Kriminalforsorgen sov i timen: Livstidsdømt rocker havde frit spil

Kriminalforsorgen fulgte ikke op på klare advarsler om, at den livstidsdømte raketmorder Niels Poulsen havde tæt relation til Bandidos under sin prøveløsladelse

Bandidos-medlemmet Niels Poulsen fik livstid for raketangrebet i Titangade under den store nordiske rockerkrig. Han blev prøveløsladt i 2015 og er nu atter med i Bandidos. Foto: Per Rasmussen
Bandidos-medlemmet Niels Poulsen fik livstid for raketangrebet i Titangade under den store nordiske rockerkrig. Han blev prøveløsladt i 2015 og er nu atter med i Bandidos. Foto: Per Rasmussen
Følg Krimi

Bandidosrockeren Niels Poulsen blev i 1998 idømt fængsel på livstid for to drab og 19 drabsforsøg under raketangrebet på Hells Angels klubhus i Titangade.

Da han i 2015 blev prøveløsladt var det med vilkår om, at han ikke måtte have kontakt med eller opholde sig sammen med andre fra Bandidos. Brød han vilkårene ved at gå tilbage i rockerklubben, kunne han ende bag tremmer igen.

Men nu viser det sig, at Kriminalforsorgen, der skulle holde øje med, om Niels Poulsen holdt sig ude af miljøet, sov gevaldigt i timen.

Det fremgår af en orientering til Folketingets Retsudvalg fra Justitsministeriet, der kommer efter Ekstra Bladet i oktober kunne afsløre, at Niels Poulsen atter var tilbage i Bandidos-vesten.

Det skete efter han i fem år havde været omfattet af de såkaldte 'non association'-regler, hvor han under sin prøveløsladelse ikke måtte have kontakt til rockermiljøet.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger var det ganske klare advarsler om netop det, Kriminalforsorgen modtog og aldrig fik tjekket op på.

Måske med rockere i Spanien
Allerede et år inde i Niels Poulsens prøveløsladelse modtog Kriminalforsorgen således oplysninger fra politiet, som kunne tyde på, at Niels Poulsen brød reglerne og havde kontakt til Bandidos.

Ekstra Bladet erfarer, at en konkret advarsel til Kriminalforsorgen i sommeren 2016 kom fra en person med stor indsigt i miljøet.

Kilden kunne fortælle Kriminalforsorgen, at Niels Poulsen angiveligt opholdt sig under varmere himmelstrøg i Spanien, hvor han angiveligt deltog i "Bandidos-relaterede aktiviteter", som det hedder.

Politiets Nationale Efterforskningsenhed (NEC) kunne ikke bekræfte kildens oplysning. Men politiets centrale enhed til at overvåge miljøet kom derimod med en anden bekymrende melding til Kriminalforsorgen.

Vurderingen fra NEC lød, at Niels Poulsen efter sin prøveløsladelse "fortsat havde en stærk tilknytning" til rockerklubben.

Der blev dog aldrig fulgt op på advarslen, ligesom Niels Poulsen heller ikke blev konfronteret med påstandene under sine tilsynsmøder, erkender Kriminalforsorgen i dag.

Registreret som Bandidos-medlem
I redegørelsen om forløbet, som Kriminalforsorgens har lavet for Justitsministeriet i oktober 2021, fremgår det, at politiet dengang ikke var i besiddelse af konkrete beviser for, at Niels Poulsen havde overtrådt de skærpede vilkår i prøvetiden ved at have kontakt med personer med tilknytning, men at han var registreret som medlem.

Direktoratet for Kriminalforsorgen kalder det selv 'stærkt beklageligt', at der ikke blev fulgt op på politiets oplysninger om Niels Poulsens tilknytning til rockermiljøet.

Derfor vil man nu stramme op på reglerne og sikre, at der sker en ordentlig opfølgning på oplysninger, der kan indikere en overtrædelse af de skærpede vilkår for prøveløsladelse af rocker- og bandemedlemmer.

