Kenneth Vestergaard har lige hentet sin splinternye bil, da han kører hjem via motorvejen ved Herning. Vidner ser ham køre alt for stærkt og overhale dem.
Da han tager frakørslen ved Herning mister han kontrollen over bilen.
- Og så kører han frontalt ind i autoværnet. Både politiet og vidner siger, at han har kørt for stærkt, så det er farten, der gør, at han kører galt, siger hans lillesøster Kristina Vestergaard.
Dødsulykken skete i august for seks år siden, da Kenneth var 25 og Kristina var22 år gammel. Det kastede Kenneths familie ud i et mareridt. Nu medvirker Kristina i en ny kampagne for Rådet for Sikker Trafik, der skal gøre opmærksom på konsekvenserne for de nærmeste, hvis man kører galt med for stor hastighed og bliver stærkt kvæstet eller dræbt.
Som noget nyt har Rådet for Sikker Trafik fået foreløbigt to efterladte til at fortælle deres historie og køre dem som korte radiospots til advarsel for dem, der kunne tænkes at køre for stærkt.
Alene mellem 2011 og 2015 blev 472 mennesker dræbt på grund af for høj fart. For Kristina ændrede hendes brors død verden, som hun kendte den.
- Det var det rene helvede. Jeg kunne ingenting. Jeg kunne ikke koncentrere mig. Jeg kunne ikke stå op om morgenen. Jeg kunne ikke spise noget. Jeg kunne ikke holde ud at se på mine forældre, fordi de var så kede af det. Jeg kunne ikke rigtig være i mig selv. Og den der tanke om, hvornår er det, at jeg selv får lov til at blive glad igen, var hård, siger hun.
De vidste godt, at Kenneth godt kunne lide at køre stærkt, og hun har også utallige gange hørt sin mor sige, at han skulle køre ordentligt.
- Gjorde det sorgen sværere for dig, at han selv var skyld i det?
- Jeg tror faktisk, at det gør det nemmere, at du ikke skal være sur på alle mulige andre. Men jeg var gal på ham. Hold kæft, hvor var jeg gal. Hvordan kan du være så egoistisk at tage sådan et valg. Det er kun os, det går ud over. Han mærkede jo ingenting. På den måde var jeg sur på ham længe. Men på et tidspunkt accepterer man det også, siger hun.
Man har altid folk på bagsædet
Hun holder også foredrag for unge mennesker for Rådet for Sikker Trafik, og hun har et vigtigt budskab.
- Træf de rigtige valg i trafikken. Tænk over konsekvenserne for andre, hvis man kører galt. Man har altid folk på bagsædet, selvom der ikke fysisk er nogen på bagsædet. Du har altid folk, der holder af dig, som det måske går mere ud over, hvis du kører galt.
I radiospottet siger hun sådan her:
- Han var på vej hjem i sin bil og havde alt for meget fart på. Da han skal dreje, mister han kontrollen over bilen. Det er seks år siden, han døde og jeg tænker på ham hver dag. Jeg fortæller dig det her, fordi jeg håber, at du vil passe på dig selv. Sænk farten, før det er for sent.
Det er første gang, at Rådet for Sikker Trafik kører den slags kampagne med efterladte.
- Det er for at vise, at det er barskt det her. Når uheldet er ude, og der sker en ulykke på grund af for høj fart, så påvirker det så mange flere mennesker, end dem, der sidder i den bil. Så når du vælger at køre for stærkt, så skal du forhåbentlig også lige tænke på, at nogle ville være kede af, hvis det gik galt, siger Liv Knoblauch Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.
- Nogen vil sige, at det er følelsesporno?
- Vi kunne godt have skruet helt op for violinerne, men vi har ikke noget musik med, og vi kunne godt have sagt alt muligt følelsesladet efter Kristinas historie, men vi vælger at hun kun fortæller den selv, siger projektlederen.
For høj hastighed er skyld i halvdelen af alle dødsulykker. Risikoen for at komme alvorligt til skade eller miste livet i en ulykke stiger, jo højere hastigheden er. Hvis to bilister kører ind i hinanden med 80 km/t, vil ulykken i 30 procent af tilfældene have dødelig udgang, mens risikoen fordobles til 60 procent ved en hastighed på 90 km/t.