Annonce:
Annonce:

Kundbypigens mor: Derfor meldte jeg min datter til politiet

Den 17-årige terrortiltalte piges mor valgte at brænde sin datters pas, efter at hun var konverteret til islam

Bliv klogere på, hvad der står i anklageskriftet i dette indslag fra februar, hvor det kom
Annonce:
Følg Krimi

Den 17-årige terrortiltalte Kundby-piges mor var i en lang periode meget bekymret for sin datter og hendes stigende interesse for islam. Bekymringen blev rigtig slem, da pigen kom hjem fra en ferierejse til Tyrkiet, som hun var på i sommeren 2015 sammen med en veninde og en bekendt til sin mor.

Det kom fredag frem ved Retten i Holbæk, hvor moren som den første sad i vidneskranken i sagen, hvor hendes datter er tiltalt for forsøg på terror og for et overfald på en pædagog under sin varetægtsfængsling.

- Tingene bliver anderledes. Hun interesserer sig meget for det land, hun har været nede og besøge. Og for kulturen. Det kommer stillle og roligt. Jeg bliver bekymret, sagde moren i retten.

Er interessen overvældende?, ville pigens forsvarer Mette Grith Stage vide.

Annonce:

- Det synes jeg som mor. Hun hører tyrkisk musik og vil gerne lære tyrkisk. Lidt senere vil hun ikke spise svinekød, lød morens svar.

'Vi var bekymrede'
17. oktober 2015 konverterede pigen til islam. På det tidspunkt begyndte moren at være næsten i daglig dialog med pigens sagsbehandler. INden da havde moren også sendt en bekymringsskrivelse til Holbæk Kommune i et forsøg på at få hjælp til at håndtere pigens udfordringer.

Kundby-pigen blev anholdt 13. januar, efter at hendes mor havde fundet kemikalier i kælderen i huset i Kundby, hvor de boede, samt en skotøjsæske med en blok i, hvor pigen på et papir blandt andet havde skrevet om hellig krig. Og det var pigens egen mor og bror, som meldte hende til politiet, kom det fredag frem i retten.

Annonce:

Siden kom politiet og undersøgte fundene i hjemmet. Det er politiets opfattelse, at pigen har været i færd med at fremstille plastsprængstoffet TATP - også kendt som satans moder - som hun blandt andet ville bruge til at bombe den jødiske Carolineskolen i København.

Hvorfor mente du og din søn, at det her krævede, at politiet kom, ville anklager Kristian Kirk vide.

- Vi vidste ikke, hvad det var, vi havde fundet. Vi var bekymret.

Bekymret for, det var mere end bare et fund?

- Ja, svarede moren.

Skar i sig selv
Men Kundby-pigen havde ifølge sin egen mor haft problemer i mange år. Allerede 2. april 2014 blev hun anbragt uden for hjemmet i familiepleje, fortalte moren. Det skete, fordi pigen selv havde henvendt sig til Børns Vilkår. Pigen ville ikke hjem igen til huset i Holbæk igen.

- På grund af min daværende mand. Han var meget grænseoverskridende over for hende. Meget kontrollerende, forklarede moren, som valgte at flytte fra sin mand på det tidspunkt. De to havde boet sammen, siden Kundby-pigen var helt lille.

Annonce:

I retten fortalte moren også, at Kundby-pigens biologiske far aldrig har været inde i billedet. Moren valgte, efter at datteren kom i familiepleje, at flytte fra sin mand og bosætte sig i en lejlighed i Fårevejle. Det gjorde, at pigen flyttede tilbage til sin mor igen ud på sommeren samme år.

På det tidspunkt vidste moren, at Kundby-pigen skar i sig selv i perioder. Og da pigen skiftede skole til Sydskolen i Fårevejle fortsatte adfærden.

- Hun er stadig selvskadende. Det startede omkring januar 2014. Måske lidt før. Det fortsætter. Det er svært for mig at tackle. Jeg vil gerne hjælpe hende, siger moren, som også er til møde på Sydskolen, hvor personalet på et tidspunkt konstaterede, at pigen havde skåret i sig under et toiletbesøg i et frikvarter.

