Kronvidne om dødsnat på sygehus: Jeg var ængstelig

Kollega til den drabstiltalte Christina Hansen giver i dag sit syn på den skæbnesvangre nat på Nykøbing Falster Sygehus, hvor tre patienter døde og en fjerde måtte genoplives

Hør om sagen her

RETTEN I NYKØBING FALSTER (Ekstra Bladet): Det var en længere periode med patientforløb, der ikke stemte overens, når sygeplejersken Christina Hansen var på vagt, som vakte en nattevagtskollegas mistanke om, at noget kunne være helt galt på Nykøbing Faster Sygehus.

Det forklarede kvinden, som er anklagemyndighedens kronvidne i sagen mod den 31-årige sygeplejerske. Christina Hansen er tiltalt for tre drab og et drabsforsøg fordelt på to vagter i 2012 og 2015.

Vidnet, som har arbejdet sammen med Christina Hansen siden 2014, havde haft mistanken mod sin kollega i en længere, da hun om natten 28. februar blandt andet så Christina Hansen gemme en brugt kanyle i sin barm, har det tidligere været fremme.

På den nat døde tre patienter, mens en fjerde måtte genoplives. To af de afdøde er Christina Hansen nu tiltalt for at have slået ihjel.

Følg sagen LIVE her:
Sagen mod den drabssigtede 31-årige sygeplejerske Christina Hansen fra Nykøbing Falsters sygehus fortsætter i dag ved Retten i Nykøbing. (Foto: Privat) Krimi LIVE: Kollega afgiver forklaring i sag mod drabstiltalt sygeplejerske

- Jeg og tygger på det og vender og drejer det. Jeg kan ikke slippe tanken om, at det er Christina, der forværrer deres symptombillede, forklarede vidnet om sin mistanke, der strak sig udover de tre patienter, den 31-årige nu er tiltalt for at have slået ihjel.

- Jeg baserer mistanken på, at de (patienterne, red.) er stabile, når jeg forlader dem. Jeg forestiller mig, at hun giver dem diverse medikamenter, som gør dem dårlige, forklarede hun.

Og forud for nattevagten 28. februar, som blev det springende punkt, var hun utryg.

- Jeg er ængstelig. Jeg frygter, at der kommer gang i gaden, hvis man kan sige det så frit. At patienterne skal blive dårlige. Når patienterne bliver dårlige, så er vi belastede som sygeplejersker, forklarede hun.

Anders Hansen og Louise Rasmussen har fået bevilget et forløb hos en familieterapeut, der vejleder og rådgiver dem i, hvordan de bedst tackler situationen for Anders’ datter. Foto: Per Rasmussen Krimi Drabstiltalt sygeplejerske: Sådan har hendes otteårige datter det

Den drabstiltalte sygeplejerske sad roligt og lyttede til kollegaens forklaring. Kun enkelte gange kiggede hun på anklagerens kronvidne, men havde ellers stirrede hun blot ud i luften.

Kollegaen forklarede også, at hun cirka 10 dage forinden den skæbnesvangre nat, hvor tre patienter døde, havde vendt sin mistanke mod Christina Hansen med en kollega, som hun stolede på.

- Jeg er klar over, at det er en ganske absurd tanke, jeg har. Men jeg har brug for at tale med nogen, der er i samme arbejdssituation som mig selv, forklarede hun. De to veninder bliver enige om at skærpe opmærksomheden mod den i dag drabstiltalte sygeplejerske.

Krimi Beviser fra sygehusdrab blev først sikret efter 12 timer

Kvinden fortalte også sin kæreste, en overlæge på samme afdeling, om sin mistanke. Det var ham, der i sidste ende anmeldte Christina Hansen til politiet, men flere gange forud for anmeldelsen, manede han sin kæreste til ro og 'lukkede hendes mistanke lidt ned', forklarede hun i retten.

Om natten 28. februar - efter den anden patient er død - ringer hun også til lægen og er meget oprevet.

- Han får mig talt til ro og siger, at nu må jeg ride natten af, og at vi skal være sikre på, at det ikke bare er noget, der foregår oppe i mit hoved, forklarede det kvindelige vidne.

Efterfølgende valgte han dog at anmelde den 31-årige til politiet.

Der er afsat 32 retsdage til sagen, og dommen ventes at falde i juni måned.

Her er de forurettede

72-årige Arne Herskov døde den 4. marts 2012, mens han var indlagt på afdeling 130 på Nykøbing Falster Sygehus. Ifølge tiltalen mod sygeplejersken gav hun ham en overdosis morfin og diazepam intravenøst i tidsrummet mellem klokken 09.00 og 21.30.  Noget tid forinden var han faldet om i sit hjem på Falster, hvor han blev fundet af sin bror Kenny.

 

Anne Lise Poulsen døde 28. februar, mens hun var indlagt på akutafdelingen på Nykøbing Falster Sygehus.  Ifølge tiltalen mod sygeplejersken gav hun hende en overdosis morfin og diazepam intravenøst i tidsrummet mellem klokken 19.00 og 20.30.

Han var blevet indlagt samme dag, efter han var faldet gispende om på gulvet hjemme i huset i landsbyen Kettinge på Lolland.

 

66-årige Viggo Petersen døde 28. februar, mens han var indlagt på akutafdelingen på Nykøbing Falster Sygehus.  Ifølge tiltalen mod sygeplejersken gav hun ham en overdosis morfin og diazepam intravenøst i tidsrummet mellem klokken 19.00 og 20.35.

Han havde det skidt, men var endnu ved godt mod. Fem en halv time senere ringede telefonen hos hans kæreste gennem 27 år.  Det var sygehuset. Viggo Petersen var sovet ind.

 

73-årige Maggi  overlevede et drabsforsøg begået af sygeplejersken i tidsrummet mellem den 28. februar 2015 klokken 19.00 og den 1. marts kl. 05.35, ifølge politiets tiltale. Her skal hun, ifølge tiltalen, have fået en overdosis morfin, diazepam og Cordarone intravenøst med henblik på at slå hende ihjel. Men det mislykkedes, fordi andet hospitalspersonale fattede mistanke om forgiftning og gav hende en modgift.