Kriminolog om Lisa-drab: Politiets beviser er tvivlsomme

Svensk professor mener, politiet skal lede efter en yngre gerningsmand. Sigtedes brødres arbejdsgiver tvivler også på deres indblanding

17-årige Lisa Holm blev fundet død efter fem dages søgen. (Foto: Rumle Skafte)

Selvom de to litauiske håndværkere, der er sigtet for drabet på svenske Lisa Holm, tirsdag blev fængslet på et stærkt mistankegrundlag, er der flere, der sætter spørgsmålstegn ved, om politiet har fat i de rigtige gerningsmænd.

Heriblandt en professor i kriminologi, Leif GW Persson, som Expressen har talt med. Han forklarer, at det forholdsvist ofte sker, at politiets første indskydelse ikke er den rette.

- Jeg er ikke 100 procent sikker på, at de har fat i den rigtige, siger han og uddyber:

- De tre personer, der er anholdt, er ustraffede og nægter at stå bag. Den tidlige indgriben i forbrydelser som denne er langt fra altid den rigtige. Jeg er ikke helt tryg ved det, siger han.

(Grafik: Stine Eskildsen / Fotos: Roger Lundsten, Rumle Skafte og Alex Ljungdahl) Krimi Kæmpe overblik: Lisa-mysteriet rystede Sverige

Leif GW Persson peger blandt andet på, at beviserne virker tynde.

- De er anholdt på baggrund af, at det er 'sandsynligt', at de står bag - så der er formentlig nogle beviser for, at anklageren har ret. Men det virker ikke, som om det er blytunge beviser, siger han og tilføjer:

- I sager, hvor folk er anholdt på 'sandsynligt grundlag' (det stærkeste mistankegrundlag i det svenske retssystem, red.), er der mere en 50 procents sandsynlighed for, at de står bag. Men finder man intet, der binder dem direkte til handlingen, og de fortsat nægter sig skyldige, så tror jeg godt, du kan glemme alt om en succesfuld retsforfølgelse.

Yngre lokal mand
Kriminologi-professoren, der også er kendt fra svensk tv, har selv et bud på, hvilken retning politiet bør kigge i.

- Jeg ville lede efter én person på omkring samme alder som Lisa, som har en plettet straffeattest, og som kender kende i forvejen, siger krimi-professoren, som i hvert fald føler sig rimelig sikker på én ting:

- Det virker til at være en person, der kender området. Det kan være en anden fra byen, siger han og tilføjer, at han ikke har et konkret bud på en gerningsmand, men blot kan konstatere, at sporet med de to litauiske brødre 'ikke følger de normale mønstre og statistik'.

- Hvis jeg havde adgang til det materiale, politiet har, så selvfølgelig, ville være i stand til at tage en frygtelig masse flere konklusioner. Ikke mindst sandsynlighed for, at de har ret med brødrene, sagde han.

Artiklen fortsætter under grafikken

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Brødrene selv nægter sig skyldig, og det samme gør den 34-årige kvinde, som er gift med den ældste bror. Hun er mistænkt for at have dækker over forbrydelsen - men beviserne mod hende er langt fra ligeså stærke som mod de to brødre.

- Så nu har vi en uge til at skaffe yderligere beviser for, at hun har gjort, hvad vi mener, hun har gjort, siger sagens anklager Lars-Göran Wennerholm til Expressen.

Venter på beviser
- Det er en vanskelig forbrydelse, og vi havde kun et par dage til at undersøge sagen. Man kan tolke dommerens beslutning, som man vil, men jeg er glad for, at hun blev anholdt, tilføjer han.

Anklageren har endnu ikke lagt beviserne mod de to sigtede brødre frem for offentligheden, men har forklaret, at der er tale om de fund, efterforskerne har gjort, afhøringer og 'andre oplysninger'. Der er endnu ikke retsmedicinske beviser.

- Vi har en masse ting til analyse, men har endnu ikke modtaget resultater, der kan anvendes i efterforskningen, siger han.

(Privatfoto) Krimi Lammet af sorg: Læs venindernes gribende afsked med Lisa

Også forretningsmanden Arne Jönsson, som har kendt de to litauiske brødre i flere år, tvivler stærkt på, at politiet har fat i de rigtige. Han var som deres arbejdsgiver sammen med dem, da de fandt en scooterhandske, som viste sig at tilhøre Lisa Holm

- Hvis politiet har beviser for, at nogen af dem er skyldige, så bliver jeg meget skuffet og overrasket, siger Jönsson til Expressen - i sit første interview siden de to mænd blev anholdt. Han har svært ved at tro på, at det ender med en dom til de to brødre.

- Men det kan jeg jo ikke svare på. Det eneste, jeg kan sige, er, at de får topkarakterer for de opgaver, de har lavet for mig, siger han.

Interessante oplysninger
Arne Jönsson er også blevet afhørt af politiet og fortæller til den svenske avis, at han har givet 'meget interessante oplysninger' i forhold til sagen. Hvad oplysningerne indebærer, vil han dog ikke ud med.

- Vi, som ved noget om denne sag, har talt med politiet, og vores forklaringer er optaget på bånd, så det skal nok komme frem. Men lige nu har jeg ikke lyst til at komme nærmere ind på det, siger han.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.