Krisepsykolog om drab på 9-årig: Sådan hjælper man familien videre

Familie og venner skal lytte og hjælpe de efterladte i den tragiske sag om en niårig pige, der onsdag aften mistede livet, efter at moderen snittede hende

(Foto: Mikkel Berg)
(Foto: Mikkel Berg)

En niårig pige forblødte onsdag aften ihjel, efter hendes 27-årige mor ifølge politiet skar pigen i halsen i deres hjem i Bindslev i Nordjylland.

Den sigtede blev efter et grundlovsforhør, hvor dommeren afbrød afhøringen, fredag varetægtsfængslet i surrogat frem til 8. juli.

(Foto: Mikkel Berg Pedersen) Krimi Mor sigtet for drab på niårig datter: - Det er ikke rigtigt

Tilbage står nu faderen og en lillebror på tre år, som skal kæmpe med sorg og forskrækkelse over, at moderen har taget storesøsters liv og efterfølgende snittede i sit håndled. Det hele skete, mens faderen var ude og lufte deres hund.

- Sådan nogle situationer her er altid rigtig svære, for der er nogle efterladte, som stadig har et bånd til moderen. Vi ved ikke, hvordan moderens og faderens forhold har været op til, og vi ved heller ikke, hvordan det kommer til at udvikle sig, siger Henrik Lyng, der er krisepsykolog hos Center for Beredskabspsykologi.

Han understreger, at det netop på grund af familiens mulige bånd er meget vigtigt, at man som omgangskreds ikke dømmer moderen offentligt.

- Vi kan let tænke, at hun er sindssyg, og at hun bare skal dømmes med det samme. Men der er mange aspekter i sådan nogle sager her, og hun har det helt sikkert ikke godt, og derfor skal man offentligt ikke dømme sådan en person, siger Henrik Lyng.

(Foto: Mikkel Berg) Krimi 9-årig forblødte på vej til sygehus

Indlagt på psykiatrisk
Den 27-årige mor blev i søndags indlagt til psykiatrisk behandling, men allerede dagen efter blev hun udskrevet igen. To dage senere tog hun en kniv og dræbte sin datter.

- Familietragedier er altid noget, der kommer bag på de pårørende, og derfor kan der være mange følelser i spil. De pårørende er formentlig både forskrækkede og vrede og sorgfyldte, siger Henrik Lyng.

Han er overbevist om, at kvinden, som er sigtet for drab, har det helt forfærdeligt.

- Og det har hun helt sikkert også haft i tiden op til hændelsen. Ingen ved, hvilke tanker der er gået igennem kvindens hoved, og derfor er det som omgivelser meget vigtigt, at man ikke dømmer nogen eller taler vredt om kvinden, siger krisepsykologen.

Ifølge politiets sigtelse dræbte en 27-årig mor sin 9-årige datter ved at skære hende i halsen. (Foto: Mikkel Berg) Krimi Ung mor sigtet for knivdrab på ni-årig datter

Tal og lyt til de efterladte
Henrik Lyng understreger, at det er vigtigt at huske, at man som venner, kolleger eller familiemedlemmer bestemt ikke må undgå de nærmeste efterladte i sådan en situation her, selv om det er et meget følsomt emne.

- Nu er det vigtigt, at man står klar til at lytte, tale med og bare være der for de efterladte – i det her tilfælde faderen og lillebroderen på tre år, siger krisepsykologen.

Man skal bestemt ikke holde sig væk, men i stedet stille de måske svære spørgsmål.

- Man skal spørge, hvad de har brug for og hjælpe med praktiske ting. Og hvis faderen i den svære situation ikke magter at passe sin søn, så kan man hjælpe til med lillebror, siger Henrik Lyng.

Den sigtede kvinde er beskyttet af navneforbud. Det betyder, at der ikke må offentliggøres oplysninger, som på nogen måde kan identificere hende.

Familietragedien udspillede sig på en adresse i Bindslev i Vendsyssel. (Foto: Rene Schütze) Krimi Politiet: Niårig pige dræbt i familietragedie