Justitsminister Nick Hækkerup mener også, at kriminalforsorgen burde have fulgt bedre op på oplysningen fra politiet i 2016.

'Jeg har noteret mig, at Kriminalforsorgen nu implementerer en ny procedure for indhentelse af oplysninger, som skal sikre en bedre kontrol med de prøveløsladte rocker og bandemedlemmer. Jeg har derfor en forventning om, at Kriminalforsorgen fremover følger behørigt op på sådanne oplysninger,' skriver Nick Hækkerup.

Ekstra Bladet har forsøgt at kontakte Niels Poulsen og Bandidos, som ikke er vendt tilbage på vores henvendelser.

'Det er katastrofalt'

Karina Lorentzen (SF) kalder det 'katastrofalt', at Kriminalforsorgen ikke følger op på konkrete tip fra politiet. Foto: Nils Meilvang, Ritzau Scanpix
Karina Lorentzen (SF) kalder det 'katastrofalt', at Kriminalforsorgen ikke følger op på konkrete tip fra politiet. Foto: Nils Meilvang, Ritzau Scanpix

Det møder hård kritik fra retsordfører Karina Lorentzen fra SF, at Kriminalforsorgen ikke fulgte op på tip om, at Niels Poulsen havde en tæt relation til Bandidos under sin prøveløsladelse. 

- Det er jo katastrofalt, at det her forekommer. Det er utilgiveligt, at man ikke reagerer på en henvendelse, man får, siger retsordføreren.

Hun hæfter sig ved, at politiet gør, som de skal, og tipper Kriminalforsorgen om, at Niels Poulsen muligvis er i færd med at bryde vilkårene for sin prøveløsladelse.

- For et er, at Kriminalforsorgen i et tilsyn måske ikke kan afklare, hvad manden går og bruger sin fritid på. Det kan jeg have en vis forståelse for. Men at man ikke reagerer på et tip fra politiet, det duer slet ikke.

Karina Lorentzen mener, at der er behov for at tilføre Kriminalforsorgen flere penge og samtidig ruste personalet bedre til at håndtere rockere- og bandemedlemmer. To hovedpunkter, som hun vil tage med til forhandlingsbordet i næste uge, når partierne skal forhandle om Kriminalforsorgen.

- En af de helt store udfordringer er, at man er under meget hårdt pres. Man mangler hænder på hele linjen, og det kan være forklaringen på, at det ikke går, som man ønsker i den her sag. Vi skal have gearet systemet til at håndtere det. Når det handler om rockere og bander og radikaliserede, må vi også indse, at det kræver en særlig uddannelse og viden. Det skal vi have gjort noget ved.

Kriminalforsorgen: Vi tager det dybt alvorligt

Ekstra Bladet har forelagt sagen for Direktoratet for Kriminalforsorgen.

'Det er selvfølgelig beklageligt, at der i 2016 ikke blev fulgt op på oplysninger fra politiets Nationale Efterforskningscenter (NEC) om, at den prøveløsladte fortsat havde en tilknytning til Bandidos.

Vores opgave er at forebygge ny kriminalitet, og derfor skal vi undersøge hver sag nøje. Sker der ny kriminalitet, eller overtræder man øvrige vilkår for prøveløsladelse, tager vi det dybt alvorligt.

Derfor er eventuelle nye oplysninger også afgørende, og vi skal sikre, at der følges behørigt op på al information. Kriminalforsorgen indfører derfor en ny procedure, så det sikres, at der altid indhentes oplysninger i relation til den prøveløsladtes overholdelse af det skærpede prøveløsladelsesvilkår, hvis der er risiko for, at det kan være overtrådt.

Der må ikke efterlades tvivl om, hvorvidt et skærpet rocker/bandevilkår kan være overtrådt, lyder det i et mail-svar fra John Vestergaard, direktør i Center for Straffuldbyrdelse i kriminalforsorgen.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Langt de fleste pampere ender heldigvis med at blive drivvåde