Bandekonflikt eskalerer: Politiet skærer i tilsyn

Det seneste år har der været skyderi og blodige opgør mellem banderne i København. Alligevel viser en aktindsigt, at politiets operationer mod banderne er faldet 25 procent

Trods drab og blodige sammenstød mellem bandegrupperinger i hovedstadsområdet har Københavns Politi i år haft væsentligt færre betjente ude at jage banderne på gaden.

En aktindsigt til Ekstra Bladet og Krimicentralen afslører, at Københavns Politi tilsyneladende har skruet markant ned for indsatsen mod banderne.

Opgørelser viser, at politiet det første halve år i gennemsnit har skåret antallet af operationer mod bander ned med næsten 25 procent sammenlignet med de seneste år.

I 2014 foretog Københavns Politi således gennemsnitligt 218 aktioner hver måned. I 2015 var tallet nogenlunde det samme, nemlig 227. Tallene dækker over visitationer, aktioner, tilsyn og sager, der journaliseres som banderelaterede.

I år er tallet så faldet til gennemsnitligt 170 operationer om måneden – en nedgang i antallet af patruljer og razziaer mod banderne på næsten 25 procent.

Hos Københavns Politiforening nikker man genkendende til udviklingen.

Banderne ‘har fået mere frit spil’, lyder det fra formanden for Københavns Politiforening, Michael Bergmann Møller.

Formanden forklarer desuden, at der er skruet ned på området, fordi politiet har fået nye opgaver - og at det har alvorlige konsekvenser.

- Der er ingen tvivl om, at banderne har fået mere frit spil, når de betjente, der normalt skal holde øje med dem, bliver brugt til terrorbevogtning og flygtningekontrol, siger Michael Bergmann Møller til Ekstra Bladet og Krimicentralen.

I løbet af det sidste år har der været flere blodige opgør - som har kostet bandemedlemmer livet. Senest for en uge siden, hvor den 25-årige Satudarah-rocker Kevin Andersen blev dræbt og parteret i Ballerup.

Hos Rigspolitiet bekræfter man, at 'situationen i høj grad er eskaleret'. Det har politiinspektør ved Rigspolitiet Michael Kjeldgaard for nylig udtalt til Berlingske.

Torben Svarrer vicepolitiinspektør hos Københavns Politi kan ikke helt genkende det billede, som Københavns Politiforening kommer med.

- Der er ikke tale om en nedprioritering. Men tallene kan godt give udtryk for at vi har måtte omprioritere nogle steder, og det er sådan det er, siger til siger han til Krimicentralen og Ekstra Bladet.

Svarrer er dog ikke enig i, at banderne har fået mere frit spil.

- Det er svært at sige, om det er tilfældet, for hvad er det, der giver banderne frit spil? Er det vores tilstedeværelse, der begrænser det, det kan man godt sige. Men der også mange måder, at bekæmpe bandekriminaliteten på, siger han og uddyber:

- Der har været en del skyderier, og det er jo klart, at det lægger beslag på vores efterforskning i bandekriminalitet. Jeg synes ikke, man kan drage en parallel og sige, at de har fået mere frit spil, for der er masser af politi på gaden.

Seneste nyt

Ekstra Bladet har givet statsministeren en lys idé

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.