
Faridah har boet i Rosengården i 11 år, og hun beskriver en hverdag, der bliver værre dag for dag. Foto: Stine Tidsvilde.

Sydsverige har desuden været kilden til adskillige uhyggelige historier den seneste tid om både skyderier, brutale gruppevoldtægter, og så sent som sidste uge fandt man en håndgranat liggende på gaden.

Det er 11 år siden, den 38-årige Faridah Amiri kom til Sverige, efter at hun flygtede fra krigen i Afghanistan. Til at starte med var hun glad, men sådan er det ikke længere.

- Det er blevet meget, meget værre de seneste år. Jeg er flygtet fra krig, og nu er der udbrudt krig her, hvor jeg bor. I sikre Sverige. Det er forfærdeligt, siger kvinden.

- Det var et trygt sted, da jeg kom her til. Det var meget bedre, men det er virkelig gået ned af bakke, og Rosengården er ikke længere et trygt område – det kan være et rigtigt farligt sted, og det er ikke altid, at jeg tør gå ude.

Rosengården er en af Sveriges mest kriminelle ghettoer. Foto: Stine Tidsvilde.
Rosengården er en af Sveriges mest kriminelle ghettoer. Foto: Stine Tidsvilde.

Det svenske politi har igennem en længere periode kørt hårdt mod hårdt i kampen mod kriminaliteten i Sydsverige, men det er ikke noget beboerne i ghettoen mærker meget til.

- Det er ikke politiets skyld. De gør et godt stykke arbejde, men det er ikke nemt herude. De har slet ikke nok folk, og de kriminelle er langt ude, siger Faridah, før hun skynder sig videre.

Ekstra Bladet møder ikke mange, der har lyst til at stå frem med navn og billede, men flere stopper os, for at spørge, hvad vi laver her – undrende, fordi de ikke er vant til se kamerafolk derude. Ikke uden politibeskyttelse i hvert fald.

Selv Josef, der har boet der i 50 år, er utryg, selv om han først forsøgte at overbevise os om noget andet.

- Jeg kan sagtens gå herude i fred. Det gør jeg hver eneste dag – også efter mørkets frembrud. Det er et fåtal, der ødelægger det for hovedparten af beboerne.

- De fleste passer deres skole eller deres arbejde, men der er fem procent, der ødelægger det for alle de andre.

Krateret, eksplosionen efterlod, i politigården. Foto: Stine Tidsvilde.
Krateret, eksplosionen efterlod, i politigården. Foto: Stine Tidsvilde.

Den 75-årige mand giver heller ikke meget for politiets hårde tilgang. Den skal nemlig være langt hårdere, hvis det stod til ham.

- De (politiet red.) kører på og kører på, men det bliver kun værre, bare se, hvad der skete onsdag aften. De idiotiske unger oplever ingen konsekvenser og aner ikke, hvordan man skal opføre sig.

- Integrationen har totalt fejlet, og der er efterhånden behov for, at man sætter militæret ind – politiet har i hvert fald ingen chance.

Kan gå rigtigt galt
Det er ikke kun borgerne i den sydlige del af Sverige, der føler sig utrygge ved situationen, også hos fagforeningen for det svenske politi føler de sig pressede.

- Først var det teglsten, så var det en håndgranat, og nu er det eksplosioner ved politistationen. Enhver kan se, at det går i en helt gal retning, siger Sophia Willander, der er chef for Polisforbundet, til Ekstra Bladet.

- Der er ingen tvivl om, at det kun er et spørgsmål om tid, før nogen kommer slemt til skade.

Sophia Willander efterspørger større sikkerhed for betjentene i dagligdagen.  Foto: Stine Tidsvilde
Sophia Willander efterspørger større sikkerhed for betjentene i dagligdagen. Foto: Stine Tidsvilde

Og ifølge Sophia Willander er det ikke kun, når betjentene er på arbejde, at deres sikkerhed er i fare.

- Vores betjente bliver angrebet, hvor de arbejder, og flere beretter ligeledes om, at de bliver chikaneret i deres private hjem. Det er enorm psykisk belastning, siger fagforeningsbossen.

- Det er mennesker med familier, og hvis de ikke føler sig sikre, så finder de noget andet at lave. Der er behov for, at der kommer nogle tiltag, så vores politi kan færdes trygt.

Politiet: Vores taktik virker

Erik Jansåker (th.) mener, at angrebet torsdag aften viser, at politiets hårdere taktik virker. Foto. Johan Nilsson/Ritzau Scanpix
Erik Jansåker (th.) mener, at angrebet torsdag aften viser, at politiets hårdere taktik virker. Foto. Johan Nilsson/Ritzau Scanpix
 

Hos politiet i Malmø er de langt fra tilfredse med onsdagens og de seneste måneders voldsomme episoder, men de er fortrøstningsfulde.

- Det gør mig rasende, at nogen kan finde på det, men jeg er glad for, at vi ved hurtig efterforskning fik anholdt de formodede gerningsmænd få timer efter eksplosionen, siger Erik Jansåker, chef for Lokalpolisområde Söder, hvor ghettoen Rosengården blandt andet indgår.

- Det er nogle bestemte personer, der angriber politiet. De er kendte i forvejen for en lang række forskellige forbrydelser, og de vil vise, at vi ikke har nogen magt over dem.

- Men hvor forfærdeligt det end er, så viser det, at vores indgreb mod de kriminelle virker. De er pressede, efter vi har sat dem under tryk.

Håndgranaten, der dukkede op på gaden forleden, fik folk til at spekulere i, om det også var en håndgranat, der blev brugt ved torsdagens angreb, men det kan politiet pure afvise.

- Det var noget voldsommere end fyrværkeri, men betydeligt mindre voldsomt end en håndgranat, trods hullet i asfalten.

Også torsdag aften, er Malmø ramt af en eksplosion - denne gang i centrum.

Ny eksplosion i Malmø

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Tak til børnene for at give deres liv

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+