Frikendt i terrorsag: - Omar var en tosse

Han blev tiltalt - men er nu frikendt for at hjælpe terroristen Omar Abdel El-Hussein: Nu fortæller han for første gang om sin sag

Følg Krimi

Han har hele tiden hævdet sin uskyld: At han aldrig før havde set Omar Abdel Hamid El-Hussein før den eftermiddag, den 14. februar 2014, hvor han mødte ham tilfældigt på en boldbane - blot få timer efter at have udført et skudattentat mod Krudttønden i København.

27. september - en terrortiltale og 550 dages varetægtsfængsling senere - fik 32-årige Mahmoud Rebea så rettens ord herfor: Sammen med tre andre kammerater blev han frifundet for at have medvirket til og hjulpet terroristen Omar Abdel Hamid El-Hussein efter angrebene mod Krudttønden og Synagoen.

Terror-sagen: Svinede dommer til og blev smidt ud - Nu skal han afgive forklaring  

Familien flygtede fra folk som Omar
- Min familie er flygtet for at komme væk fra sådan nogle folk som Omar. Det er hårdt at blive behandlet og beskyldt for noget så groft, siger han i et eksklusivt interview med Krimicentralen.

I går udløb ankefristen for frifindelsen. Det er derfor, at han i dag har valgt at dele sine oplevelser om den terroranklage, der har præget ham og hans familie igennem det sidste halvandet år. Hans mission nu er at blive renset for at have ordet 'terrorist' klæbende til sit navn.

- Jeg hører jo stadig i fjernsynet folk tvivle på, om vi nu er så uskyldige som vi er, når nu vi kendte Omar, hvordan kan det være osv. 

- Men for mig, er der jo ikke noget usædvanligt i, at vi er opvokset i det miljø vi er og bor der, hvor vi gør, og at der så kommer en tosse lige pludselig og siger og gør nogle ting. Vi tog afstand fra de ting han har gjort, fortæller han nu fjorten dage efter, at han direkte fra retten kunne træde ud i friheden igen.

Terror-tiltalt til anklager: Bevis, at jeg har begået terror !  

Købte taske - som endte hos terrorist
Ifølge anklageskriftet bundede Rebeas rolle som medtiltalt i sagen i, at han sammen med sine kammerater hjalp Omar El-Hussein, efter han havde affyret de 28 skud foran Krudttønden - bl.a. ved at gemme hans våben, overdrage ham en hættetrøje og købe ham en taske, som han gemte sit våben i. En taske, som Mahmoud Rabea købte samme eftermiddag i Føtex. En taske, som næste dag, blev fundet ved siden af Omar El-Hussein, da han blev skudt og dræbt af politiet.

- Jeg har forklaret så mange gange, at den taske blev købt til min daglige business dengang. En der arbejdede for mig, som skulle sælge noget hash. Denne her taske bliver givet til en dreng, og dukker så op hos en helt anden dreng, som begår sådan en forfærdelig hændelse herhjemme. Jeg kan ikke svare på, hvordan det er sket, lyder hans forklaring.

Tager afstand fra alt
To af de medtiltalte, som også er frifundet i sagen, kendte ifølge den frifundne Rabea Omar El-Hussein fra deres barndom. Det er derfor, at han angiveligt selv bliver rodet ind i sagen, da han hører om angrebet på en netcafé på Nørrebrogade.

Hvordan har du det med, at uskyldige blev dræbt?

- Det er da forfærdeligt, at civile folk ikke kan gå frit rundt på gaden uden at blive skudt på af sindssyge mennesker eller, hvad nu hensigten var...

I interviewet gengiver han vennernes kendskab til Omar El-Hussein som en 'indelukket person' og en 'enspænder'.

Men forespurgt, hvad han mener om den dræbte terrorist lyder hans svar:

- Jeg tager afstand fra alt, hvad Omar har gjort. Jeg tager afstand fra, hvad han har skrevet på sin facebook-profil. Jeg tager afstand fra, hvad der står i det, der er skrevet på toiletvæggen. (En medtiltalt blev anklaget for at have hyldet Islamisk Stat på et fængselstoilet, red.)

Skrift på toiletvæg kan belaste terror-tiltalt  

Råbte 'naziluder' i retten: Fortryder ikke
Selvom han i dag virker som en flink og rolig mand, er Rabea under retssagen blevet kendt som en temperamentsfuld herre. Flere gange er han blevet sendt ud af retslokalet, fordi han ikke har kunnet styre sin vrede.

Han har blandt andet kaldt retsformanden for 'naziluder', 'dumme so', og bedt hende 'om at sutte min omskårede pik'. En opførsel og udtalelser den 32-årige i dag dog ikke fortryder.

- Hvorfor skulle jeg det? Det gør jeg ikke. De fortryder jo heller ikke, at de kalder mig terrorist. Det er mig, der er offeret og ikke dem, og når man sidder der i så mange måneder og aldrig får lov at sige noget, så kan man måske forstå, hvorfor man bliver frustreret, siger han.

Mahmoud Rabea, der i tv-interviewet ikke har ønsket stå frem med ansigt af hensyn til sin familie og fremtidige liv, vil nu med sin forsvarer Jesper Storm Thygesen kræve en millionerstatning for sin uretmæssige varetægtsfængsling.

Se interviewet i aften i Krimicentralen på TV3 kl. 18.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind