Krybskytter dræber vagter i afrikansk elefantpark

Forsøg på at beskytte elefanter mod elfenbens-jægere koster tre mennesker livet i DRCongo

Tre personer, som forsøgte at beskytte elefanter mod krybskytter i en naturpark i Den Demokratiske Republik Congo, er blevet skudt og dræbt.

De tre mænd, to soldater og en af parkens rangers, døde torsdag, efter at "have været udsat for et bagholdsangreb fra en gruppe tungt bevæbnede krybskytter, som menes at stamme fra Sydsudan", oplyser ledelsen af Garamba National Park fredag.

Ofrene forsøgte at komme en gruppe af parkens ansatte, der var i ildkamp med krybskytterne, til undsætning, skriver nyhedsbureauet AFP.

- De tre mænd blev ramt af adskillige kugler og døde omgående, oplyser parkens ledelse.

Garamba National Park, der ligger i den nordøstlige del af landet, er i dag hjemsted for omkring 1700 elefanter, hvilket gør området til et mål for krybskytter på jagt efter elfenben. I 1960'erne var der omtrent 20.000 elefanter i parken.

Parkens rangers skal patruljere et område på omkring 5000 kvadratkilometer bestående af græsarealer og skov, og det gør det vanskeligt at beskytte de store dyr mod krybskytter.

Sidste år blev 68 af parkens elefanter dræbt i løbet af to måneder. Ti af dem blev mejet ned på en enkelt dag.

Nationalparken Garamba blev etableret i 1938 af det belgiske kolonistyre og er blandt Afrikas ældste.

Jagten på elefanter er ofte organiseret af internationale kriminelle netværk, der tjener store penge på at sørge for forsyninger af elfenben til kunder primært i Asien.

Handel med stødtænder fra elefanter er ulovlig.

Ofte bliver elefanterne skudt fra en helikopter. Krybskytterne skærer derefter stødtænderne af i løbet af få minutter med motorsav. Dyrenes kønsorganer og hjerne bliver ofte også fjernet og solgt på det sorte marked.