Forsvarer Mette Grith Stage vil have pigen frifundet fra påstanden om forsøg på terror.
Forsvarer Mette Grith Stage vil have pigen frifundet fra påstanden om forsøg på terror.
 

Gik til kommunen
Pigens selvskadende adfærd var årsag til, at hun kom op på det socialpædagogiske Nordstjernen i Nykøbing for at være. I otte måneder. I perioden flyttede moren til Holbæk. Og pigen kom hjem igen.

- Vi har det godt på det tidspunkt, sagde moren i retten.

Annonce:

Morens stigende bekymring, efter at pigen kom hjem fra en ferierejse til Tyrkiet med en veninde og en af moderens bekendte, gjorde, at hun 23. september henvendte sig ti lkommunen.

- Jeg vil gerne have råd og vejledning til, hvordan jeg forholder mig til det. Det får jeg ikke, forklarede moren.

Var det din opfattelse, at det kunne hjælpe med en psykolog, spurgte forsvareren

- Ja.

17-årig Kundby-piges dagbog afslører uhyggelige detaljer

PET frygtede hende ikke
2. december 2015 var Kundby-pigen til bekyrmingssamtale på politistationen i Holbæk. Pigens mor fortalte i retten, at hun efterfølgende var i dialog med PET, som også havde haft en repræsentant med til mødet.

- De siger til mig, at jeg ikke skal være bekymret. De vurderer, at hun ikke kan finde på noget. De var overhovedet ikke bekymret, sagde moren i retten.

- De gav mig også det råd, at hvis pigen ikke ville spise svinekød, og jeg skulle have det til aften, så måtte jeg lave to retter mad.

Om datterens indmeldelse i den lokale skydeklub i efteråret 2015, sagde moren:

Annonce:

- For mig var det ikke underligt, at hun gik til skydning. Mine store børn har også gået til skydning. Så jeg fandt det naturligt, at hun også skulle gå til skydning.

Moderens nye kæreste er formand for den skydeklub, pigen meldte sig ind i. Han tog også initiativ til at melde pigen ud igen, da pigen første gang havde vist en adfærd, som tydede på, at hun var ved at blive radikaliseret. Det var, da hun ved sendte en sms til en mand i Aarhus, hvor hun talte om hellig krig.

Mobning er grunden
Forsvarer Mette Grith Stage ville også have moren til at sætte lidt ord på, hvad der er sket med hendes datter i hendes opvækst.

- Jeg tænker, at hun blev alt for hurtig stor. Hun er meget anderledes nu end før. Hun var meget forsigtig før. Snakkede ikke med fremmede. Jeg synes, hun var sky. Stille.

Og moren kan forstå, at hendes datter har haft det svært.

- Hele hendes skolegang er hun jo blevet mobbet.

Anklager i Kundby-sagen: Pige radikaliseret på ultrakort tid

Det er på grund af mobningen, at pigen er begyndt at interessere sig for islam, hævder moderen.

Annonce:

- Jeg tænker, at det jo ikke er sundt med interessen for islam, men at det formentlig har en grund. Jeg tænker som mor, at det er på grund af, hun er blevet mobbet. Så søger man jo kontakt for at få opmærksomhed og noget samhørighed.

Var det din opfattelse, at hun kunne gøre alvor af de ting, ville pigens forsvarer vide.

- Nej.

Så du var på linje med PET?

- Ja. Det havde de sagt. Det ved de jo.

Brændte passet
Selv om moren altså ikke mente, at hendes datter ville finde på at gøre alvor af sine tanker om hellig krig, så valgte hun alligevel at brænde pigens pas på et tidspunkt, efter at pigen var konverteret til islam 17. oktober 2015.

Efter 15 måneders varetægtsfængsling: Nu begynder Kundby-sag

- Min datters sagsbehandler sagde, jeg skulle brænde hendes pas. Jeg gjorde det bare, sagde moren i retten.

Anklagemyndigheden kræver pigen idømt forvaring på ubestemt tid. Forsvaret kræver frifindelse fra påstanden om forsøg på terror.

Det forventes, at der falder dom i sagen 10. maj.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Præster, pædofili og børneporno
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: