Krypteret telefon spiller rolle i både narko- og drabssag

Sag om 45 kilo kokain trækker tråde til en sag om drab i juni i fjor - særlig telefon spiller rolle i begge sager

Her er noget af politiets fund efter anholdelserne af narko-banden, 15 kilo kokain og en pistol. Foto: Politifoto.
Her er noget af politiets fund efter anholdelserne af narko-banden, 15 kilo kokain og en pistol. Foto: Politifoto.
Følg Krimi

Onsdag er dommens dag i en længerevarende retssag, hvor oprindeligt seks mænd ved Retten i Glostrup har været tiltalt for indsmugling af 45 kilo kokain samt to kilo heroin.

Sagen om kokain-ringen spænder endnu videre, hvor en af de tiltalte i narkosagen også sigtet i forbindelse med et drab begået 17. juni i fjor på en p-plads ved bebyggelsen Grantoften i Ballerup.

To mænd sigtet for ni måneder gammelt mord

Narkosagen og sagen om drabet er uvægerligt viklet ind i hinanden - også selvom politiet tidligere har været tillukkede i forhold til forbindelsen mellem de to sager.

Oprindeligt var seks tiltalt, men i sidste uge døde en af de tiltalte i Vestre Fængsel. En obduktion skal nu klargøre hvorfor.

Den døde er serber, og var en af to, der også er sigtet i sagen om drabet i Grantoften. Den anden drabssigtede er ligeledes serber.

32-årig fange fundet død i fængsel

I forbindelse med efterforskningen af drabet fik politiet fat på den ene serbers Blackberry-telefon, der er et yndet arbejdsredskab for kriminelle, da den omtalte telefon har et særligt godt krypteret program til kommunikation med andre telefoner af samme mærke.

Telefoner af mærket Blackberry er yndede kommunikationsmidler blandt kriminellle, da telefonen har et særligt godt krypteret chatsystem.
Telefoner af mærket Blackberry er yndede kommunikationsmidler blandt kriminellle, da telefonen har et særligt godt krypteret chatsystem.

Oprindeligt indgik serberens Blackberry-telefon ikke i efterforskningen af narkosagen. Men i forbindelse med efterforskningen af drabssagen sendte politiet  Blackberry-telenfonen til Holland, hvor telefonens kryptering blev brudt.

Serbere tiltalt for at være narkosmuglere
Og her viste det sig, at telefonen også kunne knyttes til narkosagen om de 45 kilo kokain:

- En af beskederne bekræfter i følge vores vurdering en indsmugling af ti kilo kokain 30. juni i fjor. Det er kommet frem under sagen, bekræfter Anne Møller, anklager i sagen.

Læs mere om narkosagens detaljer her:
Seks mænd tiltalt i sag om mange kilo kokain

I narkosagen er de to serbere tiltalt for at stå for selve indsmuglingen af de mange kilo narkotika, som er fragtet til Danmark a fire omgange.

I følge anklageskriftet har de overdraget den store mængde narko til deres danske partnere på en p-plads i et industriområde i Hvidovre.

I narkosagen har politiet ikke præcist klarlagt, hvor narkoen oprindeligt er indsmuglet fra:

- Vores fokus har været på selve indsmuglingen og efterfølgende videredistribution i Danmark, fortæller anklageren:

- Det er kommet fra et sted i Europa, og efterforskningen viser, at det den 30. juni 2016 er smuglet ind via Rødby.

Det er politiets opfattelse, at kommunikationen på Blackberry-telefonen er foregået mellem den tiltalte serbiske smugler og så dennes bagmand i udlandet.

- Vi ved ikke, hvor denne bagmand geografisk befinder sig. Men de har kommunikeret på serbisk. Og i telefonen er den angivelige bagmand indkodet som 'direktøren', fortæller anklageren.

Dræbt på klos hold
Selv om narkosagen og drabssagen er flettet ind i hinanden, så har drabssagen ikke været en synderlig del af retssagen om kokainringen.

Politifolk på gerningsstedet, hvor den 29-årige blev skudt på klos hold.
Politifolk på gerningsstedet, hvor den 29-årige blev skudt på klos hold.

Dertil kommer, at narkosagen har været efterforsket af politiets Særlig Efterforskning Øst - tidligere Taskforce Øst - mens sagen om drabet ved Grantoften efterforskes af Vestegnens Politi.

- Der er ikke rejst tiltale endnu, og jeg kan ikke sige noget om, hvornår det eventuelt sker. Det skyldes, at sagen endnu ikke er fuldstændigt færdigefterforsket endnu, fortæller Jens Rasmussen, chefjurist, Vestegnens Politi.

Den 29-årige blev dræbt, da han kom gående på p-pladsen ved bebyggelsen, hvor han boede med sin familie.

Mand død efter skud: Foreløbigt intet om motiv

Den intetanende mand blev offer for, hvad der mest af alt var en nådesløs likvidering.

På p-pladsen blev han konfronteret af en gerningsmand, der først skød ham i brystet, og da den 29-årige faldt om, affyrede gerningsmanden endnu et skud mod mod hans hoved.

Svært kvæstet blev offeret bragt til Rigshospitalet, hvor han døde ved 02-tiden om natten.

Foreløbigt har politiet ikke offentligt forklaret sig om et muligt motiv til drabet, men kilder med indsigt i miljøet vurderer, at det kan bunde i beskyldninger om tyveri af penge eller narkotika.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Støjberg er dansk politiks nye protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind