Kriminalforsorgen må ikke afbryde Yahyas sultestrejke

Digteren Yahya Hassan er gået i sultestrejke i protest over behandlingen i det arresthus, han sidder i

Yahya Hassan sultestrejker i fængslet. (FOTO: Ernst van Norde)
Yahya Hassan sultestrejker i fængslet. (FOTO: Ernst van Norde)

Kriminalforsorgen må kun observere en indsat, der sultestrejker. Hvis den indsatte kender konsekvenserne af ikke at spise, så må han eller hun ikke stoppes.

Sådan lyder det fra Kriminalforsorgen torsdag, efter at digteren Yahya Hassan har indledt en sultestrejke i sin arrest i protest over den behandling, han har fået efter anholdelsen i Hasle ved Aarhus 20. marts.

- Vi kommer ikke til at tvangsbehandle. Men den pågældende skal observeres ofte, siger fuldmægtig på sundhedsområdet i Kriminalforsorgens direktorat Lise Nordskov Nielsen.

Dansk politik Omstridt Alternativet-kandidat giver op: Jeg har vildledt

Ifølge Yahya Hassans advokat, Claus Bonnez, har digteren ubehandlede skader efter en trafikulykke i februar. Han har smerter på grund af et brækket håndled og et brækket ribben.

Kriminalforsorgen kan ikke kommentere den konkrete sag. Men generelt er det ifølge Lise Nordskov Nielsen en lægefaglig vurdering, om en indsat har et behandlingsbehov eller ej.

- Det er ligesom, hvis du eller jeg går til lægen. Så får vi heller ikke nogen behandling, hvis det vurderes, at der ikke er brug for det, siger Lise Nordskov Nielsen.

Tobias Hamann-Pedersen gør grin med digteren Yahya Hassan på Facebook. (Foto: DR) Danske kendte Bagedyst-Tobias gør grin med Yahya Hassan

Hvis det er nødvendigt at behandle, så vil lægen vurdere, om det kan foregå i institutionen, eller om den indsatte skal behandles på eksempelvis et sygehus.

Varetægtsfængslingen af den 20-årige enfant terrible gælder foreløbig frem til 18. april. Han er fængslet for grov vold og ulovlig våbenbesiddelse.

Krimi Advokat: Yahya Hassan i sultestrejke i fængslet